2011-09-07

Schweiziskt valutavansinne med mera

Igår förmiddag hade den schweiziska centralbanken tröttnat på sin "övervärderade" valuta och bestämde sig för att sätta ett golv på 1,20 schweizerfranc per euro, kosta vad det kosta vill. De sade att de står beredda att köpa "obegränsade mängder" utländsk valuta för att hålla kursen nere.

Den schweiziska centralbanken tänker alltså fylla upp sin balansräkning med euro som de köper för schweizerfranc. Fullständigt vansinne. Nåja, dagens besked fick schweizerfrancens kurs mot euron att uppföra sig så här.

Kursen hoppade på cirka 45 sekunder från 1,12 till 1,21 - frågan är hur många valutahandlare och spekulanter som fick sig en rejäl käftsmäll. Tittar vi i ett längre perspektiv ser francen mot euron ut så här (sista dagen saknas i diagrammet).

Francen har sedan finanskrisens början 2007 stärkts mot euron och stärkningstakten har ökat. För någon vecka sedan var det nästan nere på 1 franc per euro, men studsade tillbaka. När francen så stärktes igen den senaste veckan kom alltså vansinnesåtgärden.

Det verkar ännu så länge inte som om några övriga centralbanker medverkar i valutainterventionen och frågan är hur länge schweizarna kommer att lyckas hålla sin valuta nertryckt. Risken finns dessutom att många kommer att spekulera i att de snart blir tvungna att släppa sitt "golv" på 1,20. Det känns tämligen riskfritt att köpa på sig schweizerfranc för lite drygt 0,83 euro styck (alltså 1 / 1,20) och sitta och vänta på att centralbanken ger upp. Risken för att schweizerfrancen plötsligt skulle försvagas mer mot euron får väl anses vara minimal. Så hur mycket motspekulation klarar schweiziska centralbanken av innan de ger upp? Och hur kommer den schweiziska centralbanken att må i längden?
- Det kommer att få en enorm påverkan på den egna balansräkningen. Det är faktiskt svårt att se hur de ska kunna upprätthålla den kursen utan medverkan från Europeiska centralbanken (ECB), säger Carl Hammer, valutastrateg på SEB, till TT.
I den "flykt till säkerhet" som nu präglar finansmarknaderna är inte längre schweizerfrancen lika attraktiv när den i princip peggats mot euron, så möjligheten finns att andra "säkra" valutor stärks, exempelvis den norska eller svenska kronan, japanska yenen eller kanadensiska dollarn.

En effekt av den schweiziska valutainterventionen var att guldet gick mot nya prisrekord.
Guldpriset har stigit med nästan 35 procent i år och flera bedömare tror att uppgångarna för den ädla metallen fortsätter.
Bloggrannen Cornucopia konstaterar att guldet har gått nästan dubbelt så bra som börsen hittills i år.

När centralbanker börjar ta till sådana här extrema åtgärder förstår man att någonting håller på att gå rejält snett i det globala finansiella systemet. Den schweiziska centralbanken ger genom gårdagens pressmeddelande en kraftig varningssignal!

Apropå krisen så kan man läsa att man kan spela hos spelbolag på vilket land som först lämnar eurosamarbetet. Grekland är såklart en lågoddsare och Tyskland är högoddsare.

ZeroHedge noterar att VD:n för Dexia, Belgiens största bank med tillgångar på 163 procent av BNP, just avgått. Jag har nämnt Dexia förut, då de räddades av belgiska staten och Federal Reserve 2008, men nu är i riskzonen igen bland annat på grund av stor utlåning till Grekland.

Från Italien rapporterades i måndags att demonstranter ockuperade Milanobörsen. Igår var det stora demonstrationer och strejker över hela landet mot regeringens förslag till sparpaket.
På flera platser hamnade demonstranter i bråk med polisen, brände flaggor samt kastade ägg och rökbomber mot bankkontor. [...] Strejken gjorde att många flygplan, tåg, bussar och färjor ställdes in eller försenades. Dessutom höll museum, gallerier och stora turistattraktioner stängt. Sjukhus och postkontor påverkades också. [...] Protesterna var dock inte lika omfattande som de varit i Spanien och Grekland.
Lycka till, Berlusconi! Demonstrationerna kan nog bli värre framöver - italienarna är inte kända för att härda ut i tysthet.

