2011-04-15

En vecka på en hundring

Häromdagen när jag handlade mat råkade jag avlyssna en tjej som stod och beklagade sig till sin kompis över att hon bara hade en hundring att handla mat för hela veckan, på grund av något trassel med en utbetalning som hon skulle ha fått, men som blivit fördröjd. Självklart ska man alltid se till att ha en rejäl buffert av sparade pengar så att man aldrig ska behöva hamna i en sådan situation, men tjejens ojande fick mig att fundera på om det i dagens Sverige skulle gå att leva på en hundring i en vecka. Konsumentverket räknar med att maten normalt kostar 1500 kronor per månad, vilket skulle betyda cirka 350 kronor per vecka, så en vecka på en hundring verkar vara en riktig utmaning.

Jag insåg att tjejens inköpstaktik var helt ogenomtänkt, då hon stod framför bröddisken och tänkte köpa sig ett bröd, vilket slukade omkring en femtedel av hennes hundring. Istället borde hon ha köpt en mjölpåse och ett paket jäst till en total kostnad av cirka tretton kronor och istället haft bröd hela veckan.

Nå, igår gick jag i livsmedelsaffären och skrev ner priser för ett antal basvaror. Sedan har jag slagit upp näringsinnehåll (kalorier och protein) i Livsmedelsverkets databas och räknat lite.

Slutsatsen är att det är fullt möjligt att leva på en hundring i en vecka. Lite tjatig kosthållning kanske, men man klarar sig. Nu har jag inte ens letat billiga affärer, utan bara tagit priser från närmaste större livsmedelsaffär. Jag har också antagit att man har lite salt hemma.

Här kommer ett förslag på inköpslista med kostnader.
  • 1 kg vitkål 5,95
  • 1 kg morötter 4,95
  • 350 g lök 3,13
  • 1,3 kg potatis 12,94
  • 750 g havregryn 12,50
  • 2 kg vetemjöl 11,50
  • 50 g jäst 1,50
  • 1 kg gula ärter 14,95
  • 125 g smör 10,95
  • 6 ägg 12,95
  • 1 l mjölk 8,30
Summa 99,62

Mycket havregrynsgröt, bröd och ärtsoppa blir det, men man överlever. Totalt skulle man på denna lista få i sig 2418 kcal per dag, vilket räcker för en vuxen kvinna. För en normalstor man blir det lite snålt, men man får väl undvika fysisk ansträngning under veckan för att kompensera. De 92 gram protein per dag som denna matlista ger är däremot mer än tillräckligt.

Grönsakerna i början av listan är med för att man ska få i sig vitaminer. Smöret är lite "lyx" som pålägg på brödet. Mjölken tar man lämpligen till havregrynsgröten - det går att äta gröt utan tillbehör, men det blir förskräckligt tråkigt. Ett bra alternativ till ett sexpack ägg är ett paket blodpudding à 7,95.

Är man två eller fler personer i hushållet går det såklart att få mer variation och även en aning mer "lyx" om man räknar med en hundring per person. Framförallt kan man också spara lite på att köpa större förpackningar.

Jag roade mig också med att räkna ut hur många kcal/krona man får av olika livsmedel. Vetemjöl är överlägsen vinnare med 621 kcal/kr, tvåa bland dem som jag kollade är rapsolja med 469 kcal/kr och trea är havregryn med 398 kcal/kr.

Tips: Konsumentverkets exempel på hur man kan hålla nere sina matkostnader.

38 kommentarer:

  1. Ett värde du borde ha med på listan är "GPK-värdet", Gött Per Krona. Likaså YPK-värdet när man är på bolaget och har dåligt med pengar, Yrsel Per Krona

    SvaraRadera
  2. Du har valt ett 750 grams paket havregryn. Observera att den dubbla storleken brukar kosta endast 1 kr mer. Dvs 750 gram cirka 12,50 och 1500 gram 13,50.

    Man får alltså därmed cirka 750 kcal/kr med det stora paketet havregryn.

