2011-05-05

Skumt runt Saab Automobile

Ska vi tro att Saab åter är "räddat"?
Saab Automobiles rysk-kinesiska räddningsplanka, kryddad av ett konvertibellån från en fond med säte i Bahamas, är långt ifrån i hamn.

Ägarförändringarna som föreslås måste godkännas av en rad myndigheter i Peking, Stockholm och Luxemburg.
Inte nog med det.
Saabs kinesiska livräddare, Hawtai, har bytt vd på löpande band. Företaget har producerat egna bilar i endast ett års tid. Och uppgiften att Hawtai tillverkade 81 000 bilar förra året är sannolikt inte korrekt, kan SvD Näringsliv avslöja.
[...]
Ambassadrapporten avslöjar att Hawtai ingår i ett tidigare okänt konglomerat som heter Hengtong Group (även där sitter Zhang Xiugen som ordförande) med bland annat bankverksamhet, telekom och gruvdrift. Det är det senare som är gruppens verkliga kassako: ”Enligt ambassadens sagesman kommer Hawtais finansiella muskelstyrka snarare från gruvdrift än ifrån biltillverkning”.
Det låter inte som någon toppenbra ny ägare.

Så har vi Vladimir Antonov, där det hela tiden funnits misstankar om skumma affärer, men det inte kan bevisas något.
Vladimir Antonov har varit "synnerligen delaktig" i uppgörelsen mellan Saab och den kinesiska biltillverkaren Hawtai. Miljardavtalet ökar också den ryske finansmannens chanser att komma in som ägare i Saab. Det säger Antonovs svenska talesman Lars Carlström som menar avtalet är helt avgörande för Saab.
[...]
Under måndagen löste Spyker även den kortsiktiga finansieringen av Saab genom att låna 30 miljoner euro av investeringsfonden Gemini, en investeringsfond baserad på Bahamas som enligt TT äger mellan fem och tio procent i Spyker.
Men vem är då denne Lars Carlström, som är "talesman" för Antonov? Jo, han är tydligen skandinavisk chef för Antonovs ägarbolag Converse Group. Hans namn får det att ringa varningsklockor. Bloggrannen Ylven skrev nyligen om vem han är - en känd finansskurk.

Lars Carlström har våren 2009 genom sitt bolag Industria försökt köpa fastigheter av Åtvidabergs kommun, läs mer i Dagens samhälle, Corren (1) (2) och Norrköpings tidningar. Nu kräver man kommunen på skadestånd på 55 miljoner kronor. Inblandade i denna fastighetsaffär har även varit en Anna Cavalli och hennes man Thomas Ryberg, som beskrivs som "affärsman". Thomas Ryberg är ökänd för sin inblandning i "ett flertal uppmärksammande och skandalomsusade fastighetsaffärer", bland annat den blåsta bostadsrättsföreningen i gamla Stadt i Norrtälje.

Nu kan ju Lars Carlström ha haft otur och hamnat i dåligt sällskap med Ryberg, men han har faktiskt varit inblandad i en stor skandal tidigare, då han skövlade skogar i Jämtland och samtidigt fifflade med skatten.
Innan skattemyndigheten och länsstyrelsen reagerade var stora skogsområden i länet kalavverkade. Skogklipparen kunde obehindrat fortsätta sin verksamhet. Mannen som fick ge de så kallade skogsklipparna ett ansikte heter Lars Carlström.
[...]
Så småningom häktades Lars Carlström i sin frånvaro och greps slutligen i sin dåvarande bostad utanför Umeå. Polisen hittade honom då gömd i en garderob i huset där han bodde.
[...]
Han dömdes till åtta månaders fängelse av tingsrätten.

I hovrätten förvandlades därefter åtta månaders fängelse till villkorlig dom och 60 timmars samhällstjänst vilket enligt hovrätten motsvarade två månaders fängelse.
Det handlade om följande brott.
År 1998 dömdes han i tingsrätten för bokföringsbrott, grov oredlighet mot borgenär och skattebedrägeri, skriver nättidningen E24.

Domen blev fängelse i åtta månader och näringsförbud i fyra år.

Ett år senare ogillade hovrätten två av tre åtalspunkter och dömde honom endast för skattebedrägeri. Straffet sänktes till 60 timmars samhällstjänst.
Vi får väl se hur bra det går för Saab Automobile framöver och vad de nya ägarna har för egentliga syften...

1 kommentar:

  1. Såp-operan fortsätter. Det skall bli intressant att se vad som händer härnäst och hur länge de kan dra ut på plågan.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.