Idag kan också bli en spännande dag då den tyska konstitutionsdomstolen ska komma med sitt utslag om räddningspaketen för eurozonens krisländer.

Idag kommer också Riksbankens räntebesked klockan 9.30, där många har börjat tvivla på att de kommer att höja igen och många ifrågasätter Riksbankens bedömningar. Cornucopia gjorde en snabbenkät om vad Riksbankens räntebeslut blir. Det ser enligt den ut att bli en höjning, även om många också röstat på oförändrad ränta. Jag skulle vilja påminna om min egen ränteprognos från februari i år, som fortfarande gäller.
Däremot tror jag att Riksbanken kommer att fortsätta att höja räntan med 0,25 procentenheter vid vart och ett av de tre närmast kommande räntebesluten (20 april, 5 juli, 7 september). När det sen är solklart att nästa finanskris slagit till med full kraft och bankerna skriker högt kommer Riksbanken att tvingas paniksänka räntan mot nära noll igen. Detta är min gissning, men med stor osäkerhetsmarginal (plus minus två räntebesked), beroende på hur långt bort nästa finanspanik är. Jag vet att det är farligt att komma med prognoser, men att detta händer känner jag mig tämligen säker på. Frågan är bara när. Det finns alltför många obalanser i det globala finanssystemet som bara väntar på att blomma ut och utlösa fullskalig kris.
Vi får se om jag får helt rätt, eller om jag måste ta till osäkerhetsmarginalen på plus minus två räntebesked. Nästa räntebeslut ligger såpass långt fram som 27 oktober och då borde vi enligt min prognos få se en första räntesänkning, vilket inte känns helt orimligt så som det globala finansiella systemets hälsotillstånd ser ut.

17 kommentarer:

  1. Ge upp ?
    Du har lite missat att för att försvara sig mot apricering behövs ingen valutareserv. De kan köpa hur mycket som helst. Så spekulanterna kan ta sina pengar och dra.

    Blanda inte ihop detta med försvar av en fast valutakurs som är övervärderad. Då är det valutareserven man har att shoppa på sig sin egen valuta för.

    Man blir lite förvånad när du i mellan åt så här avslöjar en djup okunskap om vad du tror dig förstå.

    SvaraRadera
  2. brodeur:
    Självklart kan de i teorin hålla på hur länge som helst, det förstår jag också. SNB:s valutaintervention kommer dock att ge stora bieffekter, exempelvis inflation. Frågan är hur länge de står ut med dessa bieffekter innan de ger upp. Hoppas du förstår vad jag menar nu...

    SvaraRadera
  3. Har de inte talat om att införa en guldkopplad valuta, som ska existera parallellt med schweizerfrancen? På något sätt borde det gå att dra stor fördel av i utrikeshandeln, när man kan välja om man vill göra upp i guld-CHF eller euro-CHF.

    Mvh Guldnisse

    SvaraRadera
  4. Jag är inte riktigt med på varför den schweiziska centralbanken skulle behöva hjälp från ECB för att fortsätta med detta i längden. Det finns väl fler ställen att köpa Euro på, än just ECB?

    Jag ser inte riktigt att schweiziska centralbanken skulle få problem av detta. Du nämner inflation som en effekt av valutainterventionen; jag är inte övertygad. Det strömmar massor med pengar in i Schweiz, och då skulle de, utan valutaintervention, få problem med importerad inflation. Jag inbillar mig att de slantar de trycker upp inte i så stor utsträckning kommer användas till att köpa schweiziska varor och tjänster, utan snarare parkeras på ett konto för att i någon gång i framtiden växlas tillbaka till annan valuta. Det borde väl vara enkelt att "sterilisera" denna operationen, eller?

    SvaraRadera
  5. Inflation?
    Hur tänkte du där. Deras valuta är stärkt vilket sänker inflationstrycket. De hade däremot drabbats av deflation om de inte gjort något. Hur är det ställt med ”äpplen och päronen” ?

    Du tycks inte kunna skilja på att försvara en fast växelkurs och att intervenera för att sänka/hålla kursen stabil nedåt. Att tvärsäkert yttra sig om Makroekonomi, finansiellekonomi och annat utan någon egentlig kunskap inom dessa ämnen blir ibland avslöjande.