    SvaraRadera
  3. Problemet med det som ger billig energi är att man nästan inte får i sig någon näring och att det är långsiktigt hälsovådliga livsmedel.

    /Jonas

    SvaraRadera
  4. Den gamla sanningen gäller fortfarande: "är huvudet dumt, får kroppen lida."

    SvaraRadera
  5. Härligt o trevligt inlägg :-),, kul att se att det skulle funka att leva på en hundring, det värsta är väll att ungdomar inte har en aning om att det skall lagas riktig mat, pitzza mm ska de va, färdig mat är vad som gäller

    SvaraRadera
  6. Det roliga är att om man handlar så blir en del saker svindyra:

    125 g smör 10,95

    Det är i runda slängar 88 kr kilot för smöret. Den som är sparsam kan i stället köpa 2 paket smör á 500g för runt 40 kr, det ena framme och det andra i frysen.

    SvaraRadera
  7. "Totalt skulle man på denna lista få i sig 2418 kcal, vilket räcker för en vuxen kvinna."

    tror du menar per dag va?

    SvaraRadera
  8. Du flöjten, du missar helt och hållet möjligheterna till fördelaktig öresavrundning! Att som du få en slutsumma som slutar på 62 öre är urbota dumt när priset avrundas till närmaste hela krona - du får betala 38 öre extra helt i onödan.

    Till exempel: Kostar mjölken 8 kronor och 30 öre (som i ditt exempel), köp då bara mjölken, så får du den för 8 kronor jämnt. Och kombinera vetemjölet för 11,50 med morötterna för 4,95, så sparar du 45 öre där.

    Pengarna man sparar på detta sätt ska man förstås använda till att köpa guld!

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  9. Har man planeringsförmågan som krävs för att äta bra på en hundring i veckan så hamnar man förhoppningsvis inte i situationen att man blir tvungen att göra det.

    Men slår man ut det på en månad (eller längre) och köper storpack på billiga ställen (och utnyttjar extrapriser) så går det definitivt att leva billigt. Köper man ett flak ägg blir det väl halva styckpriset mot 6-pack. Eller 4-pack som jag såg!

    SvaraRadera
  10. För övrigt så lever ju din gode granne Cornucopia på knäckebröd och vatten och möjligen bark från sin skog. Eller inte ...

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  11. "Totalt skulle man på denna lista få i sig 2418 kcal, vilket räcker för en vuxen kvinna. "

    Totalt per dag, hoppas jag? För en vecka är det väldigt lite.

    Hm, jag kanske borde anlita dig som matkonsult. :)
    Jag spenderar ca 4500-5000 kr i månaden på mat, bara till mig själv...
    Det där med mat har aldrig varit min starka sida.

    SvaraRadera
  12. För mig är detta inlägg ett guldkorn. Det är dags att börja planera inför när matpriserna kommer att haverera totalt. Din inköpslista är egentligen lyx om man kollar på vad kroppen mår bra av och vilken massa sörja och gift det finns i dyra matprodukter. Men enligt vår kultur så är det ju kass mat sånt där nyttigt som inte är flottigt och har socker i sig. PS: Ironiskt nog så var captcha ordet "Fries"... Vadå sublima meddelanden? :-/

    SvaraRadera
  13. Skippa vetemjölet. Tomma onödiga kolhydrater som inte ger något över-huvu-taget. Bröd är ett totalt onödigt livsmedel om det finns annat att välja på.

    Läste någon stans att bara råttor var genetiskt anpassad att bryta ner och ta till vara på sädesslag som vete.

    Bättre att lägga de kronorna på råris och äta det med lite smör och ost. Gott och långsiktigt hållbart.

    SvaraRadera
  14. Anonym 2011-04-15 12:40:
    YPK, visst, en dricker ju inte för smaken, en dricker ju för yrsla ;-)

    Anonym 2011-04-15 12:40:
    Jag letade nu som sagt inte särskilt noggrannt efter billigaste maten, utan tog bara en snabb koll i närmsta större livsmedelsbutik. Med lite bättre letning kan man säkert leva ännu billigare.

