DN rapporterar att spararna nu rusar in i fonder, i en takt som vi inte sett sedan januari 1997.
I juli uppgick nettosparandet i fonder till 10,8 miljarder kronor. I juni var sparandet hela 12,7 miljarder kronor.Allt "spinn" om gröna skott i ekonomin och att det värsta nu är över tycks alltså ha påverkat vanligt folk så att de flyttar över alltmer av sina besparingar i fonder. Att räntorna på sparkonton är så rekordlåga bidrar också, liksom den kraftiga börsuppgång vi haft sedan mars i år.
- Det är unikt att två månader i följd ha ett nysparande på över tio miljarder kronor. En vanlig månad ligger sparandet på ungefär hälften.
Folk tror att börsen kommer att fortsätta uppåt och det kommer den troligen att göra ett tag, medan "smart money" säljer av till "dumb money". Så här kraftiga uppgångar (över 45% på fem månader) brukar oftast leda till kraftiga bakslag, då det oftast inte finns tillräckligt mycket substans i form av ökade vinster för börsföretagen.
Nu ser vi alltså ännu en oönskad effekt av Riksbankens kraftiga räntesänkningar. De låga räntorna på sparkonton lockar vanligt folk att flytta sina sparpengar till mer riskfyllda placeringar.
Många sparare har också förlorat mycket i börsnedgången 2007-2008 och nu ser de säkert en chans att försöka återta förlusterna genom att satsa mer sparpengar. Tyvärr kommer de in alltför sent - större delen av uppgången har redan varit, och även om börserna kanske inte sjunker hela vägen tillbaks till marsnivån så är sannolikheten just nu liten för vidare större uppgångar. För ekonomin har inte repat sig. Nedgången har visserligen stannat upp, men den ekonomiska aktiviteten är kvar på en lägre nivå än innan.
Det är sorgligt hur småspararna hela tiden luras in i riskfyllda placeringar, allt medan bankirer och fondförvaltare kapar åt sig feta löner.
Tro på stigande bopriser
Jag läser också att allt färre nu tror på fallande bopriser enligt SEB:s Boprisindikator. Andelen hushåll som tror på stigande priser är fortfarande ganska konstant på drygt 40 procent - men de som tror på fallande priser har minskat till 19 procent jämfört med 22 procent i juli och 23 procent i juni. Resten tror på stillastående priser.
Detta är typisk bubbelpsykologi. Den svenska bostadsbubblan är spräckt, men vi ska nog ha en liten uppgång innan den riktiga nedgången kan börja. Titta på följande diagram över bubbelpsykologi som jag fick tips om i en kommentar på ett tidigare inlägg om bostadspriserna.
Just nu befinner vi oss troligen i närheten av "return to normal". Hushållens förväntningar om bostadspriserna pekar på att de tror att vi återgår till det "normala" med ständigt stigande bostadspriser. Vi kan kanske få se en hel del budgivningar som pressar upp priserna nu när bostadsmarknaden drar igång efter sommaren. Frågan är hur länge det kan hålla i sig och vad som sätter igång nedgången igen. Ett börsfall som äter upp en del av folks nyinvesterade fondpengar kan bli en sak som knäcker förtroendet.
Att följa bostadsmarknaden nu i höst kommer att bli otroligt spännande !
SvaraRaderaJag törs inte tippa åt något håll även om det sunda förnuftet skrikit bostadsbubbla sedan 2005.
Men intressantast denna vecka tycker jag alla polariserade åsikter kring börsen är , många tror på upp och andra tror på ner.
Bla. http://samuelssonsrapport.blogspot.com/ som jag också brukar läsa regelbundet verkar tro på upp.
Själv väljer jag att ligga mestadels likvid samt lite i kina och en del i korta räntefonder.
Själv ser jag i alla grafer att vi verkar vara vid "return to normal" i många avseenden. Passar ju in på Baltic dry index och huspriserna, eller?
SvaraRadera