Mänskligheten och vår boskap och husdjur står som synes för den totalt övervägande delen av jordens totala biomassa av landlevande däggdjur. Det finns inte mycket utrymme kvar för vår boskap att växa i antal. Alternativet om mänskligheten ska växa i antal är förstås att vi äter mindre kött och mer vegetariskt. Hursomhelst står det hittillsvarande tillväxtparadigmet vad gäller jordens befolkning inför ett predikament. Hittills har både den mänskliga befolkningen och dess köttätande växt, men det är inte längre möjligt, då mänskligheten nu lagt beslag på de flesta produktiva ekosystem på jorden.
I detta sammanhang är det intressant att läsa om hur mycket Kinas köttkonsumtion ökat.
På 50 år har den genomsnittliga kinesen gått från att äta 4 kg till 60 kg kött. Motsvarande siffra för Sverige är 85 kilo.
Vad händer när/om syntetiskt kött blir möjligt att massproducera? För närvarande är man väl på försöksstadiet, men antag att pris och kvalitet blir till en nivå som kan konkurrera med riktigt kött.
SvaraRaderaMalthus... kamma dig! ;)
SvaraRaderaJag läste någonstans att människor och myror (alla myrarter sammanräknade) är de arter som har störst biomassa, vardera ca 10% av total biomassa.
SvaraRaderaIntressant perspektiv. Antiloperna i Serengeti är bra i naturfilmerna, men det är alltså bara uppvisningsobjekt köttmassemässigt sett. Ett naturmuseum.
SvaraRaderaUndrar hur mycket det vilda beståndet trycks tillbaka av boskap. Alltså, i princip skulle ju vildhästar kunna leva parallellt med kor, som mestadels finns i en lada, men det mesta av jordens gräs går väl åt till allt boskap kan man tro.
En mycket liten del av jordens gräs går åt till boskap. De lever tyvärr på odlade spannmålskärnor (som förvisso är gräs) och sojamjöl.
RaderaHuvuddelen av de gräsmarker som betas, skulle kunna hysa mer än dubbelt så många djur - det skulle dessutom öka den biologiska mångfalden. Just det - ju hårdare man betar, dess mer biologisk mångfald! (finns en gräns där också, men än är vi lååååångt från denna)
Sen finns 2,5 gånger så mycket gräsmarker som åker - som inte utnyttjas av människan idag. Så glöm Flutes kommentarer till figuren ovan - det finns massor av mark ledig som kan utnyttjas utan att vi behöver tränga undan det vilda livet.
Anonym: Det är tveksamt om de gräsbetesmarker som finns verkligen kan utnyttjas mer - de är mer lågproduktiva marker.
RaderaOch ge mig exempel på var man kan hitta den "lediga mark" du skriver om! (som du skriver att människan kan utnyttja utan att tränga undan det vilda livet)
Apropå köttkonsumtionens ökning i världen så hade tydligen växtkonsumtionen ökat tre gånger så mycket. Vi äter alltså mer per person (och det syns).
SvaraRaderaSe Phys.org
SvaraRadera95% av fiskarna döljer sig i Mesopelagic Zone.
Hade jag inte en aaaning om...
Ouch! Mitt i nyllet!
SvaraRaderaDe ohållbara med vår energikonsumtion, markanvändning och kreditskapande är jag medveten om, men att det var så här enormt obalanserat i (dägg)djurvärden var en nyhet för mig.
Får skylla min okunskap på att läget lokalt i den Norrländska skogen är jämlikare...
Den bilden var som en spark i skrevet. Hur vi lyckats degenererat planeten!
Skulle varit intressant att se utvecklingen över tiden, när passerades 50% domesticerade däggdjur? 50, 100, 1000 år sedan?
Bör ha varit ett kraftigt tapp i kilo vilda däggdjur när vi utrotade megafaunan efter senaste istiden för ca 10000 år sedan, och ungefär då vi började domesticera får, get gris och ko.
Kanske var det utrotandet av megafaunan som lämnade utrymme för det?
Får tillägga att förståelsen för "kötthatarna" ökade drastiskt efter att man sett den bilden.
RaderaDags för LCHI - low carb high insects.
SvaraRaderaHar jordens insekter en större biomassa än däggdjuren sammantaget?
SvaraRaderaBra fråga! Svaret finns kanske här: http://en.wikipedia.org/wiki/Biomass_%28ecology%29
RaderaBara myrorna ser ut att vara större biomassa än människorna + vår boskap. Därmed borde alltså insekterna totalt ha större biomassa än däggdjuren.