    Jonas samt Anonym 2011-04-15 18:05:
    Visst finns det nyttigare mat, men just detta handlade bara om att överleva en vecka på en hundring.

    Juggen m.fl.:
    Självklart var kalorierna per dag. Jag har förtydligat det.

    Guldnisse:
    Smart tänkt med öresavrundningen! Ska man nu börja vända kronor ordentligt kan man ju också gå runt och samla tomburkar och panta dem...

    SvaraRadera
  15. Tyckte detta var jätte intressant! senast vi räknade på våra matkostnader landade vi på nästan exakt 3000 per månad, detta är för mej och min sambo samt ettåring. Sen dess har det gått upp med några hundra lappar tror jag, främst för att vi småhandlar mer på ICA. Vi veckohandlar oftast och en gång i kvartalet storhandlar vi saker såsom konserver, gryn och pasta mm (kostnaderna för detta är medräknade i månadskostnaden). det bör också nämnas att vi handlar ca 80% ekologiskt. jag har genom bekanta förstått att detta är ganska lågt, förklaringen tror jag ligger i att vi köper mycket rena råvaror och sköter "förädlingsledet" själva. delar av pengarna vi sparar går till lyxkonsumtion såsom café besök på helgerna. Jag tycker att vi lyxar ganska mycket med kvalitets ostar och liknande. Avslutningsvis är det en stor besparing att bara dricka vatten med undantag för den hemmagjorda flädersaften.

    SvaraRadera
  16. Det är jag inte sen att hålla med om, M. Min juice har gått upp i pris med säkert 20% på ett år. Då snackar vi kvalitetsjuice som Tropicana, Brämhults och Kiviks. Allt har blivit rejält dyrare. Bara juice för en person kan kosta väl över tusen kronor på en månad!

    SvaraRadera
  17. 1500 per månad?! Det räcker väl nätt och jämnt till mina drinkar. Skakade, inte rörda.

    SvaraRadera
  18. Jag tror att jag lägger betydligt mindre än 1000 kr i månaden på mat. Okej sen en månad tillbaka har jag lagt typ 1200 kr på mat, men det är bara för att jag har insett hur lite mat egentligen kostar, när man försöker tänka ekonomiskt. Förra månaden tror jag att jag handlade mat för ca 400-500 kr, så det diffar nog lite beroende på hur mycket basvaror man måste köpa. En hel del av min mat är dessutom ekologisk fast den prisökningen tas nog ut av att jag äter mycket vegetarisk mat.

    När vi disskuterade matbudget i skolan kom de flesta fram till att deras månadssnitt ligger på nånstans mellan 1000-1500 kr

    Att handla för 100 kr under en vecka innebär antagligen att man har mer än salt hemma, fast har man ingen buffert så har man kanske ingen matbuffert heller, om man nu inte har råkat ut för något som gjort att ens pengabuffert tog slut.

    SvaraRadera
  19. Kanoninlägg...applåderar! Mer att utforska, lära, berätta...
    tack

    SvaraRadera
  20. Intressant inlägg som visar på möjligheterna med resursplanering i samband med en krissituation osv. Jag förstår att det är i denna kontext inlägget skall läses men jag kan ändå inte komma ifrån att jag tycker att den pedagogiska poängen är fel.

    I stort har gemene man aldrig lagt en mindre andel av sin disponibla inkomst på mat än vi gör idag. Detta är ett resultat av en enormt ensidig fokusering på prisfrågor inom livsmedelsbranschen med stora konsekvenser på kvalitet, miljö, produktionsmetoder och arbetsmiljöfrågor som följd. Jag förstår att du egentligen inte vill säga att man alltid skall leva på billigaste havregrynen men det blir liksom kontentan av det hela i alla fall.

    Hela prisfixeringen inom livsmedelsindustrin är ju smått absurd. Jag kan knappast komma på andra områden där just priset spelar en så avgörande roll för inköp och marknadsföring som för livsmedel. Hur många köper fordon, kläder, dator, kulturevenemang, böcker osv enbart utifrån priset? Jag är medveten om att pris och kvalitet inte är direkt korrelerade men det är ändå enväga. Bra kvalitet kostar, däremot finns det en hel del dålig kvalitet som förpackas och också kostar men det är en annan fråga.

