2012-08-06

Italien mot Spanien

Det kan vara intressant att jämföra hur det står till i de två stora orosmolnen i euroområdet - Spanien och Italien.

Arbetslösheten i juni var i Spanien 24,8 procent, vilket är den högsta i EU (Grekland är nummer två med 22,5 procent). Arbetslösheten i Spanien ökar också - ett år tidigare var den 21,2 procent. Italien däremot har bara en arbetslöshet på 10,8 procent, straxt under euroområdets genomsnitt på 11,2 procent och straxt över EU-genomsnittet på 10,4 procent. Arbetslösheten ökar dock även i Italien - i juni 2011 var den bara 8,1 procent.

Ungdomsarbetslösheten är såklart högre. I Spanien var den i juni 52,7 procent - över hälften av ungdomarna är arbetslösa! I Italien var ungdomsarbetslösheten "bara" 34,3 procent.

Italien har alltså en betydligt bättre situation än Spanien vad gäller arbetslösheten, även om det inte är bra i Italien.

Situationen vad gäller arbetslösheten på nationsnivå säger dock inte hela sanningen, då det finns mycket stora regionala skillnader inom både Spanien och Italien.

I Spanien är det lägst arbetslöshet i nordöst - Baskien (12,0%) och Navarra (12,9%). Övriga regioner i den norra delen av landet har en arbetslöshet mellan 15 och 18 procent. Högst är arbetslösheten i söder - Valencia (24,5%), Extremadura (25,1%), Murcia (25,4%), Kanarieöarna (29,7%) och Andalusien (30,4%). De två sista är extrema - nästan en tredjedel av arbetskraften är arbetslös!

I Italien är det generellt sett lägst arbetslöshet i norr - t.ex. Lombardiet (5,8%), Ligurien (6,3%), Veneto (5,0%). Norra delen av Italien ner till Ligurien och Emilia-Romagna har (med undantag av Piemonte) lägre arbetslöshet än Storstockholms 6,5 procent. Sedan blir det värre söderut, t.ex. Kampanien (15,5%), Kalabrien (12,7%), Sicilien (14,4%), Sardinien (13,5%). Ändå har de sämsta regionerna i Italien bara en arbetslöshet i ungefär samma storlek som Spaniens bästa regioner.

Ser man på statsfinanserna så hade Italien den sista mars en statsskuld på 123,3 procent av BNP, vilket är näst högst i EU. Spaniens statsskuld låg på 72,1 procent av BNP. Spaniens statsskuld växer dock mycket snabbare, både procentuellt och som andel av BNP. På ett år ökade Italiens statsskuld som andel av BNP med 3,8 procentenheter, medan Spaniens ökade med 7,4 procentenheter. Bara ett år tidigare låg Spaniens statsskuld på mer rimliga 64,7 procent av BNP. Italien har alltså en stor ryggsäck av statsskuld, men Spaniens statsskuld ökar oroväckande snabbt.

Tittar vi på BNP-utvecklingen var det dock sämre i Italien, där BNP för första kvartalet sjönk med 1,3 procent jämfört med ett år tidigare. För Spanien sjönk BNP första kvartalet bara med 0,4 procent jämfört med ett år tidigare. Under andra kvartalet i år sjönk dock Spaniens BNP med 1,0 procent jämfört med ett år tidigare. Italiens BNP-siffra för andra kvartalet meddelas först imorgon.

Sammanfattningsvis tycker jag alltså att situationen, framförallt på grund av arbetslösheten, ser värre ut för Spanien än för Italien, men om Italiens BNP fortsätter att falla snabbare kan det göra situationen där värre. Vi får se vilken siffra som presenteras från Rom klockan 11 imorgon.

6 kommentarer:

  1. För mig känns det som val mellan Pest eller Kolera. Italien måste vara benhårda i åtstramningar eftersom statsskulden är så stor, kommer att slå hårt mot landet. Spanien strukturproblem med hög arbetslöshet är en krutdurk när landet måste fortsätta spara.

    SvaraRadera
  2. Fy fan, det här känns 30-tal lång väg....usch!

    SvaraRadera
  3. Jag vill minnas att privatpersoner i Italien är relativt lågt belånade jämfört med Spanien (och Sverige). Vet dock inte hur det ser ut på regional nivå. I Spanien är väl de flesta av regionerna illa ute. I Italien har det pratats om Sicilien, osäker på hur resten ser ut.

    Jag inbillar mig även att Italiens industri har större andel export utanför euro-området (jämfört med Spanien)och kan borde därför kunna dra mer nytta av den svaga euron. Vore intressant att se siffror på detta.

    SvaraRadera
    Svar
    1. De spanska hushållen äger sina bostäder på samma vis som italienarna.
      Andelen spanjorer utan bostadskrediter är ca 48% och för italienarna ca 65%. Svenska hushåll ligger på 2,8% !!!
      Dessutom minskar belåningsgraden dramatiskt för varje år i Spanien.
      I Sverige ökar belåningen hela tiden.
      På längre sikt ser det bättre ut för Spanien och Italien än Sverige.

      Radera
  4. Statsskulden kanske ser lägre ut i Spanien. Men de spanska bankerna är MYCKET illa ute eftersom det har varit en lånefinansierad byggboom-bubbla utan dess like i Spanien. Spanska bankerna döljer enorma förluster när byggena står halvfärdiga eller outhyrda och snabbt förfaller.

    SvaraRadera
  5. Vissa spanska banker är illa ute, dock långtifrån alla.
    dessutom är krediterna finansierade via banker i frankrike, Italien och Tyskland. Det är främst därför som ECB vill rädda dessa dåliga banker.
    Inte för att rädda Spanska staten utan för att rädda banksystemet i Europa.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.