2009-11-09

Ljusare prognos från Borg

Finansminister Anders Borg skrev idag upp sin prognos för den svenska konjunkturen. Arbetslösheten når i år bara 8,5 procent istället för tidigare prognosens 8,9 och nästa år blir det bara 10,7 procent istället för 11,4. Jubel, jubel! "Den hälsosamme ekonomisten" är ännu mer optimistisk och lovar att äta upp sin golfmössa om arbetslösheten går över 10 procent. Vill han ha ketchup till den? Nå, för att återgå till Anders Borg...
- Vi har undvikit en depression och vi har inte fått en bankkris, men den ekonomiska politiken måste även i fortsättningen vara starkt expansiv så att vi kan förhindra att arbetslösheten biter sig fast, säger finansministern.
Fortfarande lite för tidigt för att ropa hej, anser jag, som fortfarande ser att många av grundproblemen i ekonomin ännu inte har åtgärdats, framförallt den globala kreditbubblan. Men finansministern har en poäng när han säger:
- För första gången på 40 år har Sverige gått igenom en allvarlig kris utan kollaps i de offentliga finanserna, säger Borg som tror att Sverige är ett av de länder som snabbast kommer att komma ut ur krisen.
Jo, Sveriges offentliga finanser är betydligt sundare än för flera andra industriländer. Men den nuvarande regeringen kan inte ta åt sig hela äran av det. Det beror på att Sverige från och med 1998 har haft fler och kraftigare plusår än minusår för statens finanser, så det är en längre process, där större delen faktiskt varit under socialdemokratisk regering.

Även BNP för i år blir enligt Borgs prognos inte så illa som befarat.
Enligt de nya prognoser Borg presenterade på måndagen blir BNP-tillväxten minus 4,9 procent jämfört med tidigare förväntade minus 5,2 procent för 2009.
Aaargh! "BNP-tillväxten minus 4,9 procent". Det där med "negativ tillväxt" får det att vända sig inom mig. Varför inte kalla det för BNP-krympning, när det är det?

Även för nästa år skrivs BNP-prognosen upp till 2,0 procent mot tidigare 0,6 procent. Inte tillnärmelsevis så mycket som aktiebörsen just nu verkar prisa in av betydligt högre tillväxt. Idag satte Stockholmsbörsen sitt årshögsta med cirka 55 procents uppgång sedan början av mars i år. Det krävs mycket bättre tillväxt än 2,0 procent för att leva upp till de förväntningarna. Besvikelsen på aktiemarknaden kan bli mycket stor om inte förhoppningarna infrias. Ju längre denna börsuppgång sedan början av mars fortsätter, desto större risk för att den nödvändiga korrektionen av börskurserna till verkligheten blir snabb, brutal och djup istället för långsam och grund. Vad är det t.ex. som gör att Electrolux skulle vara värt tre gånger så mycket nu som i början av mars i år? Inte en världsekonomi som växer i snigeltakt nästa år i alla fall.

Finansministern kom dock med en brasklapp.
Den hotbild som fortfarande finns kvar är ökade svårigheter i de baltiska länderna och en andra våg i finanskrisen.
Jo, det är just dessa risker jag också ser, förutom allt annat som jag tar upp på denna blogg, t.ex. högre oljepriser, situationen i USA, eller Spaniens ekonomiska problem.

Borg har en poäng till när han säger
Men Sverige har med de goda offentliga finanserna och ett högt privat sparande en fördel jämfört med många andra länder.
Absolut. Jag tror att Sverige kommer att drabbas ytterligare när vi ser finanskrisens fortsättning, men vi kommer troligen inte att drabbas lika illa som många andra länder. Stor brasklapp dock för vissa av våra bankers exponering mot Baltikum, som kan bli en kvarnsten runt Sveriges hals.

Läs även andra bloggar om , , , , ,

4 kommentarer:

  1. Vi är väldigt exportberoende i detta land och har gott om stora industrier som kan få svårt att hitta en marknad för sina produkter.

    SvaraRadera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  3. Kraxpelax:
    Din kommentar har inget med Anders Borgs prognoser att göra, utan är bara en reklamlänk till din i och för sig intressanta artikel om Anna Odell på Newsmill. Jag tar därför bort den, då den bryter mot mina kommentarsregler.

    SvaraRadera
  4. Personligen känns det mer som att vi har sett början till slutet av finanskrisen, dock har inte lågkonjunkturen visat sig ännu, vilket också är anledningen till att aktiemarknaden har stigit. Stöd och skattesänkningar runt om i världen har bidragit till att fördröja lågkonjunkturen, men vad händer när dessa skall betalas med höjda skatter sedan? Underskotten i USA är inte särskilt uppmuntrande att se, lägg därtill pensionsskulder och sjukvårdsförsäkringar - så inte blir bilden särskilt ljus.

    Det som nu händer är att USA medvetet sänker värdet på dollarn för att exportera sin deflation, konsekvensen för våra exportberoende industri blir ju inte särskilt glädjande av det - tex. Volvo PV som redan är i kris och vars största marknad och därmed inkomst i USA...

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.