2012-08-21

Arktiska istäcket på väg mot bottenrekord

Arktis havsis är på väg att slå bottenrekordet från 2007. Om inget sensationellt inträffar kommer rekordet att slås inom de närmaste veckorna. Den arktiska havsisens utbredning ligger en bra bit under nivån för samma tid år 2007, se diagrammet nedan från NSIDC.
Alla de senaste åren ligger som synes en bra bit under medelvärdet för perioden 1979-2000. Issituationen i Arktis är ännu en indikator på klimatförändringarna. Som jag skrev i juli var första halvåret 2012 det varmaste sedan mätningarna började. Och detta handlar inte om propaganda utan observationer.

Enligt JAXA, som har något färskare data i sitt diagram, ser det till och med ut som om vi inom några dagar kan få se bottenrekord för den arktiska havsisen.

Klimatförändringarna är ett predikament som vi måste förhålla oss till genom anpassningar. Det är inget problem som har någon snabb lösning. Redan den mängd fossila bränslen vi bränt oss igenom räcker uppenbarligen för att orsaka klimatförändringar som ger svåra effekter för bland annat jordbruket, där årets torka i USA ställer till det för skörden och med den livsmedelspriserna globalt.

Vad effekterna blir av en minskad arktisk havsis är inte helt lätt att förutsäga med exakthet, eftersom det finns många återkopplingar i systemet. Till exempel reflekterar öppet hav mindre solljus än is, vilket ökar värmeupptagningen - en positiv återkoppling.

Tittar vi på kartan över globala temperaturavvikelser för årets första sju månader ser vi att USA, Kanada och Grönland har haft temperaturer långt över det normala.
Även centrala Sibirien sticker ut. Här är det också intressant att tundrans vegetation förändras på oväntat vis.

Kallare än normalt har det framförallt varit i Alaska, Australien, Mongoliet och norra Kina.

11 kommentarer:

  1. Varför har man valt just år 1979-2000 som jämförelse? 21 år känns som extremt lite i sådana här storskaliga sammanhang...

    SvaraRadera
  2. Att bottenrekordet slås är ju iofs en sanning med modifikation. Det gäller endast för den perioden som satllitmätningar funnits. Hur det sett ut historikt kan vi inte med säkerhet veta. Det skulle teoretiskt kunnat ha varit isfritt 1978. Nu var det inte det, men däremot finns flera vittnesuppgifter och loggar om väldigt lite is under 30-talet där vi ffa under 30-talet hade lika varmt som nu. Rapportera gärna också från Antarktis, där det är ovanligt mycket is. http://nsidc.org/data/seaice_index/images/daily_images/S_timeseries.png
    Bra dock att du inte gör kopplingen till co2, där det inte finns vetenskapliga belägg för ett orsakssamband.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är det mer havsis än genomsnittligt för 1979-2000 runt Antarktis, men det är små skillnader om man jämför med hur mycket mindre havsis det är i Arktis.
      Vad gäller "väldigt lite is under 30-talet" finns det debunkat någonstans - har ingen länk tillgänglig just nu. Det var visserligen mindre havsis i Arktis då, men inte alls lika lite som de senaste åren. Det var inte heller lika varmt som nu under 1930-talet.

      Radera
    2. Vad gäller kopplingen till CO2 finns många vetenskapliga belägg för orsakssamband.

      Radera
    3. Hej Flute,
      Några länkar ang. din tveksamhet till tidigare värmeperioder på Arktis:

      http://www.climate4you.com/ClimateAndHistory%201900-1949.htm#1930:%20Birkeland%20draws%20attention%20to%20Arctic%20warming

      http://www.climate4you.com/ClimateAndHistory%201900-1949.htm#1932;%20first%20navigation%20of%20the%20Northern%20Sea%20Route%20without%20wintering

      I den första länken kan du klicka dig vidare till en temperaturserie från Svalbard som startar 1912. Intressant!

      mvh
      /Thomas

      Radera
  3. Att jämföra ett år med en baslinje på 30 år verkar inte speciellt relevant. Bättre då att jämföra basperioder mellan olika decennier om du vill försöka påvisa något som har med klimatförändringar att göra, eller visa på att en sekvens av enskilda år under ett antal decennier blivit mer extrema relativt en glidande basperiod.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Titta på JAXA:s diagram så ser du tydligt hur den arktiska havsisens utbredning minskat decennium för decennium. Även i diagrammet som jag har med i detta inlägg ser du att samtliga år 2007-2012 ligger en bra bit under medelvärdet för 1979-2000. Nöjd?

      Radera
    2. Något bättre, men man borde i ärlighetens namn även haft med 1,2,,3-highest, inte bara lowest.

      Radera
    3. Data finns ju tillgängliga, så det är bara att peta in dem i Excel och göra sitt eget diagram med de år eller decennier man vill ha.
      Annars tycker jag att jag förstår bra hur det ser ut genom att titta på både NSIDC:s och JAXA:s diagram.

      Radera
  4. Du talar om ett predikament som vi bara har att anpassa och förhålla oss till och det är sant. Dessutom är klimatet ett komplext system där ingen inte ens jordens samlade datorkraft kan reda ut orsakssambanden och veta vad som kommer att hända.

    SvaraRadera
  5. Det behövs tydligen lite högre temperaturer för att dra igång monsunregnen över norra afrikas öknar så att de åter kan blomma likt de gjorde i civilsationens begynnelse.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.