    Så frågan är snarare: vad lägger vi pengar på istället för mat?

    SvaraRadera
  21. 0,8 gram protein per kilo kroppsvikt är den lägsta nivån en människa kan leva på för att inte drabbas av näringsbrist.

    Sen kan man äta HUR mycket potatis och morötter man vill men de essentiella aminosyrorna är just ESSENTIELLA utan de dör vi, även om det tar lång tid att svälta ihjäl.

    Gör om gör rätt, det finns säkert många som tror på blogginlägg som detta om det får stå oemotsagt.

    SvaraRadera
  22. Marcus Likvid:
    92 gram protein per dag ger alltså en klart betryggande mängd, om man inte väger en bra bit över 100 kilo!
    Just för att få alla essentiella aminosyror har jag även med ärter, då de i kombination med havre eller vete ger komplett aminosyrafördelning.
    Så vad tycker du att jag har gjort fel?

    SvaraRadera
  23. Erik Nelsson2011-04-16 12:33

    Helt klart ett intressant inlägg! Som folk redan har kommenterat så är det inte en diet man kan leva på för alltid: mineralbristen, exempelvis järn, är påtaglig och det ser spontant väldigt vitaminfattigt ut. Livsmedelsverket har ett verktyg där man kan uppskatta hur mycket man får i sig av olika ämnen vilket kan vara intressant för sådana här studier: http://www7.slv.se/Naringssok/SokLivsmedel.aspx.

    För fler "billiga" proteiner kan man annars köpa större påsar med torkade kikärtor, linser etc. Jag tippar att från energi/protein-dieten att ris med sojabönor varit väldigt lovande rent ekonomiskt. En citron är annars bra om man vill ha billig C-vitamin per krona =)

    SvaraRadera
  24. flute : Nej, inte alls någon "betryggande mängd" 0,8 gram per dygn är den lägstanivå som WHO rekommenderar för att hålla svält borta. 0,9 gram eller betydligt mer för de som tränar och rör på sig är rekommendationen här i Europa.

    Ärtor ! visst, fast det är fortfarande väldigt låga mängder essentiella aminosyror då ärtor innehåller endast 5,4% protein.

    Det Du gör fel är att påstå att man kan leva på 100 kronor i veckan vilket går i teorin, men det är absolut inte vettigt i praktiken och absolut inte om man ser det långsiktigt över en flerveckorsperiod. Särskilt inte för alla oss som tränar vilket vilket de flesta håller med om att fysisk aktivitet är nyttigt.

    Men låt säga att man följer din "meny" och lägger till tex. ett 4-pack med tonfiskburkar för 30:- kr på tex. Willys , så skulle det ge 4x140 gram avrunnen tonfisk som innehåller hela 25% protein per gram. Då börjar det bli lite mer realistiskt.

    SvaraRadera
  25. Om man köper mat direkt från en bonde, och betalar med silvermynt, så kan man få mat för en hel månad för max fem Oscar II-kronor. Fem kronor för en månads livsmedel!

    SvaraRadera
  26. Bra Flute! Det är bara att hoppas att butikshyllorna inte är tomma när vi så småningom hamnar i denna situation, finanskris i kombination med energikris. Allra värst blir det för stockholmarna de lever verkligen i ett mycket sårbart samhälle.

