2012-09-05

Slut på torskransonen? Höj den!

Jag har uppdaterat detta inlägg, eftersom det visade sig att den bild som gavs i media inte var fullständig. Läs även förklaring och ursäkt.

Via Supermiljöbloggen hittar jag nyheten att Havs- och vattenmyndigheten kommer att höja kvoten för trålfiskad torsk i östra Östersjön, eftersom några fartyg redan fiskat upp sin ranson och därför skulle tvingas ligga stilla resten av året. Det är tre av 47 fartyg som fiskat upp sin årsranson och ytterligare två som fiskat upp 90 procent av årsransonen.

Ransonen höjs från 900 kilo till 1 000 kilo per ranson och vecka. Myndigheten säger att man gör detta genom att ta outnyttjade kvoter från 2011 på 1372 ton. Dessa 1372 ton skulle dock bara räcka till knappt 14 veckors ransonhöjning och det återstår drygt 16 veckor på året. De rundar därför av till hela hundratal för att "det gör saker enklare både för yrkesfiskarna och för oss". Jo, många svepskäl kan man hitta!

Detta ser för mig ut som en myndighet som är i händerna på dem som den påstås övervaka. Myndigheten har satt en gräns för torskfisket, beräknad utifrån att man vill ha ett hållbart fiske, men när några fiskare inte lyckas hålla sig inom den gränsen så utökar man den! Att de skulle få ligga stilla resten av året eftersom de fiskat för mycket under de första åtta månaderna är tydligen otänkbart.

Tänk om andra myndigheter skulle göra så här. Tänk Skatteverket - om man som egen företagare upptäcker i slutet av augusti att man inte har pengar kvar till att betala skatt resterande fyra månader, så skulle Skatteverket sänka ens skatt. Orimligt!

Visserligen har torskbeståndet i östra Östersjön repat sig något sen bottennoteringarna, men det är en bra bit kvar tills det är återställt efter 1980-talets överfiske. Se diagram nedan från ICES.
Dessutom ökar inte torskbeståndet lika snabbt som förväntat. Av omsorg om sin egen framtida försörjning borde yrkesfiskarna inte utöka sina kvoter, men tydligen tänker de på kortsiktiga vinster istället för uthållig försörjning.

Havs- och vattenmyndigheten har ersatt stora delar av det gamla Fiskeriverket och även tagit över den största delen av ansvaret för havs- och sötvattensfrågor från Naturvårdsverket.

Tillägg: WWF har en kampanj för att påverka EU:s fiskelagar, som ses över med tio års mellanrum. Innan 30 september 2012 har du chans att ge fisken din röst och påverka beslutet som kommer att vara avgörande för världens tillgång på fisk. Läs mer och skriv på namninsamlingen hos WWF.

Tillägg 2: Björn Risinger, chef för Havs- och vattenmyndigheten, förklarar i en kommentar utförligt hur detta med ransoner och kvoter fungerar och det verkar inte vara så illa som det lät av nyhetsrapporteringen. Bland annat skriver han att "Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats". "Prognosen är alltjämt att fisket kommer att understiga fastställd kvot för 2012".

8 kommentarer:

  1. Är det detta man kallar "regulatory capture"?

    Sedan är det klart att yrkesfiskarna som individer vill få fånga så mycket fisk som möjligt, även om det ligger i kollektivets intressen att man begränsar utfiskningen för långsiktighetens skull. Ungefär som att varje träd i skogen vill växa sig så högt som möjligt, samtidigt som alla träd i skogen skulle tjäna på om man minskade genomsnittshöjden en meter eller två.

    SvaraRadera
  2. Inget har hänt under de senaste 5 -10 åren. De som fiskar vet alltid bäst inkl Fiskeriverket (om det finns kvar). "Det har aldrig funnit så mycket torsk som nu!" "Tror ni att vi fiskare skulle äventyra vår framtid genom att fiska upp för stora fångster?" Fisken är alla svenskars gemensamma egendom men statsmakterna har bestämt att några få yrkesfiskare ska få slå mynt av denna tillgång. Det är mkt som är snett i vårt samhälle.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fiskeriverket har som jag skrev till stor del ersatts av Havs- och vattenverket, fyndigt förkortat HaV.

      Radera
  3. Björn Risinger2012-09-05 22:43

    Jag ska försöka förklara. Och lugn – vi kan inte ändra kvoten och vill inte heller tillåta fiske över fastställd kvot

    1. Kvoterna för t ex torskfiske i Östersjön grundas på vetenskaplig rådgivning från ICES (Internationella havsforskningsrådet)
    2. Svenska forskare på bl.a. Havsfiskelab i Lysekil deltar med data från provtrålningar (tidigare med Argos, nu med inhyrda fartyg)
    3. EU-kommissionen bearbetar råden och EUs fiskeministrar beslutar varje höst om totala kvoten för kommande år
    4. Sverige har en fastställd procentuell andel av den totala kvoten i varje fiske och den varierar art för art i olika havsområden
    5. Medan kvoten är totalvolymen för det svenska fisket är ransoner ett redskap att fördela fisket över året och mellan fartyg
    6. Inom ramen för den svenska kvoten reglerar HaV trålfiske efter torsk i Östersjön med årsransoner
    7. Hittills i år har 53 procent av trålkvoten och 30 procent av kvoten för övriga redskap nyttjats
    8. HaV diskuterade ev ökade ransoner redan i våras men då bedömdes risken överhängande för stora utkast av liten torsk
    9. Nu har risken för omfattande utkast minskat och Hav menar att det är rimligt att öka ransonerna
    10. Prognosen är alltjämt att fisket kommer att understiga fastställd kvot för 2012
    11. HaV följer fisket löpande genom rapportering och kontroll. Beredskap finns alltid för fiskestopp när fisket närmar sig årskvoten
    12. Information om sådana fiskestopp lämnas löpande på HaVs hemsida för olika arter och havsområden
    13. Jo, det är rätt komplicerat med fiskereglering, men jag hoppas att jag beskrivit det hyggligt

    Björn Risinger
    Chef för Havs- och vattenmyndigheten

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för den utförliga förklaringen, Björn!
      Nu känner jag mig lite lugnare.

      Radera
  4. Kvoten kan inte höjas (den är fastställd av ministerrådet) och höjs heller inte, det är ransonen som höjs och orsaken till att den nu behöver höjas är att HaV satt den för lågt tidigare (ganska logiskt, eller hur?).

    Till von: utfiskning och långsiktigt hållbart fiske fastställt i demokratisk ordning är faktiskt inte samma sak!

    Till Martin Saar: "Inget har hänt under de senaste 5 - 10 åren" skriver du, öppna ögonen och titta på det diagram som finns ovan och se att politiken fungerat!

    SvaraRadera
  5. Anonyn, håller med var lite snabb att formulera min slutsats med utgångspunkt från vad Flute skrev. Beklagar! Har inte följt fiskefrågan så noggrant de senaste åren, då fisket i världen redan tippat över och är omöjligt att återskapa. Det har bl a Lester Brown varnat för under 10-15 år.
    Sen kan man undra hur nyttig är fisken som fångas i Östersjön. Är den verligen tjänlig och ätbar? Tänker i första hand på den feta fisken lax och strömming. Den senare ska inte ätas mer än 3-4 gånger per år, senaste besked, och det gäller inte bara gravida kvinnor. Sen undrar jag över maskstorleken på näten om det idag finns någon bindande överenskommelse. Någon som har koll? Slängs fortfarande lika mkt fångad fisk som tidigare, den fisk (torsk)som inte håller måttet och inte får landas.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.