Tyskland har kritiserats av Frankrike för att satsa för mycket på export på bekostnad av övriga EU-länders ekonomier. På liknande sätt har Kina kritiserats av USA för att de håller yuanen för lågt värderad och därför har handelsöverskott med USA.
Men det är varken Tysklands eller Kinas fel att de har effektivare industri än t.ex. USA, Storbritannien eller Spanien. Nej, felet måste man leta efter i de länder som håller sig med stora handelsunderskott. Men det är inte populärt att lösa problemet genom att effektivisera den egna ekonomin, ty det är smärtsamt. För politikerna är det enklast att införa tullar av något slag som riktar sig mot ens favorithandelsfiende. Ett problem är dock att det finns en orsak till handelsunderskottet, nämligen att befolkningen vill köpa konsumtionsvarorna från det andra landet. Blir varorna dyrare kan folket bli sura.
Det är lätt för t.ex. USA eller EU att sätta upp tullmurar mot Kina (även om effekterna blir allvarliga) men inom EU? Frankrike skulle nu säkert egentligen vilja ha en tullmur mot Tyskland, men de kan inte. Detta kommer de närmaste åren att bli en svår prövning för den Europeiska unionen. Eftersom euroländerna också sitter fast i samma valuta och med samma styrränta kan de interna spänningarna bli ännu större. Hur det kommer att gå? Mycket svårt att förutsäga, men jag anar att det kan bli kaotiskt. Retoriken lär i alla fall till att börja med bli betydligt mer högljudd från båda sidor. Vi kan få se mycket stormiga EU-möten.
Att dessa saker kommer upp till ytan nu i kristider är inte så underligt. Under de år som världsekonomin gick bra och vi hade kraftig tillväxt brydde man sig inte särskilt mycket om dessa frågor, men nu måste politikerna ge sig ut och leta syndabockar. Under "de goda åren" såg vi öppnare världshandel med färre restriktioner och pålagor, samt frihandelsområden som EU. Nu kommer troligen trenden att gå i motsatt riktning, mot mer protektionism. Retoriken antyder i alla fall det. WTO kan gå mot att bli en fullständigt marginaliserad institution.
Blir det ingen omvärdering av yuanen hotar USA med 25% strafftullar på kinesiska varor. Men skulle USA:s handelsunderskott förbättras av en strafftull på kinesiska varor? Kanske tillfälligt, men sen skulle man istället börja köpa billiga varor från andra låglöneländer och fortsätta med sitt handelsunderskott. Strafftullarnas effekt skulle alltså vara att gynna Vietnam, Filippinerna, Mexiko, Indonesien m.fl. på bekostnad av Kina. Men risken finns alltså att USA inför strafftullar för att blidka den inhemska opinionen. Sådana strafftullar skulle troligen ganska snabbt slå tillbaks på USA:s egen ekonomi genom att vara inflationsdrivande.
Det talas mycket om Kinas gigantiska innehav av amerikanska statspapper och hur de skulle kunna "straffa" USA genom att dumpa dessa. Problemet är att de därmed också skulle begå ekonomiskt självmord, eftersom de dels skulle sänka ekonomin för sin främsta handelspartner, och dels skulle förstöra värdet på sin valutareserv. Kina och USA är som två siamesiska tvillingar som sitter ihop. De tycker egentligen inte om varandra, men de är dömda att hålla ihop intill döden.
Jag skrev igår om dollarns styrka/svaghet och inflation/deflation och tog upp Japans historia sedan 1990 som exempel på vart USA kan vara på väg, alltså deflation och starkare dollar. Det finns dock en viktig skillnad mellan Japan och USA, nämligen att Japan hela tiden haft handelsöverskott medan USA har handelsunderskott. Skulle protektionisterna lyckas driva på inflationen genom strafftullar finns en möjlighet att det skulle kunna driva in USA i inflation istället. Det är som alla skeenden i ekonomin just nu svårt att gissa vad som kommer att hända. Men jag lutar ändå fortfarande åt deflationshållet för USA de närmsta åren. Det ska mycket till för att övervinna deflationskrafterna som nu finns där.
Tips: Läs John Mauldins senaste Frontline Thoughts som tar upp liknande ämnen. Läs även Ambrose Evans-Pritchard om "Angela Merkel defies IMF and France as anger rises over export surplus" och "Has Germany just killed the dream of a European superstate?".
[Andra bloggar om protektionism, tullar, usa, kina, tyskland, eu, handelsunderskott]
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
8 timmar sedan
En annan viktig skillnad är att japanska staten har lånat upp mycket av dess statsskuld av den sparsamma japanska befolkningen, i USA har som bekant befolkningen handlat på kredit och sparat väldigt lite, därför har USA tagit upp lån utomlands, i USD!
SvaraRaderaDetta talar för att USA kommer att försöka göra allt vad de kan för att inflatera, det är politiskt självmord att inte göra det. Dessutom är det The Great Depression som alla amerikanska politiker fruktar mer än något, USA har till skillnad mot t ex Tyskland inte någon dålig (nåja)erfarenhet av hög inflation.
Personligen tror jag att "det hela" mynnar ut i en inflationsbrasa om ett par år, men att vi innan dess får se ännu mer deflation.
Fredrik L:
SvaraRaderaDetta att statsskulden innehas av den egna befolkningen hänger ju intimt samman med att Japan haft handelsöverskott, liksom att USA:s statsskuld innehas av utlandet och de haft handelsunderskott. Jag ser det alltså inte direkt som en separat punkt, utan två sidor av samma mynt.
Jag tror också det kan bli inflationsbrasa i USA om några år, men innan dess rejäl deflation.
Jag är övertygad om att Kina inte kommer att devalvera på order av USA. Det ligger i deras politiska kultur även om det kan tyckas vara tonårsmässigt beteende. Jag tror dessutom att USA kommer att inse det och sluta upp med både hot och verkställande av sådana och först då kommer Kina kanske att devalvera om dom själva tjänar på det.
SvaraRaderaGrym artikel som vanligt Flute. Dina internationella artiklar är bland det bästa jag läser på nätet.
SvaraRaderaKom ihåg att inget som händer inom världspolitik, religion, ekonomi sker utan anledning och att det som händer är planerat att det så skall ske.
SvaraRaderaPrecis, det är ingen slump att USA nyss sålde vapen till Taiwan eller att man kurtiserar Dalai Lama, allt för att visa vem det är som bestämmer.
SvaraRadera