2009-04-24

Kina har ökat sin guldreserv

Idag uppger den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua att Kina har ökat sin guldreserv med 76% sedan 2003 och nu har världens femte största nationella innehav. De har nu 1054 ton guld och har därmed passerat Schweiz, som har 1040 ton. Kinas guldreserv har till dagens kurs ett värde av knappt 31 miljarder dollar, att jämföra med deras valutareserv på 1950 miljarder dollar, vilken är världens största.

Tack vare Kinas blomstrande export de senaste sex åren har deras valutareserv sexfaldigats under denna tid. Samtidigt har guldpriset (i dollar) trefaldigats.

Nå, vad har hänt med Sveriges Riksbanks guldreserv under dessa år? Jo, man startade med 185 ton guld och har gradvis sålt av guld sedan 2004, så att man i slutet av augusti 2008 bara hade 142 ton kvar - en minskning med 23%. Vad har man gjort med pengarna man fick in på försäljningen? Jo, köpt utländska värdepapper (mest statsobligationer). Så här skrev man i ett pressmeddelande 2008-08-26:
Riksbanken avser att sälja upp till 15 ton av guldreserven under perioden 27 september 2008 till 26 september 2009. Försäljningen sker inom ramen för det guldavtal – Central Bank Gold Agreement (CBGA) – som tecknats mellan 15 europeiska centralbanker och som trädde i kraft den 27 september 2004. Avtalet löper på fem år och ger Riksbanken möjlighet att sälja upp till 60 ton guld fördelat över avtalsperioden. Riksbanken har hittills sålt totalt 45 ton guld, 15 ton under avtalets första år och 10 ton under det andra, tredje och fjärde året. Riksbankens guldreserv uppgår för närvarande till 142 ton guld.

Intäkterna från försäljningen kommer att återinvesteras i valutareserven; det vill säga, i värdepapper i utländsk valuta.

Syftet med att minska andelen guld är att förbättra den riskjusterade avkastningen, det vill säga att avkastningen på lång sikt förväntas bli lika hög eller högre och samtidigt stabilare, på Riksbankens tillgångar. Guld kommer även fortsättningsvis att vara en viktig del av Riksbankens tillgångar.
En grov uträkning ger att Riksbanken gått miste om drygt fyra miljarder kronor i utebliven värdestegring på det guld de sålt av de senaste åren, vilket är mer än 12% av den nuvarande guldreservens värde på 32 miljarder kronor. Om det inte vore allas våra pengar de lekte med skulle jag skratta åt deras tokiga affärer.

P.S. USA har världens största guldreserv med 8134 ton, följt av Tyskland med 3413 ton, Frankrike med 2487 ton och Italien med 2452 ton. IMF har 3217 ton.

5 kommentarer:

  1. Men du, det är lätt i efterhand att säga att det var tokigt att sälja guldet. Jag är övertygad om att en del av dina prognoser här kommer att slå helt fel också... Ingen är fullkomlig.

    SvaraRadera
  2. Frågan är ju om USA har nått guld kvar eller om de sålt ut det med några % årligen för att behålla fötroendet för detta fiatsystem.

    SvaraRadera
  3. Gissar att man från centralbanker, imf mfl kommit överrens om att försöka rädda Fiat-systemet.

    Kina däremot inser att man ska handla tvärt om man vill ta för sig i framtiden.

    Sveriges riksbank har jag totalt tappat förtroendet för. Tänker inte på Sveriges bästa.

    \PD

    SvaraRadera
  4. Detta är ett sätt för Kina att ta titeln som värdens valuta, då behöver man mkt guld i botten. Korta USD måste vara den bästa investeringen man kan göra idag.

    SvaraRadera
  5. Tvivlar starkt på att USAs angivna guldreserver är korrekta. Tänk på att USA inte har gått igenom sin guldreserv fysiskt sedan 1913. Mycket är utlånat till marknaden i olika avtal. Jämför sen med Englad som nyligen gick igenom sin guldreserv och fann att mycket var från en tid då guld hade lägre renhet. De fick skriva ner värdet pga det. Ytterligare att ha i åtanke är att en del av USAs guldreserv beskrivs som "under ground". Detta misstänks betyda icke bruten guldmalm ifrån gruvor och dylikt.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.