2010-09-19

Argentina och inflationen

Argentina innehar (som jag nämnde i våras) för tillfället andraplatsen i världen vad gäller inflation, efter Venezuela. De officiella siffrorna säger 11 procents inflation senaste 12 månaderna, men ingen tror på dem, som sagt.
Dåvarande presidenten Néstor Kirchner bytte ut personalen på den nationella statistikmyndigheten i januari 2007 för att "förbättra funktionen", som han sade. Dåvarande centralbankschefen Martin Redrado sade istället att det skapade osäkerhet i den officiella statistiken. Utländska långivare kände nog detsamma, då räntorna på Argentinas statsobligationer började stiga.
25 procents inflation verkar ligga närmare verkligheten. Men sparkonton i argentinska banker ger bara 9-10 procents ränta, så för att inte förlora sina sparpengar ser argentinarna till att köpa kapitalvaror.

President Cristina Fernández de Kirchner har snott 4,7 miljarder US-dollar av centralbankens reserver för att återbetala utländska skulder och tänker nu sno ytterligare 7,5 miljarder dollar av centralbankens reserver för skuldbetalningar. Det är nästan 15 procent av centralbankens reserver på 51 miljarder dollar. Detta kommer troligen att spä på inflationen.
The plan, which has to be approved by Congress, will accelerate inflation next year as the central bank will print pesos to buy dollars to add to reserves, said former bank President Alfonso Prat-Gay.
De utländska fordringsägarna hålls förhållandevis nöjda, men den egna befolkningen drabbas av kraftig inflation. Ännu inte hyperinflation, men risken finns definitivt.

Visserligen växer den argentinska ekonomin just nu snabbt mätt med BNP (en ökning med 9 procent i år) men risken är stor att det blir bakslag när folks inkomster urholkas av de snabbt stigande priserna.

Hursomhelst är förtroendet för argentinska statsobligationer inte särskilt högt. Sedan "förbättringen" av statistikkontoret år 2007 har ränteskillnaden mellan Argentinas och USA:s statsobligationer ökat med 4,84 procentenheter till 6,77 procentenheter. Detta kan jämföras med grannlandet Brasilien, vars statsobligationer bara ökade sin ränteskillnad mot USA:s med 0,21 procentenheter under samma period. Brasilianska staten behöver bara betala 2,11 procentenheter högre ränta än USA för att låna pengar.

Frågan är var gränsen går till hyperinflation för Argentinas del. 25 procents årlig inflation är på gränsen till hanterbart. Med tanke på Argentinas historia av betalningsinställelser och perioder av hyperinflation kan de internationella investerarnas förtroende snabbt försvinna.

[Andra bloggar om , , ]

3 kommentarer:

  1. Ännu ett mycket intressant inlägg Flute! Fortsätt så!

    SvaraRadera
  2. Haha, vilka knastar de är som köper bilar för sina pesos. Utan en tanke på hur de ska ha råd med däck och bränsle, liksom.

    SvaraRadera
  3. Väldigt intressant och bra. Man skall dock ha i åtanke att Argentinas ekonomi delvis också styrs av dollar. Exempelvis sker alla bostadsköp i dollar. Men de flesta har dock lön i Peso så visst borde borde en svagare valuta få genomslag.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.