2010-09-19

Påtrugarna

Det enligt mig sämsta inslaget i det svenska valet är de partirepresentanter som står utanför vallokalen och delar ut valsedlar. I de flesta demokratiska länder är sådant inte tillåtet.

I den vallokal där jag röstade idag är utrymmet utanför ingången ganska smalt, så det blir en ganska trång gång att gå mellan partirepresentanterna. De kändes faktiskt väldigt påträngande, så jag sade eftertryckligt att "Jag vill inte bli påtrugad några valsedlar". Därefter gick jag in till bordet där alla valsedlar ligger uppradade och tog mina valsedlar där i lugn och ro. I övrigt fungerar valprocessen smärtfritt, anser jag.

Detta med påtrugarna utanför vallokalen gynnar rimligtvis de partier som har möjlighet att placera ut påtrugare överallt. Utanför min lokala vallokal syntes bara de sju riksdagspartierna. Fast Sverigedemokraterna kanske inte vågar ställa upp en påtrugare i en Stockholmsförort med en hel del invandrare. Fi och pp är troligen för små för att kunna få ut påtrugare här.

Nä, jag anser att Sverige av demokratiskäl borde förbjuda dessa partirepresentanter utanför vallokalerna.

Nu vidtar då den spännande väntan på resultatet, som kan bli en riktig nagelbitare i år. Särskilt eftersom det är väldigt många förtidsröster, så slutresultatet blir kanske inte klart förrän om några dagar. Det finns också flera tänkbara scenarier i år - både eventuell vågmästarroll och vinnande block. På Valmyndighetens hemsida finns ännu inget som kan ses som signifikant resultat, eftersom det mest är små valkretsar som ännu är färdigräknade. SVT:s vallokalsundersökning är nog mer pålitlig, men enligt den skulle vi kunna få skräckscenariot med SD som vågmästare, trots att högerblocket (Alliansen) blir störst. Men de många förtidsrösterna kan göra att vallokalsundersökningen slår fel denna gång.

Valvaka för anarkokapitalistiska liberala miljösocialister hålls i år hos bloggrannen Cornucopia. Kanske kommer jag att skriva någon mer valkommentar här ikväll också.

[Andra bloggar om , ]

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.