2011-05-09

Bostadsrätter kontra småhus

När jag häromdagen skrev om olika fastighetsprisers utveckling var det som stack ut bostadsrättspriserna, som sedan år 2000 ökat mycket snabbare än småhus, fritidshus och lantbruk. Av kommentarerna framgår att flera verkar tro att detta är för att bostadsrätter mest finns i storstäder och tillväxtområden. Men det stämmer inte om man tittar på SCB:s statistik på regionnivå. Jag skrev lite om detta redan i januari 2009.

Som ni ser är det inte i Storstockholm som vi har haft den största procentuella ökningen av bostadsrättspriserna, utan i övriga landet, lett av Malmö. Tittar man istället på hur stora ökningarna varit i (reala) kronor ser det dock lite annorlunda ut.
Bostadsrättspriserna i Storstockholm ligger inte oväntat en bra bit över övriga Sverige, men vad gäller prisökningen i kronor ligger de andra två storstadsområdena på ungefär samma nivå. Från 2000 till 2009 har medelpriset på en bostadsrätt i Storstockholm ökat med 762 000, i Storgöteborg med 814 000 och i Stormalmö med 708 000 räknat i 2000 års kronor.

För den som undrar så har jag använt medelpriset för bostadsrätter. SCB tillhandahåller även medianpriser för bostadsrätter och de har stigit ännu snabbare än medelpriserna.

Men nu till den i mitt tycke riktigt intressanta biten. Var är skillnaden störst mellan prisökningen på bostadsrätter och småhus? Vi börjar med storstadsområdena.
Var det någon som trodde Stockholm? Nej, i Storstockholm har som synes priserna på bostadsrätter och småhus inte avvikit alltför mycket från varandra. I Storgöteborg och Stormalmö är däremot skillnaden högst anmärkningsvärd! Vill göteborgarna och malmöiterna plötsligt hellre bo i bostadsrätt än i småhus, eller vad är orsaken?
Jag har tittat på några områden till, nämligen dem med högst medelpris för bostadsrätter. Efter storstäderna är det Uppsala, Gotlands och Hallands län.

Här är avvikelsen mellan bostadsrättspriser och småhuspriser minst i Uppsala, kanske för att det ligger nära Stockholm? Men även för Hallands och Gotlands län är avvikelserna i prisutvecklingen (liksom för Göteborg och Malmö) högst anmärkningsvärda.

Jag har dock inga förklaringar på lager. Har ni?

Det verkar som jag konstaterat tidigare som om den svenska bostadsmarknaden uppvisar en hel del underligheter när man börjar studera den närmare.

Apropå detta ser jag idag att SEB:s boprisindikator stiger för andra månaden i följd och det är fler än tidigare som nu trorstigande bostadspriser.
Av de tillfrågade hushållen svarar 55 procent att de tror att bostadspriserna ska stiga det kommande året, mot 53 procent förra månaden.

Andelen som tror på fallande priser ligger kvar på förra månadens nivå, 19 procent, medan andelen som tror på stillastående priser är 20 procent i maj jämfört med 24 procent i april.

8 kommentarer:

  1. Mycket "lyxkåkar" byggdes i Malmö från ca 2001 och framåt. Se västra hamnen / dockan området.

    SvaraRadera
  2. Det samma torde gälla för Halland (Halmstad), där borätten har varit ganska undantryckt, men projekt som Nissastrand och Söderkaj snabbt trycket upp prisbilden både på grund av de högre prisläget och att den stora andel de är av det totala utbudet av borätter.

    Prisbilden i början av perioden var nedtryckt, vilket även gäller för Malmö. Därmed inte sagt att det motiverar prisökningen. Den disponibla Malmö är trots allt fortfarande låg i jämförelse, 186 063 jämfört med 252 000 i Stockholms län eller 223 920 i Göteborg

    SvaraRadera
  3. Min enda kommentar är att vi alla är så hjärntvättade att man kan diskutera ett ämne runt några diagram som faktiskt säger att priserna har FYRDUBBLATS på tio år, utan att nämnvärt reagera.

    Om något FYRDUBBLAS på tio år så känns det inte sunt.

    SvaraRadera
  4. Kan det handla om bostadsrätter för turist- och sommargästboende? De är ju väldigt konjunkturkänsliga.

    SvaraRadera
  5. Gårdagens Metro tar upp att försäljningstiderna börjar förlängar p g a att säljarna har för höga priser. Det känns mycket väl igen från skeendet vi sett i USA. *Äntligen* börjar det. Synd bara att Trichet inte flaggade för räntehöjningar vid senaste presskonferensen. Vi skulle behöva snabba räntehöjningar för att verkligen få bollen i rullning.

    SvaraRadera
  6. Kanske är det så här: För sommarstugor så jämför man väl ofta med någon form av substansvärde och man kan inte lura folk till att betala fyra ggr byggnadspriset. För en bostadsrätt kan man inte jämföra med något, man förstår inte substansvärde och banker/mäklare kan lura de flesta att 70m2 i centrum är värt mycket med låga räntor. För i slutändan handlar bostadsbubblan om att lyckas lura så många som möjligt att betala så mycket som möjligt för så lite som möjligt. /U

    SvaraRadera
  7. Att de procentuella ökningarna är stora i Malmö beror väl helt enkelt bara på att priserna var väldigt låga där i absoluta tal i början av mätperioden.

    Minns när jag bodde i Skåne och Sydsvenskan körde någon artikel om nån snubbe som köpt en bostadsrätt för 1 000 kronor i början av nittiotalet och sålde den 12-13 år senare (typ 2004-2005) för 250 000. Klart det blir stora procentuella ökningar då.

    SvaraRadera
  8. Skulle vara kul att jämföra historisk 'Boprisindikator' (el.dyl) med faktiskt utfall. Är "folkets gissningar" nåt att lyssna på över huvud taget?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.