2009-04-21

Riksbanken halverar räntan igen

Inte oväntat så meddelade Riksbanken idag på morgonen att man sänker sin styrränta från 1% till 0,5%. Tydligen hade marknaderna prisat in risken för att man skulle ta i med hela 0,75 procentenheters sänkning, eftersom den svenska kronan stärktes något efter beskedet - från 8,74 till 8,60 kronor per US-dollar och från 11,29 till 11,14 kronor per euro.

Som jag sagt förut anser jag att Riksbanken gått alldeles för snabbt fram vad gäller räntesänkningarna och risken finns att man i sina försök att blåsa upp den spruckna bubblan istället gjort situationen värre på längre sikt. Vad vi behövde just nu var inte ökande bostadspriser, utan ett lugnande av nedgången till en rimlig takt. Visst måste Riksbanken försöka staga upp de svajande finansmarknaderna, men man måste också göra det försiktigt för att inte orsaka alltför svåra bieffekter.

Riksbanken räknar med att hålla kvar en låg ränta åtminstone fram till början av 2011 och anser att det finns en "viss sannolikhet" för att man kommer att sänka ytterligare. På presskonferensen sade man att beslutet togs för att skjuta på i den svenska ekonomin. Man anser också att man även måste "vidta andra åtgärder för att värna den svenska ekonomin".
Ytterligare hjälpmedel kan istället bli ytterligare utlåning från Riksbanken, köp av statsobligationer för att hålla nere långa räntor och köpa bostadsobligationer för att på så sätt påverka bostadsobligationer.
Kvantitativa lättnader alltså, vilket kan leda till ett oerhört inflationstryck senare, när deflationsfasen är avklarad.
Riksbanken motiverar sitt scenario med en normalisering på kreditmarknaden, som man menar kommer att stimulera konsumtionen.
Då kan man fråga sig vad en normal kreditmarknad egentligen är. De senaste årtiondena har ju präglats av en jättelik global kreditbubbla. Är det detta tillstånd man vill återfå så tror jag man hoppas på för mycket. Världen måste istället för att fåfängt försöka blåsa upp kreditbubblan igen istället på ett kontrollerat sätt få ner den totala kreditmängden till en rimlig nivå.

Den som är intresserad kan följa Riksbankens chat med Stefan Ingves klockan 13.30 idag. Vi får se om jag lyckas få med min fråga relaterad till följande:
European Central Bank council member Axel Weber said cutting the bank’s benchmark interest rate below 1% risks bringing the interbank money market to a standstill. 'I'm critical of reducing the main refinancing rate below 1%' because there would be practically no incentive for banks to lend to each other, Weber said... 'Therefore, the risk exists that the private interbank market would become completely paralyzed.'
Jag undrar nu hur det kommer att gå med den svenska interbankmarknaden. När Riksbanken har så låg styrränta finns ingen anledning för bankerna att ta risken att låna ut till varandra, eftersom de då måste konkurrera genom att ge låg ränta och då själva ta på sig risk till liten riskpremie. Vi hamnar då i samma situation som USA nu, där Federal Reserve gått från att vara "lender of last resort" till "lender of only resort".

När vi ändå håller på kan vi ta en titt på Riksbankens balansräkning.Som ni ser är vi fortfarande kvar på samma uppsvällda nivå som i höstas. Därmed kan man säga att ingenting i grunden har blivit bättre under de senaste månaderna, även om det kan kännas så när man tittar på andra indikatorer, t.ex. bostadspriser eller börskurser. Ekonomin är fortfarande långt ifrån ett "normalläge".

Sen tänkte jag titta på lite historiskt perspektiv på Riksbankens styrränta kontra prisinflationen.Som synes har styrräntan de senaste 22 åren med undantag av någon enstaka månad alltid legat över inflationstakten på årsbasis mätt med KPI. Annat är ju orimligt, eftersom vi då skulle få en negativ realränta. Vi kan därför förvänta oss en inflationstakt på årsbasis på högst 0,5% den närmsta tiden, alltå ingen alls eller negativ, d.v.s. deflation. Frågan är bara hur kraftig deflationen blir. Nu är ju Riksbankens ränta redan nära noll och kan därmed inte sänkas så mycket mer, varför trycket på den svenska kronans kurs kontra andra valutor torde avta. Detta borde i längden leda till lägre priser på importerade varor.

Notera också hur kraftigt fallet på slutet av kurvan är.

1 kommentar:

  1. Såg din fråga hos Ingves.

    Min fråga tog de inte med, var väl för svår. Den var seriöst ställd. Tyvärr är mitt förtroende rätt lågt för Ingves.

    Att systemet vi har nu kommer ge stora problem i framtiden är inte svårt att se.

    Att riksbanken till varje pris ska följa sitt inflationsmål. Och kommer gör allt vad som krävs för att vi inte ska få deflation.. Ska bli intressant att se när RB är tänkt kämpa emot inflationen den dagen den kommer. Blir nog jobbigt för många.

    Sjukt uppbyggt system.. Människan är inte speciellt smart.

    \PD

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.