2011-05-25

OECD: Reala svenska bostadspriser toppar 2011-2012

Idag kom industriländernas samarbetsorganisation OECD med sin Economic Outlook, vilken som alla officiella prognoser får tas med en stor nypa salt. Det är dock ytterst intressant att OECD väntar sig att de reala svenska bostadspriserna toppar under 2011 eller 2012.
Enligt OECD ligger de svenska bostadspriserna i förhållande till hyrorna 43 procent över det långsiktiga genomsnittet och priserna i förhållande till inkomsterna är 32 procent över det långsiktiga genomsnittet.

”I länder som Kanada, Frankrike och Sverige, där huspriserna har stigit kraftigt till följd av mycket låga räntor och där priserna i förhållande till hyrorna är förhöjda i förhållande till vad de har varit historiskt finns det en viss risk för en marknadskorrektion”, skriver OECD.
Även Australien är ett av de länder som fortfarande har sin bostadsbubbla kvar, och den är liksom i Sverige, Kanada och Norge kraftig. Franska bostadspriser ser ut att ha toppat 2008, men det har ännu inte varit någon kraftigare nedgång, utan en viss återhämtning under 2010. Bostadslånen ser dock inte ut att utgöra någon farligt stor andel av Frankrikes BNP, så ett fall i franska bostadspriser borde inte bli så allvarligt.

Nå, vidare om svenska bostadspriser.
OECD skriver att även om en sådan korrektion inte behöver hota stabiliteten i banksektorn på kort sikt, särskilt om lämpliga policyåtgärder vidtas, finns det ändå en risk för att det kan leda till ”stora negativa effekter på balansräkningar och bankstress.”
Det är en av de saker som jag och mina bloggrannar har varnat för ett tag nu.

Hittills har vi sett årets topp för reala småhuspriser i januari i år, se t.ex. mitt senaste diagram. Frågan är om det orkar så mycket högre. OECD ger alltså den svenska bostadsbubblan eventuellt ett litet tag till. Vi får se...

OECD definierar en topp som att de reala bostadspriserna sex kvartal före och efter toppen är lägre än vad priset var vid toppen och att prisuppgångarna från den föregående botten till toppen är minst 15 procent och prisnedgångarna mellan toppen och följande botten är minst 7,5 procent. Låter väl som en rimlig definition.

Apropå toppande bostadspriser läser jag idag att antalet fritidshus som just nu är till salu är dubbelt så många som den 1 maj förra året. Nyligen tittade jag på olika fastighetsprisers utveckling.
Fritidshusens priser har följt småhuspriserna hyfsat, förutom att de har stigit något snabbare under bubbelåren på 2000-talet. Prisindex för fritidshus har nästan fördubblats bara sedan år 2000. Här finns alltså potential för en större priskrasch än för småhus. Vid en ekonomisk nedgång lär också fritidshuset bli en av de första saker som prioriteras bort, så även fundamenta talar för att prisfallet kan bli hårt. Besläktad är även den småbruks- och hästgårdsbubbla som Cornucopia skrivit om.
Cornucopia skrev också nyligen om att nu dör hästgårdsbubblan.

9 kommentarer:

  1. Den stora frågan för en som mig som funderar på ett framtida husköp är hur nedgången i reala priser fördelas mellan prisfall och inflation.

    Ska man vänta för att priserna går ner eller ska man handla nu eftersom de pengar man sparat ihop till kontantinsats bara förlorar köpkraft på sparkonto? Blir det prisfall med kreditförluster lär börsen rasa igen, så att försöka slå inflationen där verkar för tillfället inte heller som ett bra alternativ.

    För tillfället lutar det i alla fall för mig åt att vänta, initialt innan eventuella kraschade banker förstatligas så bör det bli ett prisfall och om jag får tajmingen rätt så borde jag nästa eller nästnästa år kunna få ett bättre hus till lägre belåningsgrad än just nu för mina sparade pengar.

