2009-08-16

Prisdeflation i USA, EU, Japan

Från USA rapporterade i fredags fallande konsumentpriser. På ett år föll KPI med -2,1%, vilket är det största fallet sedan januari 1950.

Mer prisdeflation rapporterades från EU, där inflationstakten mätt det harmoniserade konsumentprisindexet HIKP var -0,7% för EMU-området. För hela EU var det dock fortfarande en aning inflation, en årstakt på +0,2%. Dock faller inflationstakten för hela EU - i juni var den +0,6%. Fortsätter trenden så lär vi snart se prisdeflation för EU totalt.

I Sverige har vi dock ännu inte riktigt prisdeflation. Visserligen var inflationstakten enligt KPI -0,9% under juli, men det beror till stor del på sänkta räntor. De rensade prisinflationsmåtten var fortfarande positiva - KPIF +1,8%, KPIX +1,3%, HIKP +1,8%.

Japan däremot har kraftig prisdeflation med alla mått. Konsumentpriserna exklusive färsk mat föll i juni i en årstakt av -1,7%. Och producentpriserna föll i juli i en årstakt av hela -8,5%.

Det som deflation gör är ju att de som har pengar på banken får se sina pengar bli mer värda, medan de som har lån får svårare att betala tillbaks. Låntagare vill ju helst se kraftig inflation som äter upp deras lån. Men kraftig inflation verkar inte synas någonstans vid horisonten i industriländerna. Många varnar för att de extrema åtgärderna från centralbankerna riskerar att sätta igång en kraftig inflationsspiral när ekonomin repar sig, men det finns också en överhängande risk för att ekonomin inte repar sig särskilt snabbt och att vi istället hamnar i deflationsspiral (jämför Japan från 1990 och framåt). Sverige verkar dock ännu så länge ha en bit kvar till deflation.

6 kommentarer:

  1. Sverige har deflation om man räknar med krediter och fastighetspriser, eller varför inte löner? Gå in på ett svenskt bankkontor idag och försök få ett lån på en komersiell fastighet eller för ett nystartat företag med en sund affärsplan. Att få bolån är dock fortfarande lätt, varför? Därför att 75% av lånet köps upp av riksgälden, vilket gör lånet i princip riskfritt för banken.

    SvaraRadera
  2. Lars är inne på rätt spår - låt inte ekonomerna bestämma vad inflation eller deflation är. Vi har under lång tid haft deflation på många konsumtionsvaror fr a elektronik, priset på arbetskraft sjunker generellt men inte överallt, priset på flygbiljetter sjunker, priset för att låna likaså.
    Inflationen (prisstegringarna) på bostadsmarknaden viker och visar svagt negativ trend.
    Endast börsen har de senaste månaderna visat en "positiv" trend.

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
  4. Douglas Berkö - jag tar bort ditt inlägg eftersom det inte har något med ämnet att göra, utan bara är SPAM.

    SvaraRadera
  5. Hmmm, nu blir jag fundersam.

    Du talar ibland om peakoil och att priset kommer rusa, på olja och ibland även på metaller. I den här artikeln påstår du att deflationen i andra länder ökat.

    Vilket scenario tror du på?
    Att deflationen ökat i andra länder är fakta men att peakoilsynopsisen i samband med deflationen skulle inträffa låter inte sannolikt.

    Varför skulle priset på olja stiga?

    SvaraRadera
  6. Anonym 2009-08-18 17:21:
    Det rör sig om olika tidsperspektiv. På kort sikt tror jag att oljepriset kommer att falla pga ekonomisk kris.
    På längre sikt får vi troligen se ökande oljepriser.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.