2010-03-22

Korparna kraxar om dollar och hyperinflation

Vissa olyckskorpar är fortfarande igång och kraxar om dollarkris, nu senast en artikel i FT. Att jämföra USA med Indonesien eller Argentina går inte, som Paul Krugman påpekade i lördags.
I shouldn’t have to explain this. There have been many, many papers trying to assess the possibility of an Asian or Argentine-style currency crisis for the United States; all of them run up against the simple fact that large foreign-currency indebtedness was central to these crises, and we just don’t have that problem.
USA har den stora fördelen att ha sina skulder i en valuta som de själva kontrollerar, som dessutom de facto råkar vara den globala reservvalutan. Det hade inte t.ex. Argentina, och det är det som gör skillnaden mellan vinnare och förlorare i det globala valutaspelet. Visst kan vi få se en dollarkrasch någon gång framöver, men den kommer nog inte nu. Blir det förnyad oro på finansmarknaderna kommer vi troligen att få se dollarn förstärkas igen och amerikanska statspapper kommer att bli attraktiva.

Det kan tyckas orättvist, men det ser ut som om amerikanska staten kommer att kunna fortsätta sitt lånefinansierade spenderande. Sen är det en helt annan sak att amerikanska delstater har svåra ekonomiska problem och att USA lider av hög arbetslöshet och strukturella problem i en stagnerande ekonomi. Den situationen ser bara ut att bli värre. Någon gång framöver kommer dock den dagen då det internationella förtroendet för USA-dollarn försvinner, men den dagen syns ännu inte på horisonten.

Det finns också många olyckskorpar som kraxar om kommande hyperinflation i USA. Men som det är nu syns inga som helst tecken på hög inflation där. Visserligen försöker Federal Reserve att trycka ut pengar, men man kan inte tvinga banker att låna ut, lika lite som man kan tvinga folk och företag att låna. Därför sjunker bankernas utlåning i USA. Risken ligger nog snarare åt deflationshållet i USA, som i Japan de senaste decennierna, vilket Paul Krugman påpekade i torsdags.
Meanwhile, for those predicting hyperinflation, my question would be: what is it about the United States now that looks different to you from Japan in say, 2000? Big budget deficits and high debt? Check. Huge expansion in the monetary base? Check. And yet Japan’s GDP deflator has fallen 9 percent since 2000.
Vi kan också titta på skillnaden i ränta mellan amerikanska statspapper (Treasuries) och deras inflationsskyddade motsvarigheter (s.k. TIPS).
Här ser vi att marknaden förväntar sig runt två procents inflation de närmsta fem åren. Knappast vad jag skulle kalla hyperinflation. Och kurvorna ser inte heller ut att peka brant uppåt.

[Andra bloggar om , , , , , , ]

8 kommentarer:

  1. Med andra ord så är Michael Hudson, Peter Schiff, Mark Faber, Jim Rogers med flera, helt ute och cyklar?

    Tryck pengar så det ryker, nemas problemas.

    SvaraRadera
  2. Anonym 2010-03-22 13.11:
    Det beror också på i vilket tidsperspektiv du ser det. Men kanske de faktiskt är ute och cyklar? Peter Schiff hade i alla fall helt fel 2008 när han sade att man skulle undvika dollarn.
    Just nu finns inga som helst tecken på stark inflation i USA, åtminstone det närmsta året.
    Problemet är att den digitala tryckpressen inte funkar, eftersom bankerna inte lånar ut.

    SvaraRadera
  3. En effekt av att bankerna då kanske redan uppmärksammat problemet med peakoil?

    SvaraRadera
  4. Englands energiminister ska tydligen förklara sin syn på peakoil i parlamentet i morgon. I alla fall enligt Energy Bulletin.

    SvaraRadera
  5. Anonym 2010-03-22 13.24:
    Det låter högst otroligt.
    Det beror helt enkelt på att många banker inte har tillräckligt bra balansräkning för att kunna låna ut.
    Tillståndet för USA:s banker är miserabelt, oberoende av peak oil.

    SvaraRadera
  6. Makro e kul2010-03-22 15:44

    Håller med dig Flute. Tycker att USA liknar Japan allt mer.

    På lång sikt tror jag dock att man ska undvika dollarn. Förr eller senare så kommer skuldbördan bli för tung att bära, och då kommer man börja trycka pengar på allvar.

    SvaraRadera
  7. Personligen tror jag att orsaken till att dollarn trots allt klarar sig så bra är att USA har Oljemyntfot d.v.s. man vet att man kommer kunna köpa olja (eller i praktiken energi).
    Om oljepriset stabiliserade sig mot en annan valuta som går att köpa (mest troligt den kineska som är svårhandlad idag vad jag förstått) så kommer pengarna flyttas ditt oavsett om själva oljan handlas i dollar eller inte.
    Ser det faktiskt inte som helt omöjligt att det är den långsiktiga planen varför kina inte släpper sin valuta. Utöver det faktumet att kina numera håller USA i kulorna med tanke på hur mycket obligationer dom håller.

    SvaraRadera
  8. Det dollarrally som kommer snart kommer att pressa upp dollarn till över 8 spänn. Därmed inte sagt att dollarn inte är dömd, men utsikterna för det scenariot ligger 5-10 år framåt i tiden. Tills dess ... passa på att köp guld o silver!

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.