2012-08-22

IMF funderar över peak oil

Cruel Crude skriver om en rapport från Internationella valutafonden IMF, som behandlar en ny modell de tagit fram för oljepriset. Den nya modellen utgår inte som tidigare modeller enbart från efterfrågan, utan tar även hänsyn till fysiken bakom utvinningen av och tillgången på olja. Ett litet framsteg i alla fall mot att även mainstream-nationalekonomer kan förstå effekterna av peak oil. Nu tycker IMF-ekonomerna att de funnit en bra modell, eftersom den ger bättre resultat än tidigare modeller. En slutsats de drar av sin modell är
... att en liten ökning av världens oljeproduktion kommer på bekostnad av en permanent dubblering av världens oljepriser det närmaste årtiondet. Detta är okänt territorium för världsekonomin som aldrig upplevt sådana priser mer än några månader".
En permanent dubbling av oljepriset till runt 200 dollar per fat skulle innebära att oljeutgifterna skulle ligga på närmare 12 procent av global BNP, mot runt 6 procent idag. Det är verkligen "okänt territorium för världsekonomin" och jag tror inte att det håller. Jag har tidigare resonerat lite runt detta med peak oil, inflation och deflation. Om vi får ett såpass högt oljepris som IMF-ekonomernas modell förutspår kommer det troligen att leda till att världsekonomin krymper kraftigt med påföljd att oljepriset åter sjunker kraftigt, så som det hände år 2008. Jag tror därför inte att IMF-ekonomernas modell kommer att hålla framöver. De antyder också något åt det hållet.
"Vår nuvarande modell av effekten av dessa priser på BNP indikerar märkbara men små effekter till en början men vi misstänker att det måste finnas en smärtgräns, en oljeprisnivå över vilken effekterna på BNP bli icke-linjär".

Intressant är också följande insikt, som är smått revolutionerande då den motsäger den princip som råder inom ekonomiläran att alla varor är ersättbara med alternativ och bara priset avgör.
"Vi misstänker även att antagandet att tekniken är oberoende av tillgången till fossila bränslen kan vara olämplig, att bristande tillgång på olja kan bidra till en teknikchock. I detta fall så kan de makroekonomiska effekterna av bindande resursbegränsningar vara mycket större, mer ihållande och sträcka sig långt bortom oljesektorn. Att studera dessa frågor vidare är en prioritet för vår framtida forskning.
Visst är det viktigt, men det borde inte bara vara en grupp av ekonomer som studerar dessa frågor. Som Birger Schlaug skriver så borde även "filosofer, psykologer, naturvetare, idéhistoriker och andra" delta i studiet av ekonomin. IMF-ekonomerna kan förresten till att börja med läsa den mängd av artiklar som skrivits på The Oil Drum, som behandlar just effekterna av bristande tillgång på olja.

11 kommentarer:

  1. Var på ett föredrag med Kjell Aleklett där han påstod att 7% av världens BNP är maximalt vad man klarar. I hans nya bok, Peeking at Peak Oil, berättas om att Airbus VD sagt att ett oljepris på 200$ skulle få samtliga flygbolag att gå i konkurs så jag håller med dig om att 12% av BNP inte kommer att fungera.

    Frågan är vid vilket pris och vid vilka utvinningsstorlekar som forskning kring förnyelsebara energikällor verkligen kan komma att ta fart?

    SvaraRadera
  2. Anonym, trots att du ser det precis framför ögonen, så verkar du ha missat det - om oljepriset stiger, vilket borde trigga andra alternativ, så kommer pengarna inte att gå till forskning, utan att köpa de dyra oljedroppar som ännu finns att köpa! Därför borde vi börja NU eller snarare för länge sedan med att ställa om samhället!

    SvaraRadera
  3. Flute, helt klart att en omsvängning är på gång inom IMF när det gäller oljepris och BNP. Och sen det befängda antagandet att ju högre pris på energi främst olja, per automatik leder fram till mer olja. Så kan bara ekonomer av den neoklassiska modellen sk mainstreamekonomer hävda. Som idag dominerar maktetablissemanget, media och politik, och som i grunden bortser från geovetenskap och naturvetenskapliga axiom.

