2011-09-15

Finansröran tilltar...

Idag har en mängd nyheter kommit som bekräftar de globala finansmarknadernas instabilitet.

ZeroHedge uppmärksammade i morse att det blivit en "spik" i Europeiska centralbankens (ECB) MLF (Marginal Lending Facility). Denna "nödlånefacilitet" kan användas av banker som behöver likviditet över natten och den senaste "spiken" var den högsta på över en månad.

Grekland hoppas fortfarande på att lyckas avvärja den överhängande statsbankrutten genom att kunna fullfölja räddningspaketet från i somras. Finansminister Venizelos tror benhårt på att han ska lyckas få med 90% av långivande banker på frivillig nedskrivning av skulderna.

"Merkozy" lovar högtidligt att Grekland stannar kvar i EMU.
Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Nicolas Sarkozy uttalade i går kväll att de är "övertygade" om att Grekland stannar kvar i eurosamarbetet.

Det framgår av ett uttalande från franske presidentens kansli efter att de båda ledarna talat med den grekiska premiärministern Giorgos Papandreou i en telefonkonferens på onsdagskvällen, enligt skriver Bloomberg News.
Själv tror jag att detta är spel för gallerierna och att Grekland kommer att lyda rådet från Argentina och göra statsbankrutt snart, kanske redan nu i helgen. Femåriga kreditswappar på Greklands statsskuld har stigit till 5047 punkter idag från redan rekordhöga 3600 i onsdags, vilket innebär en bra bit över 90 procents inprisad sannolikhet för betalningsinställelse. Marknadsräntorna på grekiska statsobligationer har dock sjunkit tillbaks något sedan igår. Tioåriga ligger på 23,7 procent mot 26,5 procent igår, tvååriga på 67,8 procent mot nästan 80 procent igår och ettåriga på ofrivilligt humoristiska 137,2 procent mot nästan 150 procent igår.

Två stora nyheter om tilltagande finansröra har kommit idag. En handlare på schweiziska UBS' Londonkontor har genom otillåten handel slarvat bort 2 miljarder dollar av bankens pengar. UBS' aktie föll över 10 procent på beskedet. Handlaren har gripits och hans två bortslarvade miljarder var mer än vad Nick Leeson på Barings Bank lyckades med, men inte i närheten av rekordslarvaren på franska Société Générale, Jérôme Kerviels 4,9 miljarder euro i början av 2008. Lägen med så här hög volatilitet på finansmarknaderna ger nästan garanterat stora tradingförluster någonstans i banksystemet.

Överhuvudtaget ger dagens läge en stark känsla av flashback till 2008. Grekisk statsbankrutt borde då motsvara Bear Stearns' fall våren 2008. Visserligen är det jämnt tre år sedan Lehmans konkurs 2008, men jag gissar att den grekiska statsbankrutten blir mildare i sina effekter. Den riktigt stora kraschen får vänta några månader efter att världen först ska ha invaggats i förhoppningen att allt är över i och med att Grekland slutligen ställt in betalningarna.

Den andra stora nyheten idag om finansröra är att ECB lånar ut dollarlikviditet till bankerna i euroområdet i ett samarbete med Federal Reserve, Bank of England, Bank of Japan och Schweiziska nationalbanken. Av någon anledning tolkar aktiemarknaderna detta positivt - det är snarare ett tecken på att allt inte står rätt till med bankerna. Men folk blir väl glada över att "man gör något". Sveriges Riksbank deltar inte, vilket är ett sundhetstecken för de svenska bankerna, men det kanske blir aktuellt senare.

Missnöjet gror inte bara i skuldtyngda länder som Grekland - igår hölls en anti-europrotest utanför ECB:s huvudkontor i Frankfurt med två huvudbudskap "Raus aus dem Euro" (Ut ur euron) och "Stoppt die Schuldenunion" (Stoppa skuldunionen).

Spanien vill införa förmögenhetsskatt för att få en slatt till för att försöka minska på budgetunderskottet, som var 9,2 procent i fjol. Man hoppas på bara 6 procent i år och målet är stabilitetspaktens gräns 3 procent till 2013. Jag tror inte de kommer att lyckas.

Läs även bloggrannen Kvantitativt "Grekland insolvent även nästa år".

Vi får se hur finansröran utvecklas imorgon...

1 kommentar:

  1. Dagens åtgärd från ECB var väl ytterligare ett bevis för att en default är nära förestående. Man låter Grekland ställa in betalningarna och ser samtidigt till att likviditet finns i banksystemet för att göra tumultet hanterbart. Konsekvensen blir en slakt av bankaktier, men också att systemet håller sig flytande. Inom kort ser vi statliga övertaganden av dåliga banker på befintliga aktiägares bekostnad. Är förvånad över att börsen gick upp på dagens nyheter.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.