2011-08-31

Sänkta prognoser men ändå tillväxt?

Igår kom SEB med en prognos för Sveriges ekonomi och idag kom även Nordea och Konjunkturinstitutet (KI) med sina prognoser. Alla förutspår nu att tillväxten nästa år blir betydligt sämre och Nordea är värst med bara 0,8 procent. Samtliga tror dock att vi får en återhämtning 2013.

Cornucopia har sammanställt prognoserna och tror att vi får se ytterligare nedrevideringar framöver, vilket jag också tror - det blir nog till och med "negativ tillväxt". Finanskraschen kommer att ställa till det på många vis och vi lär knappast få någon återhämtning i ekonomin redan 2013. De problem som kom i dagen 2008 har bara skuffats under mattan, men kommer nu tillbaka med ny och ökad kraft. Statsskuldskrisen för flera euroländer sammanfaller med att den svenska bostadsbubblan pyser ur samt att USA går mot en andra dipp i konjunkturen. Conference Boards index över de amerikanska hushållens förtroende sjönk från 59,2 i juli till 44,5 i augusti och värst är att framtidsutsikterna sjönk rekordsnabbt.
Indexsiffran över förväntningarna på sex månaders sikt sjönk till 51,9 i augusti från reviderade 74,9 månaden före.
Kina kan ha slagit i taket på sina tillväxtmöjligheter och har dessutom problem med fastighetsbubbla och alltför stora krediter i vissa sektorer.

Vad gäller de svenska bostadspriserna skriver SEB att
"Huspriserna väntas nu gå ned med 10 procent de närmaste två åren efter en 200-procentig uppgång sedan 1995", skriver banken.
Effekter av detta på konsumtion och tillväxt väntas bli kännbara.
10 procent var en högst måttlig nedgång. Om bara den lilla nedgången ger "kännbara" effekter, så kan man undra vad 20 eller 30 procents nedgång kommer att få för effekter.

Konjunkturinbromsningen handlar inte bara om det här:
- Återhämtningen i konjunkturen tar en paus. Tillväxten mattades av i vår omvärld redan i slutet av 2010. Nu har det blivit synligt även i Sverige, säger KI:s prognoschef Jesper Hansson.
Det är inte återhämtningen som tar en paus. Det är den ekonomiska nedgången som tagit en paus i två år och nu återkommer. På en punkt kan jag dock hålla med:
KI-ekonomerna ser ”en betydande risk” för att skuldkrisen i euroområdet förvärras och sprider sig till banksektorn. I så fall slår det ännu hårdare mot Sverige än vad huvudscenariot antar.
Jag anser att det är näst intill garanterat att skuldkrisen förvärras och slår hårt mot banksektorn.

Sammanfattning av min syn - vi kommer framöver att få flera år av krympande ekonomi, eventuellt med återhämtningspauser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.