Idag kan man läsa att chefen för en av Sydkoreas större sparbanker, Jeil, har begått självmord genom att hoppa från sjätte våningen. Detta efter att polisen gjort en husrannsakan på hans kontor för att säkra bevis angående olagligheter.
Hittills i år har 16 koreanska banker stängts ner för att de hade otillräcklig likviditet efter att utlåning till fastighetsprojekt som gått snett orsakat stora problemkrediter.
Det hela började i februari med en uttagsanstormning mot några sparbanker som tvingades stänga, bl.a. Busan Savings Bank.
Seoul-börsen föll kraftigare än de andra asiatiska börserna inatt - minus 5,7 procent.
Som jag skrivit förut så visar även Sydkorea tecken på nedsaktning i ekonomin. Valutan (won) har fallit kraftigt den senaste tiden på oro för hur det går för Sydkoreas ekonomi, vilket föranledde centralbanken att idag meddela att de är "redo att vidta åtgärder för att hejda wonens försvagning". Valutainterventioner för att förstärka en "alltför svag" valuta brukar som vi vet vara pengar i sjön. Se diagram nedan över wonen mot USA-dollarn (uppåt = försvagning) det senaste året.
Känner vi inte igen allt från 1929 och 1930-talsdepressionen? Självmord i finansbranschen, uttagsanstormning, stängda banker, fallande börser, kraftiga svängningar i valutakurser.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
6 timmar sedan
Självklart, 1929 är här igen men med den skillnaden att det blir lite värre......
SvaraRaderaSjälvklart, 1929 är här igen men med den skillnaden att det blir MYCKET värre......
SvaraRaderaAnonym hann förekomma mig, dock är h*n helt korrekt, denna period kommer bli betydligt svårare och mer obehaglig, på alla sätt.
SvaraRaderaDe får väl införa lost som valuta istället ...
SvaraRaderaÄven om jag tror att det kommer rasa så tror jag först att det blir en rejäl uppgång innan självmordstalet skjuter i höjden på allvar.
SvaraRaderaTanken är att omx faller så djupt som 790 innan det sker en vändning att tala om. Därefter 15% upp till årsskiftet och sedan under 2012 se alla lampor släckas?
Känner att vi lever i riktigt obehagliga tider och jag känner inget annat än rent äckel i utvecklingen av världen.
Hur kommer folk agera i verkligheten? När kommer människor att sätta ner foten och stoppa det makthavarna håller på med?
Visst, uppgångar kommer vi få se men inte de kommande 10 åren.
Eric deCarbonnel skriver att "it will be far worse than the Great Depression". Till skillnad från de anonyma nissarna som kommenterar här så har deCarbonnel belagt sitt påstående med en graf som visar vilken sorts aktivitet som utgör USA:s BNP idag och hur denna skiljer sig från 1930-talets. Han är alltså trovärdig till skillnad från de anonyma nissarna.
SvaraRaderaTill den senaste anonyma nissen (19.43) vill jag bara säga att folket skulle ha satt ner foten 1968, för det var då silvret togs bort och skuld- och bubbelekonomin började.
Mvh Guldnisse
USA:s troligtvis mest beundrade investerare, Warren Buffet, har nyligen räddat stora och hårt utsatta bolag från kursfall genom att investera i dem vilket skapade förtroende för dem. Samma knep användes under den stora börskraschen.
SvaraRaderaFast deCarbonnels utsagor om när och hur mycket är förstås helt uppåt väggarna tokiga, precis som var fallet med matkrisen han varnade för. Men det han gör bra är att han åskådliggör att USA:s ekonomi för 100 år sedan hade en producerande sektor (tillverkning och jordbruk) som var mycket större än tjänstesektorn och att USA idag nästan helt har slutat att producera saker.
SvaraRaderaMvh Guldnisse
Vidsynt;
SvaraRaderaHur vet du att det blir MYCKET värre än 1929?
Vad grundar du det på? Eller är det bara en önskan? ;)
@Guldnisse
SvaraRaderaI princip så tycker jag att deCarbonnels pekar på viktiga saker. Hans diagram blir dock helt överdrivna när de tex innehåller Agriculture, eftersom det i diagrammet framstår som att jordbruksproduktionen minskat kraftigt, vilket ju inte är fallet (det är ju bara att den har ju rationaliserats kraftigt). Tar man bort detta så är justeringsbehovet betydligt mindre.
Inom services verkar information och knowledge även rymmas, och med detta så innefatter service tex effektiva logistiklösningar och kunskap om resurssnåla tillverkningsmetoder etc etc. Dessa producerade tjänster är ju värdefullare för landet än den fysiska tillverkningen av tex en klädgalge eller en plastleksak som strax går sönder. Kom ihåg att mycket av produktionen i Kina styrs från USA. Man får nog gå lite djupare än vad han har gjort om man ska bli trovärdig för folk som fattar lite av helheten.
Flute, hur ser det ut om man jämför olika länders officiellt rapporterade inflation med deras valutors växelkurs över lång tid? Finns det något land som sticker ut med t.ex. lågt rapporterad inflation och samtidigt fallande växelkurs? Det vore intressant att se dig sätta tänderna i detta.
SvaraRaderaMvh Guldnisse