Idag annonserade USA:s centralbank Federal Reserve att man kommer att inleda ett tredje program av så kallade kvantitativa lättnader (kallat QE3). Det ska rent praktiskt gå till så att man för 40 miljarder dollar per månad ska köpa upp så kallade MBS (Mortgage Backed Securities, alltså bostadsobligationer). Fed sätter inte någon bortre gräns för hur länge detta ska pågå, utan kommer att fortsätta så länge de finner det nödvändigt. Federal Reserves chef Ben Bernanke säger att det kommer att pågå tills USA:s ekonomi börja uppvisa en stabil tillväxt.
För det första kan man fråga sig om USA:s ekonomi inom överskådlig tid åter kommer att uppvisa stabil tillväxt. Det kan ju mycket väl ha hänt att världen nått de tillväxtens gränser som förr eller senare dyker upp. För ekonomisk tillväxt kräver ökad energianvändning och åtminstone oljeproduktionen i världen har stagnerat de senaste åren.
Nåja, om vi bortser från kopplingarna energi/ekonomi/tillväxt finns det även rent ekonomiskt intressanta aspekter på QE3-experimentet. Det sätt som Fed utövar sin QE3 på är att köpa upp MBS. MBS bygger på krediter, nämligen bolån som vanligt folk tar för att köpa sig en bostad. Fed hoppas alltså på att man genom att köpa MBS ska göra det billigare att ta bolån och att därmed fler ska göra det eller att folk ska ta större bolån. Men om amerikanerna i gemen är "brända" och inte längre är villiga att utöka bolånestocken, så kommer QE3 i nuvarande form inte att ha effekten att utöka mängden krediter och i förlängningen penningmängden. Ser man på bolånen i USA, så har totalsumman minskat de senaste åren, för första gången sedan 1952, vilket är ett trendbrott av historiska proportioner. Kommer summan att vända upp igen på grund av QE3? Troligen inte, anser jag - amerikanerna varken vill eller kan ta på sig mer bolån.
Så vilka effekter kommer då QE3 i form av köp av MBS att få? Om mängden bolån hålls konstant eller krymper, så kommer Feds köp av MBS rimligtvis att driva ner räntorna på MBS och då i förlängningen räntorna på bolån. Hushållen kommer då (i genomsnitt) inte att tyngas lika mycket av räntebetalningar. Därmed borde hushållen få mer pengar över att använda till annat. Frågan är om det kommer att räcka för att sparka igång mer konsumtion, vilket skulle dra igång USA:s konsumtionsdrivna ekonomi, eller om det extra utrymmet för hushållen kommer att användas till att spara pengar. Om det nu ser ut som om USA:s ekonomi kommer att krympa igen på grund av andra faktorer, så kanske QE3 bara kompenserar för krympningen.
En annan effekt är att Fed kommer att äga en allt större andel av utestående MBS (förutsatt att den totala mängden hålls konstant eller krymper). Nu hittar jag inte siffror på hur mycket MBS det finns totalt utestående, men Fed äger idag drygt 800 miljarder dollar i MBS och bankerna äger runt 1340 miljarder dollar i MBS. Totalt finns det som ni ser i diagrammet ovan nästan 10 000 miljarder dollar i bolån, men alla dessa har inte motsvarande MBS.
Hursomhelst är alla dessa "nya QE3-pengar" fortfarande skapade som lån som någon dag ska betalas tillbaka. Vi får se hur det blir - hyperinflation, inflation eller deflation. Eftersom det fortfarande i grunden handlar om krediter tror jag att det förr eller senare blir en deflationschock à la 1930-talet. Det ska dock bli intressant att se hur utfallet blir av QE3, nu när experimentet har satts igång i verkligheten.
Aktiemarknaderna tog ett glädjeskutt uppåt efter beskedet, liksom ädelmetallerna. Frågan är dock hur långvarig denna effekt blir. Beskedet borde till stor del ha varit inprisat tidigare.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
13 timmar sedan
Point of no return har passerats sen länge och detta kommer pågå för evigt. USA kan inte gå i konkurs, punkt slut. Vem skulle stoppa det?
SvaraRaderaVissligen kommer de redan låga räntorna att sjunka ännu mer, men samtidigt kommer priserna på det mesta att öka pga QE. Såna här åtgärder gör knappast att medelklassen får mer i plånboken, snarare tvärtom. De enda som gynnas är de som redan har mycket tillgångar. Om medelklassen inte får mer pengar att spendera kommer QE3 vara en lika verkningslös som QE 1 och 2.
SvaraRaderaOm FED ur tomma intet trycker pengar i rasande takt bör väl fasta tillgångar och guld gå upp i pris, eller vad talar emot det?
SvaraRaderaHelt rätt. Guldet har gått upp i pris på sistone. Däremot är det inte säkert att det fortsätter uppåt när QE3 startar. Det skulle också kunna falla i pris ifall QE3 får mindre effekt än väntat.
Raderahttp://www.zerohedge.com/news/65-qe3-already-priced
(och det var redan i juli)
Det här är fanken intressant materia men ack så svår. Köpa mbs´er ja men av vem. Hur handlas dessa?
SvaraRaderaTore
På presskonferensen hade Ben Bernanke en härlig förklaring om hur pyramidspel fungerar. För att illustrera hans resonemang borde han ha gjort ”Ali G-händer”, som kommer in från sidorna och bygger på. Det hade varit en passande gest och genre.
SvaraRaderahttp://www.tv4play.se/nyheter_och_debatt/ekonomi?title=ekonomi_06_05&videoid=2218903
/Mats
När fed köper obligationerna av bankerna så kommer naturligtvis bankerna som säljer obligationerna begåvas med stora mängder pengar.
SvaraRaderaFrågan är då vad bankerna ska göra med 40 miljarder dollar per månad.
Vid föregåeende QE så hamnade pengarna i olja, mat, aktier mm men inte i bostäder. Det skapade inflation globalt.
Det mest sannolika är alltså att QE-effekten äts upp av inflationen även denna gången.
För att få fart på inflationen behöver även hushållen börja belåna sig igen eller åtminstone sluta lägga inkomster på ammortering, just nu pekar det fortfarande åt avbelåning för hushållens del.
SvaraRaderaOm ni vill veta vart det bär hän, ställ följande fråga: vad händer med resten av världen om väst (USA + Europa) slutar låna? Naturligtvis dör konsumtionen. Vad händer då med Kina som producerar all skit vi konsumerar? Kina imploderar. Vad händer kom Kina imploderar? Tja, på kort sikt kollaps (på lång sikt säkert bra, men vem är långsiktig?)
SvaraRaderaSlutsats: det kommer inte hända, eller rättare sagt: det KAN hända, men man kommer göra allt för att förhindra det. Alla andra alternativ är bättre en systemkollaps så nog tror jag inflationen kommer glöda rejält framöver.
OBS: jag förespråkar inte en sådan 'lösning', men det är politiker som bestämmer.