    SvaraRadera
  2. Spara i guld, Egodumbass.

    SvaraRadera
  3. Sätt sparpengarna på ett konto hos något av kreditinsitut som i nuläget ger ~3% ränta och omfattas av insättningsgarantin. Då är du åtminstone hyfsat skyddad mot att inflationen äter upp sparpengarna. http://www.compricer.se/sparande/result.php?amount=100000&time=0&timetype=upto&activeform=simpleform

    SvaraRadera
  4. Toppar 2012?! Vad snackar de om? Prisraset är alldeles runt hörnet, inte en chans att priserna håller sig till nästa år!

    SvaraRadera
  5. När fastighetspriserna sköt i höjden i Stockholm på 1980-talet, så tog det minst 5-10 år innan prishöjningen slog igenom i orter på 10-15 mil från storstan.
    Nu har en prisjustering nedåt startat och går i motsatt riktning. Det går mkt trögt att sälja fastigheter på landsbygden utanför små tätorter, tex Söderköping,Nyköping Katrineholm osv. Det verkar fortfarande inte finns ngt allmänt krismedvetande hos ägarna att prisnivån redan har sjunkit. Det sätts nu får höga utgångspriser. Hästgårdar är en bra indikator som Cornu nämner, men även fritidshus och bostäder långt från tätorterna. Mitt tips är att denna prisjusterings våg sakta men säkert närmar sig storstan. Såvida inte kommande räntehöjningar sänker hushållen ekonomi, då riskerar vi fritt fall. Bankerna har redan organiserat sig för dåliga tider och ruttna fastighetskrediter.

    SvaraRadera
  6. Ibland tycker jag du glömmer att granska texter som stämmer med dina slutsatser (som förvisso kan stämma) kritiskt.

    Det går inte att jämföra förhållandet hyror/priser med länder som har marknadshyror på bostäder. I stockholm finns det inget hyresutbud.

    SvaraRadera
  7. Anonym 2011-05-27 18:25:
    Men OECD tittar ju på två olika faktorer - dessutom priser i förhållande till inkomster. Deras metod går ut på att titta på varje land utifrån dess egen historik. I Sverige är nu bostadspriserna höga i förhållande till hyrorna jämfört med vad de varit förut.

    Vad gäller hyresmarknaden kan saker ändras även där. Alla trender är inte räta linjer för evigt, utan brukar gå i vågor.

    SvaraRadera
  8. Jag bor i Solna. Här verkar priserna på bostadsrätter vara i avtagande även om det nog krävs mer för att proppen skall gå ur ordentligt. Folket här runtom har mer eller mindre insikt. Vissa försöker få ut priser som ligger 10-20 % över rådande marknadspris, (De välkända fasta priserna) andra sätter fantasipris som utgångspris (Har sett exempel på innerstadspriser)medan ett antal verkar ha en lite mer rimlig syn på rådande situation. Jag gissar på att det brakar till ordentligt i år eller möjligen tidigt nästa år i efterdyningarna av en eller ett par konkursade länder.
    / Sune

    SvaraRadera
  9. Neoliberal Agenda2011-05-29 14:54

    Jag skulle säga att det är avsaknaden av en fungerande hyrsemarknad som gjort att priserna har kunnat hålla i sig så bra i Stockholm. Det är många, dock långtifrån alla. som inser att vi är i en bubbla, men det finns få realistiska alternativ. Säga upp sig från sitt arbete och flytta ut på landsbygden från storstadsliv och vänner är en för drastisk åtgärd.

    Hade vi haft en hyresmarknad så hade man kunnat sälja sin bostadsrätt, casha hem miljoner på uppgången, och sen bo i hyresrätt till priserna har lagt sig.

    Nu är det som att sitta med pentarna placeade i aktier men utan möjlighet att kunna sälja eller blanka dem. Det enda man kan göra är att köpa andra aktier.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.