2014-03-20

Livsmedelsverket duckar om mättat fett

Häromdagen kom nyheten om ännu en stor studie som visar att det inte finns några belägg för att minskat intag av mättat fett skulle ge några hälsovinster (SvD, Expressen, Aftonbladet). Det rör sig om en omfattande metastudie gjord av forskare vid Cambridge och Harvard, som har vägt samman data från 78 studier med tillsammans mer än 665 000 deltagare från 18 länder.

Dock kan forskarna se att det finns en tydlig hälsovinst av att äta mer fleromättat fiskfett och att undvika transfett.
– När det gäller fleromättat omega-3-fett såg vi en minskad risk för dem som åt mest av fettsyrorna EPA och DHA. Däremot saknas det belägg för ett sådant samband när det gäller alfa-linolensyra, säger Emanuele di Angelantonio.
Alfalinolensyra (ALA) är den omega-3-fettsyra som finns i alla fetter som inte kommer från havet.

Enligt Aftonbladets artikel ger studien till och med stöd för att mejeriprodukter ger minskad risk för kranskärlsjukdomar.

Ännu nämns denna nyhet överhuvudtaget inte på Livsmedelsverkets hemsida. Det finns troligen alltför mycket prestige uppbyggt runt Livsmedelsverkets kostråd, där de säger att man bör dra ner på mättat fett, för att de ska våga nämna denna studie, än mindre ändra sina kostråd.

I SvD:s artikel uttalar sig en nutritionist på Livsmedelsverket på ett rent förvillande vis (när ska representanter för en statlig myndighet sluta med det?):
– Resultaten i denna studie belyser tidigare observationer och strider inte mot nuvarande rekommendationer om fett, kommenterar Eva Warensjö Lemming.
Detta är helt uppåt väggarna! Vad studien kommer fram till strider i allra högsta grad mot Livsmedelsverkets kostråd angående fett. Där står till exempel:
Men för de flesta är det ännu viktigare att byta till rätt sorts fett, det vill säga att äta mindre mättat och mer omättat fett. För mycket fett kan leda till övervikt och mycket mättat fett kan leda till hjärt- och kärlsjukdom.
Just detta motsägs rent ut av den aktuella studien och även flera tidigare studier, som Livsmedelsverket föredrar att ignorera.

Hos Livsmedelsverket sägs även följande:
De flesta äter för mycket mättat fett och för lite fleromättat fett. För mycket mättat fett kan öka mängden kolesterol i blodet vilket i sin tur ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Enkelomättat och fleromättat fett däremot kan sänka halten av det skadliga kolesterolet i blodet och därmed minska risken för dessa sjukdomar.
Detta emotsägs också av den aktuella studien och flera andra nyare studier.

Livsmedelsverket blandar även ihop olika fleromättade fetter.
De viktigaste fleromättade fetterna är n-3 (omega-3) och n-6 (omega-6). De finns till exempel i
  • fet fisk som lax, makrill, sill, strömming och sardiner
  • rapsolja och matfetter gjorda på rapsolja
  • solros- och majsolja
  • olja från dådra, Camelina sativa, som finns i många matfetter
  • sesamfrö och sesamfröolja
  • linfrö och linfröolja
  • valnötter.
För det första blandar man ihop omega-3- och omega-6-fettsyror, som har helt olika effekter på hälsan - mycket av vår moderna mat innehåller alldeles för mycket omega-6 i förhållande till omega-3. För det andra klumpar man ihop alla omega-3-fettsyror, när man sedan länge vet att det är de långkedjiga EPA och DHA som är nyttiga, medan hälsoeffekten av ALA är mycket begränsad eller obefintlig.

De kostråd Livsmedelsverket trugar på svenska folket bidrar i förlängningen även till en katastrofal miljöförstöring när vi uppmanas att äta margarin baserat på palmolja från plantager i Sydostasien, som inkräktar på områdets regnskogar.

Det börjar bli dags för någon ansvarig att rensa upp i Livsmedelsverkets i många fall rent felaktiga kostråd och regelverk, och troligen även bland verkets tjänstemän. Fram tills det har skett är mitt förtroende för Livsmedelsverket nära noll.

Ett annat exempel på Livsmedelsverkets illa underbyggda idéer är deras motstånd mot direktförsäljning av opastöriserad mjölk. Varför måste just mjölk pastöriseras när inte andra animaliska produkter såsom köttfärs måste pastöriseras? Var finns egentligen de stora smittriskerna i dagens livsmedelsförsörjning? Livsmedelsverket silar mygg och sväljer kameler!