    Naturresurser är faktiskt begränsade och inte oändliga. Det är sorgligt men dessvärre sant för de flesta medborgare med lite sunt förnuft inser detta. Och det är dem som inte låtit sig förledas av att vetenskap och forskning ska kunna lösa våra energiproblem för fortsatt välfärd, skapa ny energi ur luft och ändra på termodynamikens begränsningar. Vi har de naturresurser vi har och dessvärre är det redan brist på många av dem!

    SvaraRadera
  4. Rent ekonomiskt spelar det ingen roll om vi lägger arbete och kapital på att producera olja eller på att producera något annat. I monetära termer är detta oväsentligt - BNP och tillväxten kan puttra på som vanligt med eller utan olja. Mer intressant är den reala produktionen - den som avgör vad vi faktiskt kan producera med resurserna. Utan olja blir det helt klart mindre mat (men stigande matpriser, dvs. konstant BNP), mindre plast, mindre transporter - men inte nödvändigtvis eller ens troligtvis mindre pengar. Dvs. ekonomerna kan fortsätta skryta om sina stordåd.

    SvaraRadera
  5. Finns fortfarande sätt som exempelvis Sverige kan komma runt detta. Dubblera mängden kärnkraft, bygg ut kraftdammarna och låt den elen producera drivmedel till bränsleceller. Då kan vi även skaffa en egen "vätgaspipeline" till resten av Europa och vi tryggar samtidigt vår egen samt grannländers (Norges och Danmarks) drivmedelsbehov i ca 500 år eller mer med nuvarande förbrukning. Biomassan kan via TDP konverteras till olja för kemikalieframställning, även där har vi gott om råvaror.

    Men... det är väl inte helt kosher kan jag tänka mig. Man byter något högre risk (även i svensk kärnkraft och vattenkraft finns det risker... dock små) mot bibehållen levnadsstandard. Egentligen finns det energi så det räcker och blir över i alla länder, att då inte dumpa oljan är mer än lovligt irrationellt.

    SvaraRadera
  6. Ok, men jag vet inte ens var jag skulle börja med att ställa om. Ska jag utbilda mig i två år till i molekylärbiologi eller ska jag försöka hitta ett övergivet hus i skogen nånstans börja odla morötter på sydsidan. Känns inte så lockande eller givande.

    SvaraRadera
  7. Bli molekylärbiolog och skaffa sedan en kolonilott där du odlar och umgås med andra som gillar att odla.

    SvaraRadera
  8. Victor: Det är ingen som investerar i nåt när ekonomin krymper, det är ju det IMFs paper bl a handlar om. Vi kommer inte ens att ha medel, resurser.. att ta hand om dom gamla kärnkraftverken vi har, knappaste ens underhålla dammar till vattenmagasinen i de stora älvarna, inte underhålla vägar, järnvägar eller köra fartyg designade för fjärrhandel. Kort sagt, vindruvor och bananer ersätts av vinbär och morötter.

    SvaraRadera
  9. Tack för svaret Magnus. Det är det här med tajmingen. Kan man lita på att universiteten får ekonomisk uppbackning i ett antal år framöver? Eller lurar en fantastisk krasch inom några månader som vi gillar att skrämma upp oss med. Jag tänker inte minst på Trade Off (http://istappar.wordpress.com/2012/08/12/a-study-in-global-systemic-collapse/) av David Korowicz. Jag vet inte jag borde sluta läsa sånt här om man ändå inte gör nånting åt det för egen del.

    SvaraRadera
  10. Utbildningar med låg kvalitet lär läggas ner och svaga högskolor borde sikta på att bli bra gymnasier men jag är inte orolig för en totalkollaps. Även om alla valutor rasar ihop kommer systemen att startas om men de länder där människor saknar förtroende för staten ligger risigt till.

    Både pluggande och att odla kolonilott genererar även socialt kapital om man umgås med andra studenter och odlare, att gömma sig i skogen ger bara ensamhet. Dessutom är kunskaper en lätt börda att bära och bjuds det på utbildning så för tusan ta chansen.

    SvaraRadera
  11. Jo, utbildning är givande. Och man blir inte lika fastlåst vid sin kontorsstol som när man arbetar som t.ex. programmerare. Har ni förresten sett pappersmagasinet filters senaste nummer:

    http://www.magasinetfilter.se/artiklar/filter-27.aspx

    Artikeln heter "De oroliga" och handlar om människor som går en årslång kurs i självhushållning. Den nämner även bloggen Cornucopia.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.