Japans bruttonationalprodukt sjönk med 0,9 procent under första kvartalet jämfört med föregående kvartal, och sjönk med 3,7 procent i beräknad årstakt enligt preliminär statistik.Så här ser i alla fall Japans kvartalsvisa BNP-förändring ut de senaste åren.
Enligt Bloomberg News prognosenkät väntades en nedgång med 0,5 respektive 1,9 procent under första kvartalet.
Mer krympning än tillväxt. Och det lär inte bli så mycket tillväxt ett tag till framöver.
De senaste beräkningarna är att förstörelsen i landet kommer att kosta 210 miljarder euro, vilket innebär att naturkatastrofen är den mest kostsamma någonsin.Idag kom också siffror på Japans industriproduktion, som sjönk med 15,5 procent i mars jämfört med februari och minskade med 13,1 procent jämfört med mars 2010. Men tittar man på ett lite längre perspektiv ser det inte ut att ha varit särskilt mycket bevänt med tillväxten här heller den senaste tiden. Jordskalvet spädde bara på en trend som redan fanns.
Nu är det som jag skrivit förut inte bara Japan som drabbas av efterdyningarna av jordbävningen. I tisdags kunde man läsa att USA:s industriproduktion låg still i april p.g.a. komponentbrist - även detta sämre än analytikernas förväntningar. Framförallt drabbades bilbranschen.
Idag skrivs det också om att "mobiltelefonmarknaden kommer att påverkas negativt av störningar från Japan även under det tredje kvartalet i år".
Något som kan drabba Japans ekonomi hårt framöver är också hur det går för elbolaget Tepco, ägare till det havererade kärnkraftverket Fukushima Dai-ichi. Det påverkar inte bara bolaget i sig, utan också staten, finansbranschen med mera.
Tepco, som fått väldiga nödlån från storbanken Sumitomo Mitusi, har lovat att följa regeringens villkor. Men företaget och dess banker har också varnat att det kan bli finansiell oro om inte statsstödet blir tillräckligt, eftersom Tepco har mer företagsobligationer ute på marknaden än något annat japanskt företag.Någonstans måste också Japan betala högre elpriser framöver, för att kompensera för bortfallet. Om det blir genom högre elpriser till konsumenterna eller genom statliga subventioner gör inte så stor skillnad i det långa loppet, då båda har negativa effekter på ekonomin, framförallt p.g.a. Japans rekordstora statsskuld.
När man pratar om Japans tråkiga BNP-utveckling som hållit i sig sedan 90-talet så glömmer man ofta bort att se på effekten per capita. Eftersom Japan haft en krympande befolkning så är det faktiskt inte riktigt så illa som det ofta framställs i BNP-jämförelser.
SvaraRaderaDessutom är minskande industriproduktion inte självklart något negativt. Tänk på hur lite Cornucopia producerar (några säckar ved och inte så mycket mer) och han är nöjd med tillvaron i alla fall. Det produceras massvis med prylar som ingen behöver, det är bara bra om det lugnar ner sig lite. Mer tid i solstolen om inte annat.
SvaraRadera/Guldkalle