2011-09-27

Börsfnatt?

Stockholmsbörsens omxs30-index steg idag med smått makalösa 6,22 procent av ren glädje över att Grekland återigen verkar vara "räddat".
Kurserna steg redan i morgonhandeln, men farten tilltog när den grekiska finansministern Evangelos Venizelos förklarade att Grekland kommer att få det nödlån som landet behöver för att undvika konkurs.
- Utbetalningen kommer att ske och den kommer att ske i tid, sade Venizelos enligt nyhetsbyrån Reuters.
Venizelos sade också att beslut om ytterligare nedskärningar, som krävs för att mer nödlån ska betalas ut, väntas fattas i oktober. Det mesta tyder också på att de tveksamma ledamöterna från regeringspartiet Pasok har rättat in sig i ledet och kommer att rösta för besparingsförslagen.
Venizelos räknar med godkänt för en ny omstridd fastighetsskatt i parlamentet, där Pasok har en knapp majoritet. Det minskar risken för fördjupad skuldkris och bankkris i Europa.
Största vinnarna på börserna idag var i Sverige liksom i övriga Europa bankerna.

Så här kraftiga börsuppgångar är inte sunda, utan förekommer i princip bara i samband med kraftiga nedgångar. Senast Stockholmsbörsens omxs30-index steg så här mycket eller mer på en dag var 2010-05-10, då den steg 6,43 procent efter att dessförinnan ha fallit 10,8 procent under några dagar på greklandsoro. Innan dess får vi gå tillbaks till hösten 2008 för att finna några lika kraftiga uppgångar under en dag.
  • 2008-12-08 +9,53%
  • 2008-11-24 +10,37%
  • 2008-11-04 +6,86%
  • 2008-10-13 +8,49%
  • 2008-09-19 +8,98%
Dessförinnan skedde det senast under den stora nedgången 2002.
  • 2002-10-15 +6,96%
  • 2002-10-11 +6,40%
  • 2002-07-29 +9,24%
Dagens starka börsuppgång är alltså inte ett tecken på att börserna nått botten och vänt uppåt igen, utan snarare en varningssignal för att allt inte står rätt till, vilket ger stark volatilitet (stora svängningar). Just i sådana här lägen kan börsuppgångar späs på av att många blankare tvingas täcka sina positioner genom att köpa tillbaks aktier. Den blankare som läser bloggrannen Winning Trading bör dock inte ha drabbats alltför hårt, utan senast i måndags morse ha täckt sina korta positioner mot börsen efter fredagens vändningssignal. Flockmentaliteten på börserna närmast garanterar att tekniska köp-, sälj- och vändningssignaler faktiskt får väntad effekt när hela fårskocken springer åt samma håll.

Det kan vara nyttigt att då och då se på ett längre perspektiv på börsen.

De senaste tolv årens börs kan sammanfattas som sidledes bergochdalbana. Vi kan notera att sedan år 2000 har topparna blivit lägre. Fortsätter mönstret som förut inom de begränsningslinjer jag ritat in kan vi förvänta oss en nedgång till den nedre linjen runt 650, alltså minus 30 procent från nuvarande nivå. Tidsperspektivet för detta skulle då vara ungefär ett halvår.

Zoomar vi in på år 2011 (klicka på diagrammet för att förstora) ser vi att de senaste dagarnas uppgång inte ut som ett trendbrott, eftersom det går för snabbt. Fundamenta i världsekonomin inger ju inte heller särskilt stort förtroende. För att jag ska tro på en uppstuds som varar längre än några dagar vill jag dock först se omxs30-index passera senaste toppen runt 939 och för ännu längre uppgång de två föregående topparna på 966-969. Innan dess ser jag mest augusti-september 2011 som en stökig konsolideringsfas.

P.S. Missa inte dagens snackis - Alessio Rastani som säger en mängd obehagliga sanningar om finansmarknaderna på BBC News. Se klippet hos Effekt, Cornucopia eller Musik @ Centrifugen. Några intressanta citat:
  • "The governments don't rule the world, Goldman Sachs rules the world"
  • "In less than twelve months the savings of millions of people is gonna vanish, and this is just the beginning"
  • "Be prepared and act now"
Telegraph och Forbes har grävt lite mer i vem denne Alessio Rastani egentligen är.

1 kommentar:

  1. Jag undrar om han med orden "Be prepared and act now" uppmuntrar till företaganden liknande det häromveckan som gick ut på att ockupera Wall Street? Det måste ju vara på den gatan man ska visa sitt missnöje, om det nu stämmer som han säger att det är Goldman Sachs som styr och inte regeringarna. Men det är förstås också positivt att stödja Ron Paul.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.