Magnus Oppenstam, aktiechef på HQ Bank, förvånas över att börsen redan nu har återhämtat en så stor del av raset.Men detta är typiskt för just ett "bear market rally". Konstigt nog tror både Magnus Oppenstam och hans analytikerkonkurrent Peter Malmqvist på fortsatt börsuppgång. Sist vi hade en så här kraftig uppgång på Stockholmsbörsen var hösten 1999 till våren 2000. Hur gick det sen? Tror de verkligen att det ska gå bättre denna gång?
- Det har gått snabbare än vad vi hade tänkt oss. Det är snarare hastigheten än styrkan i återhämtningen som förvånar, säger han.
Både Peter Malmqvist och Magnus Oppenstam räknar med fortsatt börsuppgång, med stöd av låga räntor och allt starkare ekonomisk statistik. Men det finns tydliga hot.Återhämtningen lär dröja och vi får säkert en dubbeldipp i konjunkturen nästa år. Det finns alltför mycket skit kvar att rensa ut i världsekonomin. Vad ska driva den kraftiga återhämtningen? Det lär inte bli USA.
- Det främsta är att återhämtningen, som man redan har prisat in i många aktier, dröjer. Då kommer det bli skakigt igen, säger Oppenstam.
- Får vi en dipp igen i konjunkturen, då kan vi få en förnyad, rätt kraftig nedgång, fyller Malmqvist i.
Visst kan vi få fortsatta uppgångar ett tag till, ty börseufori råder just nu. Men förr eller senare kommer verkligheten ikapp värderingen av börsbolagen.
Men värre björnmarknadsrally har man sällan sett. OMXS30-indexet var häromdagen upp 64% sedan början av mars.
Läs även andra bloggar om börsen, aktier
Förlåt, men aktierkurserna styrs ju knappast av fundamenta utan av förväntningar på fundamenta.
SvaraRaderaDet spelar väl inte så stor roll om världen ligger fullständigt ödelagt så länge "marknaden" förväntar sig att den ska byggas upp igen.
Varför inte använda log skala eller semi-log skala eller vad det heter -- du vet vad jag menar -- till diagrammet?
SvaraRaderaNär den siste pessimisten blivit optimist - då är rallyt slut.
SvaraRaderaKänns som vi är där just nu. USA är ju mer eller mindre bankrutt.
Konstgjord andning.
"När den siste pessimisten blivit optimist - då är rallyt slut.
SvaraRaderaKänns som vi är där just nu. USA är ju mer eller mindre bankrutt.
Konstgjord andning."
Du säger emot dig själv, du är ju fortfarande pessimist..
Mvh
Effekten av stimluanspaketen har väl mest varit att man tryckt massa pengar som sedan överflödat i prinip alla marknader. Men inflation är som sagt inte bra för den verkliga ekonomin. Däremot skulle en ordentlig krasch kanske kunde leda till ett bättre ekonomiskt system där bankerna inte kan trycka pengar med ränta nästan hur de vill.
SvaraRaderaKan bara instämma. Hade inte trott att börserna skulle kunna gå upp så som de har gjort, liknelsen med IT-bubblan är slående.
SvaraRaderaTa tex. en titt på den här grafen, den visar P/E-talet för S&P500 de senaste 80 åren. Det senaste året sticker ut så det skriker om det!