2011-04-01

Nya sedlar och mynt?

Ska pryda de nya sedlarna?
Riksbanken föreslår idag nya valörer på sedlar och mynt. Det rör sig om ett 9-kronorsmynt och en 90-kronorssedel.
- Eftersom det är så vanligt med priser som slutar på 9 eller 99 tror vi att de nya valörerna kan underlätta avsevärt för handeln, säger riksbankschef Stefan Ingves.

Vice riksbankschef Lars E.O. Svensson reserverar sig dock mot förslaget.
- Det finns en stor risk att dessa nya mynt och sedlar stimulerar till deflation, då det blir lättare att sänka priserna. En prissänkning från 50 till 49 kronor innebär som ni förstår en potentiell deflation på 2 procent! Deflation är som vi upprepade gånger tydliggjort något som vi från Riksbankens sida absolut inte vill se, säger Svensson.

Enligt förslaget skulle 90-kronorssedeln prydas av Karl XIII på ena sidan och den utrotningshotade gölgrodan på den andra.

Svensk Handels vd Dag Klackenberg är inte särskilt positivt inställd när han får höra förslaget om de nya mynten och sedlarna.
- Dels kan de nya mynten och sedlarna som Riksbanken säger i förslaget underlätta vid betalning av de vanliga priserna som slutar på 9 eller 99 kronor, men samtidigt kan de försvåra för handeln, då det blir svårare och tar längre tid att räkna. Dessutom betalas sådana varor som kostar såpass mycket att priset ofta slutar på 9 eller 99 vanligen inte kontant, utan med kort, så vi ser ingen vinstpotential i förslaget.

Bankföreningens vd Kerstin af Jochnick välkomnar istället förslaget.
- De nya mynten och sedlarna kommer att göra det svårare för folk att räkna när de ska betala kontant, vilket borde gynna korttransaktioner. Därmed tar vi ännu ett välkommet steg på vägen mot det kontantlösa samhället.

Folkpartiets ekonomisk-politisk talesman Carl B Hamilton är också positiv till de nya valörerna.
- Dessa nya mynt och sedlar kommer att göra det så svårt att hantera svenska kronor att vi får ett bra argument för att Sverige ska ansluta sig till eurosamarbetet.

Per Berggren, ordförande i Sveriges matematiklärarförening är entusiastisk.
- 9-kronorsmynt och 90-kronorssedlar passar oss utmärkt, då de stimulerar huvudräkning. Svenska folket behöver träna upp sina matematikkunskaper - särskilt ungdomarna, som halkar efter i internationella jämförelser. Vi skulle gärna se fler mynt i udda valörer, varför inte en 13-krona eller 17-krona?

Republikanska föreningens generalsekreterare Mona Abou-Jeib Broshammar har inga synpunkter på valörerna, men väl på sedlarnas utformning.
- Det känns för mig oerhört otidsenligt att den nya sedeln skulle prydas av en kunglighet. Jag skulle hellre se någon icke-kunglig person som representerar Sverige - varför inte Astrid Lindgren?

Rojalistiska föreningens ordförande Patrik Åkesson gillar däremot motivvalet på sedlarna.
- Äntligen får vi åter en sedel som pryds av en kunglighet ur historien. Att det dessutom är en av våra mindre uppmärksammade monarker gör inte saken sämre.

Närmast ska Riksbankens förslag om nya mynt och sedlar ut på remiss och därefter ska beslut fattas av Riksdagen i frågan, så det är flera hinder kvar innan vi kan få nöjet att ha en 9-krona eller 90-kronorssedel i plånboken.

Nyhetsbyrån Omedelbart
www.omedelbart.se

13 kommentarer:

  1. Ambitiöst så det förslår Flute!

    Inflationen, bankerna, centralbankerna och media är skämt i sig så det räcker och blir över. Verkligheten överträffar Alltid dikten.

    SvaraRadera
  2. Första april ? ;-)

    SvaraRadera
  3. Obetalbart! Jag skrattade så jag höll på att sätta téet i halsen redan vid kommentaren om deflation.
    Tack, du har gjort min morgon mycket ljusare, vädret till trots!

    SvaraRadera
  4. Den största skandalen rör ju ändå mattekunsksperna, särskilt dem om årets månader och dagar :-)

    SvaraRadera
  5. God Jul !


    /Freddy

    SvaraRadera
  6. Äntligen!
    Men jag saknar 995 kronorssedeln, eller ev. 495kr!

    Tack för ett härligt vårecken, imorgon kommer värmen och grillen fram!

    SvaraRadera
  7. April April! Fortsatt trevlig vår på dig!

    SvaraRadera
  8. Är det inte bättre med en 9,90-krona och en 99-kronorssedel?

    SvaraRadera
  9. Jag funderade på att 1-april-ifiera min nästa text som är schemalagd till imorgon. Helt seriös text alltså, men jag hade tänkt lägga in en liten huvudlös detalj. Sen tänkte jag att många människor inte skulle fatta att det var ett skämt och det skulle inte vara bra. Bättra att som gör - skämta från början till slut.

    Såg i några gamla matteböcker från mellanstadiet att jag lärde mig att räkna med bas 3. Vilket skämt och vilken total brist av nytta jag har haft av detta. Om vi ändå räknat på bas 2 (binärt) kunde man ju haft liite nytta av det när man umgås med datorer...

    SvaraRadera
  10. Ha, ha. Karl XIII och Gölgrodan.. :-)

    SvaraRadera
  11. Om jag handlar för mindre summor brukar jag anstränga mig för att hamna på rätt sida av 50-öresstrecket, så att öresavrundningen blir fördelaktig för mig. Jag tycker mig märka att det har blivit mycket vanligare att priser slutar på 50 öre, som ju avrundas uppåt till närmaste hela krona till butikernas fördel, men eftersom det är väldigt vanligt också med priser som slutar på 90 eller 98 öre, så är det inte speciellt svårt att kombinera så att man får en slutsumma på X kronor och precis under 50 öre. Pengarna jag sparar på detta köper jag förstås guld för!

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  12. Vad sägs om det här: Bara primtal som valörer! Antagligen skulle det göra folk så förvirrade att de inte märker inflationen!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.