Nederbörden omkring den viktiga Yangze-floden har varit 40 procent mindre än normalt under våren, på vissa platser 80 procent mindre.Och vidare om elbristen som jag skrev om i fredags.
Torkan hotar nu de vattenkrävande risodlingarna och kan ge elunderskott eftersom vattenkraftverken står still.
Yangzefloden är Kinas längsta. Den driver kraftverk, fungerar som transportled och ger dricksvatten åt många miljoner människor.
Vattennivån i Yangze-floden är sex meter lägre än samma tid förra året, och nederbörden har bara varit en femtedel mot 2010, skriver tidningen China Daily.Ris eller el? Ris!
För att inte risskördarna ska skadas i de flera miljoner hektar stora jordbruksområdena som ligger längs floden har De tre ravinernas damm (som är världens största) börjat tömmas på vatten. Nackdelen är att när vattennivån i dammen minskar sjunker effektiviteten i dammens enorma vattenkraftverk. Samma sak händer i flera andra dammar i området och centrala Kina kommer därför att drabbas av elunderskott, skriver Reuters. Flera industrier har redan tvingats stänga på grund av elbrist.
Enligt FT har vattenbristen i Kina ökat under det senaste decenniet, då ökande konstbevattning och vattenförorening har försämrat vattentillgången.
Vad gäller årets torka rapporteras också om att sjösystem runt Yangtze-floden har torkat. I Hubei-provinsen har 1400 sjöar torkat ut så mycket att myndigheterna förklarat dem "döda" och förbjudit all vattenpumpning.
Det låter som jag skrivit förut inte särskilt positivt för Kinas ekonomi och eventuella tillväxt i den.
Men trots torkan säger kinesiska myndigheter att Kinas skörd av vete och ris väntas bli stor i år. Ändå något positivt.
Säga vad man vill om totalitära regeringar, men dom kan agera snabbt och kraftfullt när det behövs/kan behövas.
SvaraRaderaRapporteras i lunchekot P1 idag.
SvaraRadera