2009-05-18

Pilot utan flygtimmar?

I lördags skrev Roger Svensson, docent i nationalekonomi och forskare på Institutet för Näringslivsforskning, en debattartikel på SvD Brännpunkt, där han varnar för det farliga experiment som Riksbanken just nu håller på med. Han liknar det vid att flyga med en pilot som läst en massa teori, men inte har några flygtimmar.
Den låga räntan stimulerar kreditgivningen i banksystemet och därmed ökar penningmängden. Sedelpressarna går på högvarv. Inte nog med att vissa ledamöter i Riksbanksstyrelsen vill behålla en styrränta nära noll i två år. Det talas också om mer stimulanser genom att Riksbanken ska köpa statsobligationer på den öppna marknaden med syftet att även pressa ned de långa räntorna.

Om detta sker med nytryckta pengar så ökar penningmängden ytterligare. En överlikviditet kan lätt uppstå som är svår att få kontroll över. Detta är ett mycket farligt experiment.
Roger Svensson jämför med vad som hände 2005, när den vidlyftiga penningpolitiken med låga centralbanksräntor orsakade överdriven kreditexpansion och exceptionellt risktagande. Allt detta har ju som vi vet orsakat en makalös finansiell baksmälla de senaste två åren. Roger Svensson går sen vidare och jämför med dagens läge, där Riksbanken nu gått ner till en rekordlåg räntenivå. Detta medför som vi sett av tidigare exempel stora risker för oönskade effekter.
Här är några konsekvenser som så småningom kan ge en rejäl baksmälla:

1 Kronan försvagas – ett tag kostade en euro tolv kronor. Bra för exportföretagen på kort sikt, men minskar samtidigt kraven på omställning och anpassning hos dessa företag, som på lång sikt därför riskerar att tappa i konkurrenskraft.

Den svaga kronan är också mindre bra för dem som är beroende av import. Svenskarna förlorar i köpkraft och blir fattigare. Importerade varor blir dyrare. Om inte annat så märks detta i grönsaksdisken. Sakta men säkert importeras inflationen. Inflationen är lätt att få upp, men betydligt svårare att få ned när väl en högre nivå etablerats. De stora skillnaderna mellan dagens korta och långa marknadsräntor, där de senare är betydligt högre än de förra, indikerar att marknaden tror på ökad inflation inom de närmsta åren.

2 Räntesänkningar ger incitament att låna mera och gynnar dem som tagit vidlyftiga lån. De som hushållat med sina resurser får ingen avkastning på sitt sparande och bestraffas. De ser sina besparingar minska i värde realt. Detta ger långsiktigt farliga signaler hur man bör bete sig ekonomiskt.

3 Den sänkta räntan har hittills inte lett till ökad konsumtion. Folk ökar sparandet istället och en stor del av dessa besparingar trycks in på börsen och andra tillgångsmarknader. Med andra ord är det risk för fler bubblor som senare spricker. Den senaste tidens börsuppgång och det återuppväckta intresset på bostadsmarknaden kan med stor sannolikhet förklaras av de låga räntenivåerna. Men nedgången kan komma snabbare än man tror.
För mig känns det väldigt skönt att få höra från en ekonom ungefär samma saker som jag tidigare har varnat för när jag talat om att Riksbanken är inne på en farlig väg. Ibland kan jag undra om jag helt är ute och cyklar, när jag sitter här och kritiserar Riksbankens räntesänkningar, men nu fick jag bekräftelse på att det finns åtminstone en ekonom som har en liknande syn. Tyvärr får lågränteivrarna och kreditbubblefantasterna mycket utrymme i media, medan de varnande rösterna hörs alltför lite.

3 kommentarer:

  1. Jag håller med dig till fullo. Det känns otacksamt att "sköta" sin ekonomi med sparande och amortering på lån. Jag känner igen osäkerheten som infinner sig när omgivningen inte orkar lyssna på ens argument längre:) Man kanske är ute och cyklar själv! Jag har väntat ett par år och varnat för ex läge priser på bostäder, men när det inte inträffar blir man tveksam. Det lönar sig för mycket att ha stora lån just nu och gruppen "familj med jobb och stora lån" gynnas extremt mycket av våra folkvalda. Vi får se vad som händer, men tack för en bra blogg.

    SvaraRadera
  2. Tips på en enligt mitt tycke korrekt analys på läget

    http://www.slopedcurve.com/roller/makro/entry/om_huspriser_och_bubblor_igen

    Därmed inte sagt sagt att lågräntepolitik är bra men jag tror du är helt fel ute med domedagsprofetior om 50% fall på huspriser.

    Så länge politikerna försvarar en lånekarusell så är det bara att låna vidare!

    Lån är inte dåligt, själv skulle jag vara tveksam att köpa aktier i ett bolag med 100% soliditet då det inte optimerar sin utveckling.


    //Peter

    SvaraRadera
  3. Peter:
    Jag vet mycket väl att Sloped Curve inte håller med mig angående den svenska boprisbubblan. Han argumenterar dessutom bra för sin sak.
    Läs hans argumentation och min, och bestäm er själva för vad ni tror på.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.