De amerikanska storbankerna JPMorganChase och Citigroup meddelade glatt för en månad sedan att de gjort vinster i januari-februari i år. Häromdagen kom också Goldman Sachs' senaste kvartalsrapport, som visade större vinst än väntat, 1,8 miljarder dollar.
Nu frågar sig alla nyfikna varför de amerikanska storbankerna plötsligt gick med vinst. En teori med indicier kommer från Tyler Durden på Zero Hedge, som har skrivit två blogginlägg om detta. Det första tar upp ett meddelande han fått från en värdepappershandlare och det andra en intervju med Blackrocks Peter Fisher. Det verkar som om vinsterna var av engångskaraktär och bestod i att försäkringsjätten AIG likviderade jättelika värdepappersportföljer till priser som gjorde att storbankerna kunde ta hem stora tradingvinster. Detta kunde AIG göra eftersom det ändå var "kört" och de skulle behöva mer statliga pengar.
För närvarande har AIG ett börsvärde på futtiga 4,1 miljarder dollar, vilket är en nedgång från sommaren 2007 på omkring 98%. Samtidigt har amerikanska staten gått in med runt 173 miljarder dollar i bolaget, vilket är nästan lika mycket som bolagets börsvärde på drygt 190 miljarder dollar sommaren 2007. Man kan fråga sig varför AIG är så systemviktigt. Jo, det är så att de har "försäkrat" krediter av alla möjliga slag genom att ställa ut kreditswappar (CDS) som de sålt till storbanker, inte bara i USA, utan i hela världen. Därför har, som rapporterats förut, en mycket stor del av statsstödet till AIG gått vidare till storbankerna. Nicolas Rapp har gjort snygg grafik över vart AIG-pengarna tagit vägen.
Slutsatsen blir dock att eftersom de amerikanska storbankernas vinster för första kvartalet var av engångskaraktär så är de stora procentuella uppgångarna för deras aktier de senaste veckorna av övergående slag, om man inte lyckas trolla fram nya vinster som en kanin ur hatten. Citigroup och Bank of America har de senaste veckorna fyrfaldigat sitt värde från $1 resp. $2½ till $4 resp. $10 per aktie, JPMorganChase dubblats $15 till $30 och Goldman Sachs har ökat från $74 till $115. Citigroup var på väg att bli "frimärksaktie" och skulle snart ha slängts ut ifrån börsen, men nu har de räddats kvar ett tag till.
Fortfarande återstår dock enorma mängder med dåliga lån som de amerikanska bankerna gett ut. Tyler Durden på bloggen Zero Hedge gjorde i förra veckan en intressant sammanställning av alla räddnings- och stödpaket hittills i USA - totalt 8,8 biljoner dollar i stöd, lån och garantier. Denna är kombinerad med en sammanställning av bankernas balansräkningar. Intressant att notera är att bankerna gett ut drygt 8 biljoner dollar i lån, vilket trots allt är mindre än USAs statsskuld. FDIC (amerikanska bankgarantin) har bakom sig en statlig garanti på 5,1 biljoner dollar. Frågan är nu hur stor del av denna som kommer att behöva utnyttjas och vad det innebär för USAs statsskuld.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
16 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.