- Greklands premiärminister Papademos kallar till krismöte eftersom skuldförhandlingarna inte verkar gå så bra.
- Arbetslösheten i EU är hög. Särskilt i Spanien med 22,9 procent (!) och mer än varannan ungdom arbetslös!! Spanien må ha lägre statsskuld än de övriga BIGPIS-länderna, men har istället ett arbetslöshetsproblem som är katastrofalt.
- Räntan på portugisiska statsobligationer har stigit kraftigt de senaste dagarna (även om den sjönk en aning idag) och ligger på statsbankruttsnivå. Nästa "Grekland".
- Hushållens konfidensindikator i USA sjönk.
- Chicagos inköpschefsindex var betydligt lägre än väntat, vilket visar att den senaste tidens ganska positiva siffror från USA kanske var en tillfällig effekt, som bloggrannen Makrofjanten påtalade i början av januari.
- Bostadspriserna i USA fortsatte att falla enligt senaste Case-Shiller-data till den lägsta nivån sedan 2003. Med undantag för april 2011 har priserna fallit igen under ett och ett halvt år nu. Alla som trodde att "the bottom is nådd" hade alltså rejält fel. Monumentala bostadsbubblor ger monumentala prisfall efteråt.
- Kaliforniens finanschef varnar för att delstaten kommer att få en likviditetskris inom en månad om inget görs. Hallå där! Ska USA få sig ett eget Grekland?
- Bostadspriserna i Shanghai har fallit kraftigt - måhända en tillfällig effekt av det kinesiska nyåret, men betydligt sämre än för nyårsveckan förra året. Kinas fastighetsbubbla verkar vara på väg att blåsas ur på allvar.
- Hotet i Persiska viken fortsätter med att USA skickar dit ett tredje hangarfartyg. Iran har dock bestämt sig för att skjuta upp beslutet om att stoppa oljeleveranser till EU, men det är fortfarande en högst aktuell fråga - deras Majlis (parlament) ska enligt planen få ett förslag att besluta om nu på fredag.
- På den positiva sidan noterar jag dock att protesterna mot de indragna bensinsubventionerna i Nigeria verkar ha lugnat ner sig, vilket åtminstone gör att vi i alla fall inte ännu riskerar en spik i oljepriset på grund av det.
- I norra Nigeria fortsätter dock islamistsekten Boko Haram sina våldsdåd, men där produceras ingen olja, så det blir än så länge bara ett internt problem för Nigeria.
- På den positiva sidan noterar jag också att Sverige hade ett stort överskott i statsfinanserna 2011 - det är bra att staten har sparat i ladorna inför den kris som nu kommer.
- Det värsta spar jag till sist - Baltic Dry Index har fallit kraftigt den senaste tiden, vilket indikerar global recession, då det alltså är kraftig minskad efterfrågan på fartygsfrakter av bulkråvaror såsom kol och malm. Den senaste månaden har indexet mer än halverats och är nu nere nära bottennivån från december 2008. Och det beror inte på något plötsligt stort tillskott av fraktfartyg, utan helt enkelt på vikande efterfrågan.
Donald Trump inaugural address 2025 full transcript
12 timmar sedan
Baltic Dry: "Och det beror inte på något plötsligt stort tillskott av fraktfartyg, utan helt enkelt på vikande efterfrågan."
SvaraRaderaIntressant, kan du utveckla det lite?
//Patrick
Kan skiten vända ned nu. Har byggt upp en stor kort position den senaste veckan och vill inget hellre att vi nu får en period med nedgångar framöver.
SvaraRaderaja fattar bara inte att börserna är blinda
SvaraRaderamen desto större blir väl fallet o grattis till dom som vågade under slutet på 2011
sälj snabbt som attan
Nedgången i Baltic Index kan också bero på att ett ansenligt antal nya fartyg började byggas för två år sedan.
SvaraRaderaMartin
Ursäkta, jag borde ha utvecklat påståendet.
SvaraRaderaOrsaken kan vara förutom tillskott av fartygskapacitet, även säsongsmässiga variationer av järnmalmsimporten till Kina och tunga regn i Brasilien med förväntad nedgång i fraktbehov.
http://www.businessinsider.com/another-reason-the-baltic-dry-index-weak-bellwether-global-economy-2012-1
Martin
Martin:
SvaraRaderaVisst finns det även sådana tillfälliga effekter i Kina och Brasilien, men nertrenden är lång (sedan hösten 2010) och raset var dessutom större än förväntat.
Du har också rätt i att det finns en överkapacitet inom bulkfraktfartyg, men det är inte så att det plötsligt har tillkommit en hel bunt fartyg, utan de har tillkommit pö om pö de senaste åren.
Om man bortser från den kortsiktiga volatiliteten i Baltic Dry Index så ser man tydliga trender, som stämmer ganska väl med världsekonomins tillstånd. Idag har dessutom Baltic Dry Index fallit ytterligare till 680, vilket bara är en hårsmån från lågvattenmärket i december 2008. Inget bra tecken för världsekonomin.
Mycket ser väldigt illa ut i världsekonomin, framför allt om man ser på lite längre sikt. Men även nu med alla faktorer du räknar upp. Ingen bra lösning finns på skuldproblematiken. Grekland, Portugal och de andra störst skuldsatta länderna är på fallrepet, för att inte tala om vad som händer när skuldsituationen i Japan äntligen uppmärksammas.
SvaraRaderaMen ändå går börsen uppåt. Jag minns 2009 när läget också såg illa ut på många sätt och jag förväntade mig en fortsatt negativ utveckling på börsen. Men den började stiga, och steg och steg. En reaktion på pengatryckningen (QE:arna) i USA förstod jag sedan. Är det samma fenomen nu? De kallar det inte Quantative Easing längre, jag vet inte vad det kallas men trycker pengar gör de visst. Och i Europa får bankerna låna hur mycket pengar de vill av ECB. Är det en sista inandning i den tomma ballongen som snart smäller, eller kommer börsen att fortsätta stiga? Hur länge kan de finansiella marknaderna fungera under ett så våldsamt skuldtryck från alla håll? Hur länge kan USA-dollarn leva på att vara en världsvaluta när värdet urholkas hela tiden? Börsen sägs ligga ett och ett halvt år före den ekonomiska utvecklingen, men det känns inte logiskt att marknadsekonomin skulle se så mycket bättre ut om drygt ett år med tanke på energikris, resurskris och skuldkris.
Eländes elände, att börsen fortsätter spikrakt uppåt har faktiskt övergått mitt förstånd de senaste 2 veckorna. Kan ju vända snabbt men den senaste månadens utveckling känns inte alls motiverad.
SvaraRaderaSom vanligt är vi många som sitter och "har rätt", och ett fåtal som "har fel" men som tjänat pengar.
Hej!
SvaraRaderaKom att fundera på en sak ang Baltic Dry Index, det steg i mitten av augusti och en bit framåt till den nedgång vi befinner oss i nu. Hur kommer det sig att det steg när vi var mitt i krisen?
Sen ni andra som förundras över att börsen fortsätter upp så visst kan banker och sådant låna o kontrollerat mycket pengar och få människor har insikt i följderna. Samtidigt måste marknaden övertyga så många som möjligt att vi för tillfället ska upp och att det skall kännas bra att trycka på köp knappen. Då vänder det.
Just nu ligger 62 % av avanzas kunder på köp sidan och det kommer öka och vattnas ut rejält! Det svåra är att veta hur mycket det kommer stiga. Men är egentligen är det ingen svårighet i detta om man sparar långsiktigt. Kortsiktigt är det CFD handel eller annan realtids handel som gäller annars är du sopad av banan!