Idag skriver tidningarna om en ny stor norsk oljefyndighet som var större än väntat. Den är en av de tio största oljefyndigheterna på den norska kontinentalsockeln och uppskattas till mellan 500 miljoner och 1,2 miljarder fat oljeekvivalenter.
Vissa oljedebattörer gillar att såga sådana här nya fynd genom att sätta dem i relation till världens totala oljekonsumtion och påpeka att det norska fyndet bara motsvarar ett antal dagar av världens konsumtion. Jag tänkte vara snällare och sätta det nya stora fyndet i relation till Norges oljeproduktion.
En av Norges största fyndigheter någonsin var Ekofiskfältet med drygt 3 miljarder oljeekvivalenter. Ekofiskfältet producerar idag cirka 260 000 fat olja per dag och den nya fyndigheten (Aldous och Avaldsnes) ser ut att vara ungefär en tredjedel av Ekofisk, så den skulle kunna producera cirka 87 000 fat per dag. Det motsvarar ungefär 4 procent av Norges dagliga oljeproduktion och är inte så illa. Det krävs dock drygt två liknande fynd per år för att hålla takten med nedgången i Norges oljeproduktion - från år 2009 till 2010 föll den med 217 000 fat per dag.
Norges oljeproduktion nådde sin topp år 2000 och har sedan dess fallit. Läs bland annat det jag skrev om norska Oljedirektoratets prognoser.
Hållbarhet hos skandinaviska möbler: Så håller de längre
15 timmar sedan
Ok så nästan 1/3 av sveriges dagsförbrukning kommer man kunna pumpa upp ur hålet när det är fullt utvecklat om en massa år.
SvaraRaderaKänns ju tryggt.
/ Lowrisk
Desto mer betydelsefullt lär det vara för lilla Lundin Petrolium, men det syns ju inte i kursen ännu i alla fall.
SvaraRaderaÄr produktionstakten nödvändigvis relaterad till storleken? (jämf med Ekofisk) Kan man inte ha "fler sugrör"?
SvaraRaderaBara en fundering. Det skulle såklart ta slut ännu fortare.
Du har rätt, moderna produktionsmetoder gör det möjligt att få upp oljan snabbare, men mängden ökar inte. Det är lite som att sätta "turbo" i sugrören.
SvaraRaderaEnligt Aleklett, Campbell etc är oljeproduktionen extremt beroende av storleken på oljefältet. Detta är en av huvudorsakerna bakom PO.
SvaraRadera50%av oljeflödet kommer från 1% av fälten, 80% av flödet från 2%. De innehåller dock inte på långa vägar 50 resp 80% av volymen.
Det är dessa gigantfält som håller på att nå toppen.
Det går helt enkelt inte att borra sig ur PO.
/Bart
Hur mycket man skulle få ut per dag är bara ett grovt överslag för att få en uppfattning om fyndets storlek i relation till Norges övriga produktion.
SvaraRaderaNej, Ekofisk har haft en peak på ca 20 milj sm3/år - eller knappt 125 mill bbl. Det är betydligt mer än de 260 kbbl/d som produceras idag.Se på Hubberts kurva. Det är sant att det här räddar inte norsk oljeproduktion de närmaste åren, skulle tro att first oil från ett sånt här fält tar ca 8-10 år. Men, och det är viktigt att poängtera, det räddar åtskilliga underleverantörsjobb i ett par år till.hade inte Norge hittat dessa 2 fält hade Norsk oljeleverantörsindustri förmodligen stått inför tuffa tider om 5-7 år. Nu utsätts det i 5 år till.En annan viktig sak är att Elf borrade på det här fältet men bommade med, håll i er nu, 3 meter. Det har hänt förut. Ny teknik (Seismik) kommer göra att fler fält kommer att hittas. men som sagt, den underliggande trenden är väldigt svag just nu.
SvaraRadera// Eilertrules
Med 3 meter menade jag att man slutade att borra 3 meter ovanför reservoaren.
SvaraRadera/Eilertrules
Eilertrules:
SvaraRaderaDet stämmer inte med det diagram som jag såg här.
Lång näsa Elf!
Hm, korrekt - ser nu att det är oe på NPD's diagram (läste 260 kbope/d) och inte 260 kbbbl/d.
SvaraRaderaMen jag tror inte att dte är en relevant att jämföra med Ekofisk. Om du ser på produktionskurvan på Ekofisk ser du att den COP lyckades producera 20 Mill Sm3 oe början på 1980-talet samt från mitten av 1990 till 2005.
/Eilertrules
Det är glädjande att de norska medborgarna kan sova lugnt några år till. Vill lyfta den norska dokumentären - Kampen om Arktis, som visas i Svt. Ett inlägg finns på ASPO http://www.asposverige.se/2011/08/medias-kunskap-om-olja-och-gas-ar-skrammande-dalig/ sen 23 timmar sedan. Del 3 handlade om de jättelika fyndigheter som finns under istäcket. Man talar om 90 miljarder fat. Dessvärre visar det sig att av dessa kan möjligen 25 miljarder fat vara möjliga att exploatera, då oljefälten är oerhört splittrade och små. Geologerna på USGS publicerade i Science och Globala Energisystem är rörande överens om dessa glädjekalkyler när det gäller storleken på fälten. Sen kan man fundera på vad EROI är på denna olja?
SvaraRadera"Journalister har väldigt svårt att förstå alla dessa uppskattningar på hur mycket olja och gas som finns, inte är mycket mer än vilda gissningar av vad som faktiskt kan nå marknaden. Som alltid är uppskattade "resurser" praktiskt taget ovidkommande för samhället, då det är konstaterade utvinningsbara reserver och produktionsflöden som räknas. Allt annat är som sagt vilda gissningar av inget värde."
Tack för en otroligt initierad, spännande och kreativ blogg!
SvaraRaderaJag har precis hittat dig, men tänker definitivt följa dig (på vägen ner i källaren) från och med nu.
En fråga bara: Har du skrivit om IEA:s erkännande av Peak Oil i höstas, att den skulle inträffat redan 2006? Jag antar att du har, men har mycket material att gå igenom :-) (jag nämner det i en artikel på http://peakoilbloggen.wordpress.com som egentligen skulle publicerats någon helt annanstans.)