2009-11-11

Oljan? Nej, vi somnar om...

Samhällets planering för eventuell energibrist kunde tyckas vara en av de viktigaste frågorna idag. Men när grunden för denna planering visar sig skönmåla verkligheten och presentera rent felaktiga prognoser (som jag skrev om igår) verkar hittills inte reaktionen bli särskilt kraftig, trots att det handlar om en av grunderna för samhällsplaneringen. Anklagelserna mot IEA borde utredas av någon utomstående. I Sverige borde regeringen och Energimyndigheten ifrågasätta IEA och kanske börja använda Globala energisystems prognoser istället, eftersom de är baserade på genomarbetad forskning. Då kan vi slippa obehagliga överraskningar när verkligheten börjar avvika från IEA:s prognoser.

Som jag nämnde igår har DN, DI, Sydsvenskan och Arbetsmiljötidningen Du & jobbet uppmärksammat nyheten om IEA:s förvrängda prognoser. Idag har även SvD en bra artikel.

I bloggosfären har intresset än så länge varit måttligt. Få tycks inse att oljan och energin är en av ödesfrågorna för vår framtid. Men Cornucopia (som skrev två inlägg i frågan igår) har idag skrivit läsvärda kommentarer till WEO-rapporten. Där påpekar han bland annat att det behövs fem nya Saudiarabien fram till 2030 för att uppfylla IEA:s prognos. Helt orimligt, med andra ord. David Jonstad på Effektmagasin har idag också skrivit på nyhetssajten Second Opinion om USA:s mörkning av oljekrisen.

Annars verkar intresset för energifrågan så sakteliga tyna bort. Den kommer väl snart åter att överröstas totalt av klimatfrågan. Kanske blir det som "Kristian" sade i en kommentar på Cornucopias inlägg: "Jaha, mänskligheten har tryckt på snooze-knappen en gång till...".

P.S. För den som bor i Uppsala med omnejd kan det vara intressant att gå på ett öppet seminarium om oljan, framtiden och klimatet som hålls av Kjell Aleklett och Globala energisystem imorgon torsdag klockan 15.15.

Läs andra bloggar om , , ,

1 kommentar:

  1. Du har helt rätt i att diskussion om oljetoppen just nu ligger i dvala. En anledning till detta är allt fokus på influensan. En annan anledning är fokuset på klimatfrågan och Köpenhamnsmötet. Vare sig klimatfundamentalister och klimatskeptiker har oljetoppen särskilt högt på agendan. Ytterligare en anledning är att börserna varje dag slår nya rekord. Happy days are here again!
    Och - oljetoppen är ingen särskilt lämplig fråga att diskutera fram till valet.
    Där har du några skäl till varför jag tror att "stoppa huvet i sanden"-attityden är så uttalad.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.