2009-08-15

Sjätte största bankkollapsen i USA:s historia

Igår stängdes Colonial Bank, den största banken att stängas ner i USA hittills i år och den sjätte största bankkollapsen i USA:s historia. Som vanligt lämnas den kollapsade banken över till en konkurrent, efter att bankgarantin FDIC har täckt upp saknade pengar för att klara av insättningarna.

Därmed har vi två rekordmånader i rad.
I juli slogs rekord i antal stängda banker under en månad, i augusti är de stängda bankernas totala tillgångar de största under en månad hittills i år. Hittills i år har 72 banker stängts ner i USA och man räknar med att det kan bli en bra bit över 100. Jag nämnde förra månaden Guaranty Bank, en annan bank i samma storlek som Colonial Bank som verkar vara på väg att gå under. Men där verkar det än så länge inte ha hänt något.

Just Colonial Banks kollaps kan göra det ännu svårare att få bolån i USA. De var nämligen största kvarvarande aktör inom s.k. warehouse lending, som används för att ge kortfristiga krediter till oberoende bolångivare. När de nu går under försvinner cirka 25% av all kvarvarande warehouse lending, som redan krympt ihop till en åttondel av vad den var år 2007.

3 kommentarer:

  1. Enligt denna länk är antalet 77,
    om man räknar själv.
    http://www.fdic.gov/bank/individual/failed/banklist.html

    SvaraRadera
  2. Men herre Gud - vad är ditt problem? Med att gamla halvdankade och suspekta privatbankirer kastar in handduken.

    Det kommer att finnas tusentals banker kvar efter detta reningsbad.

    Du är dystrare är kolsvart!

    SvaraRadera
  3. Anonym 2009-08-16 15:39:
    Siffran skiljer sig, eftersom jag har räknat alla sex dotterbolagen i Security Bank som en enda bank, men FDIC har dem som separata rader i sin lista.

    Anonym 2009-08-16 16:17:
    Orsaken att jag följer bankdöden i USA är att den är en indikator på hur krisen fortskrider. Om jag ser antalet fallerade banker per månad minska neråt noll kan jag börja fundera på om krisen börjar närma sig sitt slut.
    Just nu ökar antalet fallerade banker per månad i USA, vilket tyder på att krisen inte alls är över, utan kanske till och med på väg att förvärras igen.
    Sen är förstås antalet döda banker inte den enda indikatorn jag är tittar på.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.