Även om snön fortfarande ligger tjock är det så här års dags för oss fritidsodlare att börja fundera på årets odlingar. Den som har odlat grönsaker tidigare har säkert fröpåsar kvar från förra året.
Nu är det hög tid att gå igenom lagret av frön. De flesta frön håller sig i några år, så man behöver inte alltid köpa nytt varje år. Därmed kan man också roa sig med att odla flera sorter utan att det behöver kosta för mycket. De frön som inte håller sig är palsternacka, där man bör köpa nya varje år. Men frön av gurka håller sig i hela sex till åtta år. Frön av basilika, chili, paprika och solros håller sig i fem år. Frön av kål, rädisa, rödbeta, sallat, spenat, squash, pumpa och tomat håller sig i fyra år. Frön av bönor, dill, purjo, majs, morot och ärter håller sig i tre år. Frön av lök, persilja och rucola håller sig i två år. Fröna kan gro efter längre tid än så här, men då brukar grobarheten bli dålig. Grobarheten beror såklart också på hur fröna har förvarats.
När inventeringen av frölagret är klar är det dags att planera utifrån vad man har kvar och göra en lista över vad man vill odla i år. Sen sätter man sig och tittar i fröfirmornas kataloger och dreglar. För postorder rekommenderar jag följande svenska småfirmor, som också har många udda grönsakssorter.Vill man istället handla i trädgårdsaffär är man oftast begränsad till Nelsons och Weibulls frösortiment.
Så här års är det också dags för de första förodlingarna på fönsterbrädan. Paprika, chili och basilika kan man faktiskt så ännu tidigare - jag sådde första omgången 1 februari i år. Nu har de växt drygt en månad och ser ut så här.
Paprikaplantorna har nu blivit så stora att det är dags att dela upp dem i varsin kruka. Jag sådde ganska många för att fröna var gamla och jag var osäker på grobarheten.
Basilika växer eländigt långsamt i början, så det är bra att börja tidigt. Egentligen är basilika en flerårig växt och man kan få basilikaplantor att övervintra inomhus, men det är inte alltid det lyckas.
Men det är inte försent än att så basilika och paprika. Andra omgången tänkte jag så idag och förra året sådde jag 8 mars med gott resultat. Internationella kvinnodagen är också ett bra riktmärke för att det är dags att så förodlingar av selleri och purjolök, även om selleri gärna kan sås tidigare, då även den växer sakta i början.
Sen framåt slutet på mars är det dags att så tomater. I början av april börjar det sen bli fullt på fönsterbrädorna då det är dags att förodla kålplantor, men då kan man också ofta ha plantorna ute på balkongen när vädret tillåter.
[Andra bloggar om odling, grönsaker, paprika, purjolök, basilika, selleri]
2010-03-08
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Nu har jag inte testat det själv men det finns ganska många som säljer udda frön på tradera till låga priser
SvaraRaderahttp://www.tradera.com/search/result.aspx?search=fr%f6n&catid=340975
Man får i vanlig ordning se till att köpa flera saker från samma säljare för att få ner frakten per köp.
Lyckas man dessutom hitta en fritidsodlare som säljer är chanserna klart större att man själv kan skörda frön än om man köper dom stora märkena som har ett intresse i att skapa grönsaker som in inte kan föröka sig.
(vet inte exakt hur dom gör men Mula är ju exempel på det perfekta dragdjuret att sälja ifall marknaden inte har tillgång till åsnor och hästar.)
Logi:
SvaraRaderaVisst, det finns fler ställen att hitta frön.
Det man ska se upp för om man vill fröodla själv är F1-hybrider. Själv försöker jag istället till att odla så kallade kulturarvssorter.
Jo det är iofs. sant, bästa och billigaste är väll fortfarande att reka dom lokala villaområdena och erbjuda någon pensionär med en fin trädgård en femtiolapp för lite olika växter och tips på hur man sköter dom.
SvaraRaderaPengarna är ju egentligen onödiga men fungerar bra som isbrytare att fråga om man kan få köpa några växter.
När jag var liten lyckades min mamma hitta en gammal trädgårdsmästare som var pensionär i området, han kom över och klippte träden vid något tillfälle för att han hade tråkigt, inte fy skam ;)
Nejmen va kul att Runöberg fortfarande finns! Jag trodde de var förbjudna av EU-kommissionen!
SvaraRaderaTack för infon om fröers hållbarhet. Har plockat fram mina fröer nu och börjat odla så smått. Sitter och stirrar på krukorna som om det skulle gå fortare =)
SvaraRaderaLängtar efter att få se det första lilla gröna sticka upp. Det är en härlig lycka...