    Vonschultz pengarna som ”trycks upp” används till att köpa utländsk valuta och parkeras i det internationella banksystemet. Sedan när folk slutar okynnesköpa francen och valuta flödet blir kraftigt negativt så säljer de av dollar/Euro/yen mm och köper tillbaka sin egen valuta.

    Det är mycket riktigt en steriliserande åtgärd. Det finns inget som helst inflationsdrivande i detta.

    SvaraRadera
  6. Tja, den gode "brodeur" skriver ju själv om invandring utan att fatta något i frågan, så det får väl gå på ett ut.

    SvaraRadera
  7. Osanna påståenden och personangrepp mot min för denna tråd helt irrelevanta blogg kanske du kan ta där eller?

    Bäste "Anonym".....

    SvaraRadera
  8. Tja, brodeur, vi får väl se vad sluteffekten av SNB:s åtgärd blir.
    Det som du beskriver är vad SNB önskar sig. Frågan är om det blir så.
    Jag förstår mycket väl skillnaden mellan olika typer av valutainterventioner och visst - somliga är mindre korkade än andra. Men kan du peka ut några lyckade valutainterventioner i historien?

    Anonym 2011-09-08 14:54:
    Jag ber att få påminna om kommentarsreglerna - läs dem! brodeurs politiska åsikter är fullkomligt irrelevanta för en diskussion om valutainterventioner.

    SvaraRadera
  9. Men silver då?

    Fred

    SvaraRadera
  10. -> 20:53

    Eftersom diskussionen leddes in på området "kunskaper" utan att modereras antog jag att det var ett godkänt ämne att avhandla. Notera vänligen att jag inte kommenterat "brodeur's" åsikter, utan enbart kunskaper.

    SvaraRadera
  11. Men Anonym du gör bara bort dig själv, jag beskriver definitivt verkligheten i de frågor du hänvisar till. Du är välkommen med dina "insiktsfulla" kommentarer på mina inlägg. Du kanske kan sluta spamma denna tråd apropå detta.

    Flute du hänvisar till en ”Österrikare” som i princip genom sin tro på denna lite otidsenliga ”skola” som mest är ideologiskt baserad är generellt skeptisk till ”fiat pengar”.

    Hans resonemang är inte logiskt underbyggt för han bokstavstolkar deras max peg. Euron är stabil i dag och kommer den att falla mot andra större valutor så lär SNB ompröva spannet, de agerar efter vad som händer på marknaden. Anledningen att de väljer euron är att normalt ligger deras valuta precis som SEK stabil mot Euron. Det är också deras viktigaste handelspartner.

    Att investerare skulle fortsätta med att vräka in pengar trotts detta framstår som ganska korkat. Den typen av investerare kan lika gärna spekulera i guld.

    P:S Apropå Österrikarna, jag trodde det var jag som var ”tok höger” :)

    SvaraRadera
  12. -> 13:02

    Jag tackar för inbjudan, men invandringsfientliga skriverier har jag inte tid att kommentera mer än i förbigående. Jag har för den delen inte tid med golf eller fågelskådning heller.

    SvaraRadera
  13. ”Anonym” är PK journalist misstänker jag. Besväras av sanningen och skjuter budbäraren i stället för att diskutera sakfrågor. Antingen inser du att du har fel i sak eller ännu värre inte fattar något. Sedan så skriver jag inte ”invandrarfientligt” vad nu det är ett meningslöst samlingsnamn för.

    SvaraRadera
  14. brodeur och anonym:
    Nu slutar vi invandringsdebatten, tack! Den tar vi när jag någon gång orkar ta upp det i ett inlägg.
    Just nu händer det intressantare saker... ryktena går att ECB-ledamoten Jürgen Stark ska avgå i protest mot obligationsköpen.
    Undrar om SNB verkligen tänker behålla "peggen" mot euron om den dyker? "de står beredda att köpa obegränsade mängder utländsk valuta för att hålla kursen nere."

    SvaraRadera
  15. http://di.se/Artiklar/2011/9/9/244759/ECB-JURGEN-STARK-KOMMER-ATT-AVGA-I-KVALL---REUTERS/

    SvaraRadera
  16. Skulle säga att ECBs obligationsköp lite är motsatsen till vad SNB gör. kortsiktigt och inte hållbart. De har de själva tom deklarerat.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.