11 kommentarer:

  1. Varför begär du att just Livsmedelsverket skall fungera?
    Var god ange något som fungerar i Sverige i nutiden!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, du har rätt i att det finns fler dysfunktionella myndigheter här.
      Livsmedelsverket är bara ett exempel på när prestigen får ta över. Ett annat exempel verkar vara Trafikverket, som trots minskad biltrafik vill fortsätta bygget av Förbifart Stockholm.

      Radera
  2. Apropå det som vi stoppar i oss: När barnen var små och inte ville äta allt som serverades fick vi tillämpa "Legopedagogiken"
    "När du bygger Lego så måste du ha alla klossar för att det ska bli klart, och likadant är det när du bygger din kropp, den måste också få alla bitar den behöver för att bli klar"
    Den pedagogiken gick hem för det mesta......

    SvaraRadera
  3. När jag läser ditt inlägg får jag intrycket att du menar att Livsmedelsverket och dess medarbetare är inkompetenta när det gäller de specifika sakfrågorna. Efter att ha följt området i många år och läst det mesta i forskningsväg så är mitt intryck ett annat. Livsmedelsverket är inte inkompetent, det är korrupt. Det är helt enkelt livsmedelsindustrins intresseorganisation, och ingen politiker vågar röra vid det. Idag kan vilken medelbegåvad människa som helst ta reda på att det inte finns några vetenskapliga belägg för att mättat fett är farligt. Så även medarbetarna på verket, men det är inte det som är deras jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En ombudsman blir förr eller senare korrupt. Utan ämbetsmannaansvar blir det nog mer åt förr.

      Radera
    2. Patriotism är ett bra vaccin mot korruption. Självklart ger tjänstemannaansvar ytterligare skydd.

      Radera
  4. Ja Livsmedelsverket är en katastrof. Men det är bra att en sån här studie kommer som bekräftar det jag själv har kommit fram till. Man kan ju ibland börja tvivla då Livsmedeksverkets oförmåga att tänka forskningsmässigt och svårigheter att lämna ett gammalt ruttet paradigm fortfarande sprids vitt och brett. Korruption kan säkert bidra. Sverige är på väg att gå under.
    Moventia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Apropå Sverige gå under.
      Jag har ett älsklings citat angående det.
      Fredrik den store av Preussen skall med hänsyftning på Sverige ha yttrat:
      Sverige är ett land som ständigt arbetar på sin undergång.
      Och som alltid misslyckas därmed..
      .Låtom oss hoppas att han har rätt även i vår tid.



      Radera
  5. Man kan tolka den här typen av studier som fan tolkar Bibeln. Den här studien har mött oerhört mycket motstånd pga alla felaktiga beräkningar, upplägg och tolkningar... Resonemanget i slutsatserna är mycket tveksamma. Det står ingenstans att mättat fett är bra. Jag hade högre förväntningar på dig Flute än att du skulle skriva om den här typen av löjeväckande mainstreammedia dravel.

    SvaraRadera
  6. Det bästa rådet som livsmedelsverket kan ge är nog att äta lite mindre.

    Att vara överviktig och samtidigt oroa sig för vilka fetter man stoppar i sig verkar minst sagt korkat.

    Dessutom verkar trenden på lunchrestauranger gå mot större allt portioner. Kanske är det så att man försöker konkurrera med kvantitet istf kvalitet. I vilket fall är det sällan jag nuförtiden orkar eller vill äta upp hela den serverade portionen till lunch.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har lika litet förtroende för den gängse kalorirekommendationen som jag har för den om mättat fett.

      Jag har räknat kalorier till och från i flera år nu och jag äter ofta 3000-3500 kcal per dag, utan att gå upp i vikt. Detta gäller oavsett om jag äter "skräpmat" eller "nyttigt".

      Alla appar och liknande säger att mitt dagliga intag bör vara max 2000-2500 om jag vill behålla samma vikt. Jag har varit lite överviktig men det har varit i perioder med extremt mycket jobb och väldigt lite sömn, inte mer mat, snarare mindre.

      Flera av mina vänner är också storkonsumenter av kalorier och ligger långt över rekommendationen, ingen är överviktig, så jag tycker inte jag har sett något som helst samband mellan att äta mycket och fetma alls, ändå får man höra det hela tiden.

      När min bror gjorde tjänstgjorde på HMS Karlskrona ökade han sitt kaloriintag till säkert minst det dubbla. Han rörde på sig en del men det var inte direkt en fysiskt ansträngande tjänst. Han gick ner 25-30 kg på sex månader. Regelbunden sömn och regelbundna måltider, kombinerat med ett ökat kaloriintag är jag helt övertygad var orsaken till viktnedgången.

      Jag ser fram emot den dagen då en stor studie finner att orsaken till den moderna människans metabola syndrom (övervikt, diabetes, hjärt-kärlsjukdomar) faktiskt är själva bantningen i sig, i kombination med övrig stress kanske.

      Radera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.