2012-08-11

Genomgång av Italiens situation

Edward Hugh har gjort en bra genomgång av problemen i den italienska ekonomin. Läs artikel och titta på presentation.

Den viktigaste punkten tycker jag är följande:
  • Italiens främsta problem är långsiktig låg tillväxt, inte höga räntekostnader - den höga statsskulden är ett symptom på problemet, inte orsaken till det.
Edward Hugh skriver också mycket intressant om demografi och exportberoende.

Häromdagen jämförde jag Italien och Spanien, men då hade Italiens BNP-siffror för andra kvartalet i år ännu inte kommit. I tisdags kom de och de var inte bra. Italiens BNP krymper betydligt snabbare än Spaniens, vilket lär leda till att arbetslöshetskartan över Europa kommer att förändras. Italiens BNP krympte andra kvartalet i år med 0,7 procent jämfört med kvartalet innan, vilket var något svagare än analytikerna hade väntat sig. På årsbasis krympte landets BNP med 2,5 procent (jämför med Spaniens 1,0 procent). Italienska arbetsgivarorganisationen Confindustria räknar nu med att Italiens BNP kommer att krympa med 2,5 procent i år, vilket är mer än dubbelt så mycket som Monti-regeringens optimistiska prognos på -1,2 procent. Det lär i sin tur leda till att regeringens prognoser för statsfinanserna inte lär hålla ihop, utan mer åtgärder måste till framöver för att få balans i dem.

En intressant fråga är också hur Italiens BNP-utveckling fördelar sig mellan norra och södra delen av landet. Jag ska försöka leta reda på data om det.

4 kommentarer:

  1. http://tinyurl.com/9bkmlbj

    Italien har beslutat sig för att tackla problemet genom att sälja ut sina slott.

    Det var trots allt inte så längesedan nord & syd gick ihop. Det var med i ett avsnitt av Onedinlinjen. Jag undrar ifall det kommer bli två stater av det igen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. 1861 enades Italien, alltså för bara drygt 150 år sedan. Inte bara nord och syd dessutom, utan Kungariket Sardinien, Kungariket Bägge Sicilierna och Hertigdömet Milano med flera. Kan bli svår splittring i längden.

      Radera
  2. Jag tycker att Syditalien borde bryta sig ur Italien och bilda ett nytt land tillsammans med Grekland. De har mycket mer gemensamt än vad Syd- och Norditalien har med varandra, bl.a. är de lika stolta över sitt historiska ursprung och har liknande ekonomiska problem med ineffektivitet och korrumption. Det nya landet skulle heta Grek-Romerska riket och ha två huvudstäder: Aten och Rom. Huvudnäringarna skulle bli turism, vinproduktion och export av frukt, grönsaker och oliver.

    Jag tror detta skulle innebära en nystart för både Grekland och Syditalien och ge dem möjlighet att gemensamt lösa sina problem. Samtidigt skulle Norditalien (som får ta över namnet Italien) slippa trassla in sig i syds problem och istället kunna fokusera på sin roll som ett av EU:s ledande industriländer. Ny huvudstad skulle förslagsvis bli Milano.

    Jag tror det skulle funka jättebra. :-)

    SvaraRadera
  3. Vi har ännu inte sett effekterna av de kraftigt höjda pensionsåldrarna.
    Mycket av Italiens arbetslöshetssiffror har dolts av extremt tidiga pensioner och förtidspensioner. Dessa priviligier är nu starkt beskurna och kommer att få effekt på arbetslösheten.
    I synnerhet i Syditalien har detta varit ett sätt att lösa försörjningen.
    Ett annat har varit kommunal/statlig anställning vilket oxå kommer att försvinna som möjlighet framöver.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.