2011-05-10

Grekland på tapeten igen

Räntornagrekiska statsobligationer har som bekant slagit i taket igen. Tioåriga ligger på 15,43% idag (över 16% i slutet av april). Tvååriga ligger på 25,18% idag (26% vid månadsskiftet). Trodde någon vettig bedömare annat än att det skulle bli bättre? Norska oljefonden har visserligen köpt in sig i scenariot "det kommer att lösa sig för Grekland", men det säger ingenting, då de knappast ingår i kategorin "vettiga bedömare". Nu är vi i alla fall tillbaks till ny cirkus i Grekland.
Grekerna vill bland annat ha lägre räntor på lånen i programmet, som kommer från EU och Internationella valutafonden (IMF). Dessutom vill de skjuta fram tidpunkten för när Grekland uppfyller EU:s krav på ett underskott i statsbudgeten på högst 3 procent av BNP i två år till 2016. Dagens stödprogram bygger på att grekerna med åtstramningar får ned underskottet till under 3 procent av BNP till 2014.
Observera att originalplanen var att de skulle ner till "bara" 3% underskott 2014. Inget tal om överskott ens, och nu skjuts till och med treprocentsmålet fram! Kört, med andra ord, men vi ska väl köra hela cirkusen några varv till innan EU-eliten ger upp.

Nu har Grekland också fått sänkt kreditbetyg (igen) till ännu skräpigare status.
Standard & Poor's sänker Greklands långsiktiga kreditbetyg till B och det kortsiktiga till C. De nya lägre betygen har negativa utsikter, vilket innebär att ytterligare sänkningar kan bli aktuella
[...]
Enligt S & P finns det en risk att de europeiska regeringar som nu diskuterar en möjlig förlängning och omförhandling av stödprogrammet till Grekland vill se att privata investerare (banker och fonder) tar en del av kostnaden för stödet med hjälp av förlängda återbetalningsperioder.
Fina omskrivningar för statsbankrutt!

Men vill en unge ha höjd veckopeng så vill troligen de andra det också.
Många ser nu en risk för att andra länder i finansiell kris, som Irland och Portugal, också kommer att begära omförhandling av stödpaket med mjukare och inrikespolitiskt mer hanterbara villkor.
Irlands nya regering gjorde ju ett försök efter valet i slutet av februari, men lyckades inte. Nu lär de nog försöka igen.

Jag kan inte förstå hur Grekland ska lyckas ens om de skulle vilja, för så fort de gör försök till att låtsas gå mot budgetbalans blir det stora protester. Imorgon blir det 24 timmars generalstrejk igen.

Grekland överlever nu statsekonomiskt enbart tack vare nödlån från EU och ECB. När tar välviljan slut?

Grekland, Irland och Portugal är bara början. EU:s statsfinanser är till största delen i sorgligt dåligt skick och vi kommer att få se fler bokstäver i PIG-klubben (Portugal, Irland, Grekland). Det är bara en fråga om hur länge man lyckas hålla skenet uppe. Den officiella retoriken om EU:s ekonomi är så långt från verkligheten att den bara är löjlig. Läs även Musik@Centrifugens "Humoravdelningen: Portugal utreder om kreditinstituten begått brott när de nergraderade Portugal".

4 kommentarer:

  1. Politikerna kommer inte sluta förrän det inte finns ett enda öre av besparingar kvar. Bubblan ska motas!

    Sparsamma som skuldsatta kommer via våra kära politiker sättas på fattighuset. Tycker mest synd om oss sparsamma, man drabbas dubbelt, först av inflationen och sen av solidaritetskrav från de skuldsatta.

    Hoppas dock att de ansvariga politikerna får betala ett högt pris för vad de ställt till med. FAS3 med ett skaft i ändan resten av deras liv.

    SvaraRadera
  2. Vi får hoppas att Finland drar i nödbromsen. Men sossarna i Finland vill förstås betala.

    FredrikN

    SvaraRadera
  3. Den officiella retoriken ska man passa sig för...

    SvaraRadera
  4. Nu är räntan över 17% och det är redan klart att Grekland konkar och de övriga PIIGS länder kommer med som ett snöre med 100% säkerhet, skall vi ge dem ett par veckor till?/Guld är bäst

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.