I helgen tog jag med mig familjen ut i skogen för att plocka lingon. Efter att ha läst att SLU varnat för att det skulle vara dåligt med lingon i år räknade jag inte med någon större skörd.
Döm om min förvåning när det visade sig finnas massor av lingon i skogen. Tydligen är problemet med dålig lingontillgång begränsat till vissa delar av landet, t.ex. Värmland där vietnamesiska bärplockare strejkat. Å andra sidan var de rika lingonmarker som vi hittade på cykelavstånd från vår förort inte av den sort som inhyrda bärplockare kan gå igenom snabbt och få ihop flera hinkar per dag. Nej, här växte lingonen i fläckar om några kvadratmeter, uppblandat med en massa blåbär eller ljung däremellan. Men det gick ändå ganska snabbt att få ihop flera liter lingon, fastän vi inte hade några såna där små lådor med kam där fram. Min son visade sig vara en entusiastisk och för sin ålder förvånansvärt effektiv lingonplockare. Lillasyster tyckte dock att det var roligare att plocka buketter av ljungblommor.
Vad som förvånade mig var dock att det inte var några andra ute i skogen för att plocka bär en sådan vacker augustidag. Trots att området låg ungefär hundra meter från närmsta villaområde var de enda människor vi såg några svampplockare som av språket att döma troligen var polacker. Och lingonriset var uppenbarligen inte avplockat av någon annan. Tydligen är lingonplockning inget som dagens svenskar ägnar sig åt. Istället köper man lingonsylt i affären, av bär plockade av hitresta bärplockare, mest thailändare. 6000 personer reser tydligen varje år hit från Sydostasien för att plocka bär.
Självklart vill inga svenskar ta detta jobb. Om man får 14 kronor per kilo behöver man plocka rätt mycket för att komma upp i en rimlig svensk inkomst. Jag vet inte hur många timmar det tar att plocka 60 kilo bär, men det är nog fler än åtta timmar om inte lingonmarken är osedvanligt rik.
Många av de importerade bärplockarna verkar också ha blivit lurade av thailändska bemanningsföretag som utlovat orimligt stora inkomster från bärplockningen. Det verkar dock som om det rett upp sig för några av de värst drabbade.
Jag har svårt för att få kalkylen att gå ihop. Om man som en bärplockare i en av artiklarna betalat 17000 för att komma hit plus 150 kronor per dag för mat och uppehälle måste man plocka nästan 11 kilo bär per dag bara för mat och uppehälle. Utöver det måste man plocka 1214 kilo bär för att betala resan. Med optimistiska totalt 91 kilo bär per dag blir det ändå femton dagars heltidsplockande, och då har man bara gått plus minus noll. För att få några pengar över måste man plocka ännu mer! Nej, något är sjukt i hela bärbranschen när det ser ut så här. Dessutom känns det absurt att frakta okvalificerad arbetskraft över halva jordklotet för några veckors gästarbete.
Bättre då att plocka sina egna bär istället för att gynna en skum bransch. Nu fick vi till slut ihop sju stora burkar lingonsylt i helgen. Om vädret tillåter och lingonen inte hunnit bli övermogna kanske vi gör lika mycket nästa helg. Tillsammans med all annan sylt vi gör (krusbär, vinbär, fläderbär) borde det räcka ett bra tag. Jag älskar pannkakor med sylt! Dessutom blir hemgjord lingonsylt godare än även den lyxigaste köpesylten. Jag vet inte riktigt varför - det är ju samma råvaror.
Läs andra bloggar om bärplockare
God jul! – särskilt alla som tjänstgör idag
16 timmar sedan
"Jag älskar pannkakor med sylt! Dessutom blir hemgjord lingonsylt godare än även den lyxigaste köpesylten. Jag vet inte riktigt varför - det är ju samma råvaror."
SvaraRaderaJag vet exakt varför det blir så att hemgjord lingonsylt är mycket godare än köpt.
Köpt lingonsylt brukar förutom lingon , även innehålla förtjockningsmedel (E440) samt konserveringsmedel (E211 , E202).
Ganska intressant att läsa på baksidan av olika syltburkar , många innehåller väldigt många "E" och ofta under 35% bär , resten är socker samt olika tillsatser.
Kan inte annat med att hålla med. Här plockas det litervis med bär och frysboxen börjar bli full med bär och frukt.
SvaraRaderaVad som också är synnerligen intressant är att plockade bär t.ex. blåbär, lingot mm. sedan kan säljas dyrare (liter förpackningar utanför mataffären exempelvis) än vad det kostar att köpa färdig lingonsylt. Dvs en hel del svenskar betalar extra enbart för att själv få koka sylt eller lingondricka eller vad man nu gör med bären.
Folk betalar mao dubbelt först så struntgar man i att plocka och sedan betalar man bären dyrare än färdig produkter kostar.
När frysta blåbär kostar 100 kronor kilot och blåbärsjuice 400 kr litern så blir man helt förundrad och nästan lite upprörd över att ingen är ute och plockar. Motion, frisk luft, barnen tycker att det är skitkul ute i skogen och får äta så mycket bär de orkar. Där vi håller till 20 minuter utanför stockholm kan vi plocka en halv liter utan att flytta sig mer än ett par meter. Som bonus brukar man hitta svamp till en kantarellmacka på kvällen.
SvaraRaderaHej Anonym från Stockholm
SvaraRaderaKan inte du avslöja var du hittar bären? Jag skulle gärna vilja hänga med med mina barn...
När man förstår desperationen över att kunna komma ut i skog och mark känns det skönt att inte bo i storstad.
SvaraRaderaMen ni som inte har egen mark , är ni inte oroliga för att nästa steg efter försämringen av strandskyddet skall drabba allemansrätten ?
@Anonym: 276 mot Norrtälje brukar vi ta, sväng av lite varsomhelst. Runt Vira bruk brukar vara bra.
SvaraRaderaMen du får nog skynda dig om du ska ha blåbär. De var OK i söndags, men började bli lite mosiga.
/Anonym
Hej igen Anonym!
SvaraRaderaTusen tack! Jag ska försöka locka med familjen, men det blir nog inget problem. Lingon blir bra. Blåbär plockade vi i mängder på Solö i somras.
Vad är det för skillnad med polska byggarbetare och thailändska bärplockare?
SvaraRaderaVi ska väl inte ta hit folk och göra sånt vi kan göra själva?
Själv bärplockare men säljer ej mina då det är löjliga priser för det jobbet man lägger ner.