Häromdagen skrev jag om Japan som världens första post-tillväxtekonomi. "Japans BNP låg 2009 kvar på ungefär samma nivå som 1995, men ingen katastrof har ännu inträffat."
På längre sikt (diagrammet ovan) ser man tre perioder. Fram till 1990 steg Japans BNP för det mesta, för att därefter övergå i en lång period då det svängt kring nollan. Vissa kvartal har BNP stigit, andra sjunkit. Djupdykningen 2008 och första kvartalet 2009 sticker ut som ett brott mot den tidigare trenden. Därefter har en viss återhämtning skett, men efter den initiala "spiken" har denna återhämtning tappat kraft. Biljonyensfrågan är förstås hur fortsättningen kommer att se ut.
Vad gäller Kina så fortsätter som bekant deras ekonomi att växa i bubbeltakt. De importerar också mängder av råvaror, vilket driver upp priserna på bl.a. metaller. Jag läser idag också att Kina är på väg att bli världens största importör av flis till pappersmassa och är även här på väg att gå om Japan.
För bara fem år sedan var Kina nettoexportör av massaflis.Om Kinas utrikeshandel kunde man läsa idag på morgonen. Exporten ökade med 37,7 procent jämfört med samma månad året före och importen ökade med 51,0 procent! Siffrorna är så sanslösa att man nästan kan tro att det blivit skrivfel någonstans i nyheterna, men Bloomberg bekräftar siffrorna.
Idag kan man också läsa att försäljningen av personbilar i kina ökade med 15 procent på ett år. Kan någon stava till "ohållbart"?
Imorgon kommer mer intressant statistik från Kina - inflationstakt och kredittillväxt. Särskilt den senare är en bra bubbelindikator.
Samtidigt kan vi läsa att i den verkliga världen har norra Kina drabbats av torka och situationen visar ännu inga större tecken på förbättring. Det handlar om de delar av Kina där stora delar (42%) av landets vete odlas. Visserligen har det nyligen fallit en del snö, men inte tillräckligt. Nederbörden har varit kraftigt under den normala sedan oktober i fjol. Normalt är Kina i princip självförsörjande på vete, men om det inte kommer mycket mer regn de närmsta två månaderna kan landet behöva importera. Det blir dock ännu ingen total skördeförlust - prognoserna pekar just nu på en nedgång i veteskörden på runt 4% för landet som helhet. Inte bara vetet drabbas - 2,8 miljoner människor och 2,5 miljoner boskap lider också av brist på dricksvatten.
Två saker att följa i Kina alltså - krediter och torka. Går de ihop så blir det kredittorka
"Kina upp, Japan ner" låter som en snappsvisa.
SvaraRaderaRätt intressant proportion att hålla i minnet, att jättelandet Kina inte har större BNP än, jämförelsevis, pluttiga Japan
SvaraRaderaFreddy
SvaraRaderaGlöm inte att det flesta är mycket billigare i Kina än i Japan. Skillnaden är fortfarande stor, men inte i det storleken som det ser ut när man tänker på befolkningen.
Post-tillväxtekonomi
SvaraRaderaNytt ord i svenska akademiens ordlista 2011? Hur som helst är det ett ord som vi snart kommer att få leva med. Det står också allt mer klart att det är Japan som först kommer att inträda denna "utvecklingsnivå". Hög skuldsättning, peak oil och framförallt låga födelsetal gör att de oundvikligen kommer att hamna där.
Grymt intressant utveckling. Det ska bli spännande att se hur det ser ut i världen om fem, tio, tjugo år framåt.
SvaraRadera