    SvaraRadera
  27. Marcus Likvid:
    Nu handlade ju detta inlägg som sagt bara om att överleva en vecka på en hundring. Jag har ju som du kan läsa redan i inlägget påpekat att det blir snålt tilltaget för en vuxen man och att man isåfall måste sänka sin fysiska aktivitetsnivå.
    Vad gäller järnet har jag förresten också föreslagit att man byter ut äggen mot blodpudding!
    Varifrån får du att ärter skulle innehålla så lite protein? Du har blandat ihop torkade ärter med grönsaken märgärt (s.k. "gröna ärter, frysta"). Enligt Livsmedelsverkets databas innehåller torkade gula ärter hela 22% protein!
    P.S. Tonfisk är inte politiskt korrekt ;-)

    SvaraRadera
  28. Martin Saar:
    Nu handlade detta inlägg om ett lite annat läge.
    Bor förresten inte du i Stockholm? ;-)

    SvaraRadera
  29. Flute,jag är skriven i Stockholm men har en reservutgång i Nyköping, där jag har min tribe och en fastighet sen 22 år tillbaka.
    Storstan är som du vet en riktig fälla och knappast inte en trygg boplats i tider av kris, tror i alla fall jag.

    SvaraRadera
  30. Likvide Mackan, det är inte kattmat du tänker på?! Vad jag vet är det bara tonfisk för katter som finns till det priset. "Gourmet"-varianten förvisso, men likväl kattmat. Och tittar du bara på näringsinnehåll så är kattmat, även de billigare varianterna, väl så bra för kroppen som dyr snabbmat. Och med tanke på att människor behandlas som djur (av arbetsgivare, poliser, politiker och bankirer) så är det kanske lämpligt att folk också börjar äta som djur.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  31. Intressant analys - men köp större kvantiteter havregryn + smör, här placerar man dessa 100 kronor fel!

    För den som rackar ned på mjöl kan det vara på sin plats att påpeka en teori.

    Den säger att de folk som ursprungligen baserade sin huvudsakliga näringstillförsel på spannmål fick stora försteg gentemot de folk som baserade denna tillförsel på majs/ris etc. Det är bara att stämma av proteinhalten i dessa baslivsmedel så får man underlaget till teorin (10% i spannmål visavi 2%-3% i majs och ris). Proteintillförseln har haft stora konsekvenser för utvecklingen.

    SvaraRadera
  32. http://notbuying.blogspot.com/2011/01/gastinlagg-bara-mat.html

    Skrev detta inlägg för ett tag sen på Köpstoppsbloggen om mat, 100kr är en utmaning men det är möjligt att äta mycket bra för lite pengar om man bara tänker efter lite. Anledningen till att många tycker att maten är dyr är för att man köper mycket hel och halv fabrikat.....Maten har i förhållande till inkomstnivån sällan i historien varit så billig som den är idag i Sverige.

    SvaraRadera
  33. Med spannmål i det föregående inlägget menar jag förstås "våra" fyra sädesslag vete, råg, korn och havre och ingenting annat (jag såg att ordet spannmål egentligen inbegriper mer, alltid lär man sig något nytt).

    SvaraRadera
  34. Hej! Jag heter Marie och arbetar som diakon. Jag möter många i den situationen som lever på en hundring i veckan så jag kommer nu också att testa att leva/äta för en hundring i veckan som kommer bara för att testa om jag fixar det. Grunden ligger i att jag blev lite oense med en som inte trodde hon skulle klara av att leva på, ensam, med 500;- i veckan vilket jag tycker att man gör med marginal! Du gjorde testet 2011 och jag gör det nu 2014. Ska bli intressant om jag fixart!

    SvaraRadera
  35. 100kr i veckan dvs.ca 400kr i månaden.Köp kålrötter,morötter.lök,vitkål,ärter,bönor,tomatkross,olja,vetemjöl,jäst,köttfärs,potatis,ris,ägg,ost,sesamfrön och havregryn,mannagryn samt några äpplen.Jag handlar,när det är erbjudandepris.Matsedeln:Vitkålslåda 4 dagar,gröt 2 dgr,chili con carne 4 dgr,ärtsoppa 4 dgr med pankaka i vatten,pyttipanna 4 dgr.Jag brukar även fiska och blocka bär.Med den här maten,blir ko stnaderna ganska låga.På morgonen tar jag ostsmörgås med te och på kvällen likaså.Som mellanmål har jag klappgröt eller äppelgröt

    SvaraRadera
  36. Odla grönsaker själv.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.