2009-04-11

Hänt i USA i påskveckan

Nu är jag tillbaks från en skön semestervecka och tänkte kommentera lite av veckans händelser och hur läget ser ut så här i påskhelgen. Jag börjar med navet i världsekonomin - USA.

Som jag nämnt förut så faller mindre amerikanska banker som käglor - i genomsnitt över 5 banker per månad sedan september 2008. Detta har inte uppmärksammats särskilt i svenska media, men idag kom en notis i DN om detta, med anledning av att New Frontier Bank, en av delstaten Colorados största banker, stängdes av FDIC (USAs bankgaranti) igår. Med 2 miljarder dollar i tillgångar var detta den största amerikanska banken som gått omkull sedan bankerna Downey och PFF stängdes i slutet av november 2008. Annars kan man se av diagrammet nedan att efter en intensiv period i februari var mars lite lugnare, både vad gäller antal banker och deras totala storlek. Frågan är nu hur fortsättningen blir - vad gäller bankernas totala storlek slår april redan mars.
Jag noterar under avdelningen veckans vansinnigheter att Barack Obama försöker hjälpa de amerikanska biltillverkarna genom att tidigarelägga regeringens köp av 17600 bränslesnåla bilar till innan 1 juni. Ett tämligen meningslöst slöseri med amerikanska statens lånade pengar. 285 miljoner dollar är en spottstyver jämfört med de mångmiljardbelopp som General Motors och Chrysler gör i förlust under dessa månader. Om det överhuvudtaget ska vara någon långsiktig ekonomisk vits med att slänga ut statens lånade pengar så ska de gå till investeringar som ger något utbyte framöver, t.ex. i infrastruktur. Om man försöker argumentera med miljöskäl för dessa "bränslesnåla bilar" ska man ha i åtanke att man räknar med att det grovt räknat går åt ungefär lika mycket energi för att producera en bil som en normalbil drar i bränsle under sin livstid. Inköp av nya "miljöbilar" ger alltså inget plus för miljön, bara ytterligare resursförbrukning. Cornucopia noterade också detta miljöbilarnas produktionskostnadsdilemma i måndags. Siffrorna finns att läsa på flera håll, och inkluderar förutom energi för att driva själva bilfabriken t.ex. gruvbrytning för råvaror till bilen.

President Obama var som bekant ute och luftade sig i världen i samband med G20-mötet och kom med följande förnuftiga uttalande:
"In order for growth to be sustainable, it can't be based on speculation, it can't be based on overheated financial markets or overheated housing markets, or US consumers maxing out on their credit cards, or us sustaining nonstop deficit spending as far as the eye can see. The whole point is to move from a borrow-and-spend economy to a save-and-invest economy. There is probably going to need to be a rebalancing of who is spending, who is saving, what are the overall trade patterns."
Jag kunde inte ha sammanfattat det bättre själv! Synd bara att han inte lever som han lär. Hittills har han ju inte visat några tecken på åtstramning av det amerikanska budgetunderskottet - tvärtom!

Till råga på eländet i USA så noterar Cornucopia att USAs officiella arbetslöshetsmått nu överstiger de 8,1% som krävs för att Obamas budgetprognoser ska gå ihop. Senaste officiella siffran (U3) är på 8,5%. Lägg sen till att det mer realistiska arbetslöshetsmåttet (U6) ligger på hela 15,8% för mars. Att vi får se långt över 10 procents officiell arbetslöshet i USA måste väl ses som oundvikligt i dagens läge. För ingen tror väl att amerikanska företag plötsligt kommer att sluta avskeda (senast över sexhundratusen per månad enligt de officiella siffrorna) och istället börja anställa en masse - det vore smått sensationellt. Kom ihåg att det krävs drygt hundratrettiotusen nya jobb i USA varje månad bara för att hålla takt med befolkningstillväxten. Hur kommer då den verkliga icke-friserade arbetslösheten (U6) att se ut framöver? Alltså den som folk upplever på riktigt. Långt över 20 procent! Risken för social oro är överhängande i ett sånt läge, som jag ser det. Många frustrerade och arga människor blir det i alla fall.

Apropå arbetsmarknad så rapporterade Moody's i onsdags att 35 företag ställde in skuldbetalningarna (åtminstone delvis) under mars - den högsta siffran sedan 1930-talet. Hittills i år har 79 företag som betygssatts av Moody's ställt in skuldbetalningarna helt eller delvis, varav alltså nästan hälften bara under mars. Ingen trendvändning i sikte här heller, alltså.

Jag önskar uppriktigt sagt att jag istället hade positiva nyheter att kommentera så här på vårkanten, men världsläget ser tyvärr ut som det gör, och det är bättre att se sanningen i vitögat än att gå omkring med skygglappar.

Sätt nu inte äggen i vrångstrupen! Det är åtminstone fint väder att njuta av och enligt SMHI ska det bli soligt på söndagen också, om än svalare än idag. Glad påsk!

1 kommentar:

  1. Det var givande att ta del av dessa "semesteminnen" tycker jag. Tack.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.