2011-08-12

Blankningsförbud - har de inte lärt sig av 2008?

Inte oväntat vidtog nu makthavarna desperata åtgärder för att "rädda" finansmarknaderna, denna gång i form av blankningsförbud. Frankrike, Italien, Spanien och Belgien kommer från och med idag fredag att förbjuda blankning av aktier. Orsaken sägs vara att man vill "skydda europeiska bankaktier mot de stora rasen".

Har de inte lärt sig någonting sedan hösten 2008? Blankningsförbud visade sig då vara ett fullständigt verkningslöst slag i luften. Titta på diagrammet nedan över Stockholmsbörsen som exempel på börsutvecklingen hösten 2008. Blankningsförbudet gav en endagseffekt och sedan fortsatte börsraset.

Utan blankare försvinner den "krockkudde" mot kraftiga nedgångar som uppstår när blankare tar hem sina vinster genom att köpa tillbaks aktierna. Risken är överhängande att vi framöver får se volatilitet i stil med hösten 2008. Jag har väntat mig att det i denna finanskris 2 skulle komma olika panikåtgärder från makthavarna, som i många fall kommer att visa sig bara förvärra situationen, och här har vi redan ett praktexempel. Läs även bloggrannen Winning Trading om blankningsförbudet.

Orsaken till makthavarnas rädsla är troligen att det ryktades (och med stor sannolikhet är sant) att några asiatiska banker igår stängde kreditlinorna till en eller flera franska storbanker. BNP Paribas, Société Générale och Crédit Agricole föll alla kraftigt på Parisbörsen. Det handlar om en oro för deras exponering mot italienska och franska statsobligationer. Italien vet vi ju är krisland just nu, men om Frankrike skulle få sitt kreditbetyg sänkt från AAA skulle även franska statsobligationer drabbas. Hur mycket stryk tål de franska storbankerna? När väl förtroendet för en bank ruckats och andra banker inte längre litar på den kan det gå snabbt utför, vilket vi såg 2008 med exempelvis Bear Stearns.

Allvarligt för det globala finansiella systemet är att BNP Paribas, Crédit Agricole och Société Générale är bland världens största banker - nummer 2, 10 respektive 18 på Forbes' senaste lista över största finansbolag efter tillgångarnas storlek.

Även de italienska bankerna har drabbats av oron och flera har varit börsstoppade i omgångar. De största är UniCredit, Intesa SanPaolo, Banca Monte dei Paschi di Siena (MPS) och Mediobanca - namn som är värda att lägga på minnet. MPS är förresten den äldsta banken i världen som fortfarande existerar. En intressant iakttagelse i sammanhanget är att ordet "bankrutt" kommer från italienskans "banca rotta", som betyder "trasig bank". De italienska bankerna är inte riktigt lika stora bjässar som de franska, men UniCredit är nummer 21 och Intesa SanPaolo nummer 30 på Forbes' lista.

Bland spanska banker är Banco Santander störst och nummer 16 på Forbes' lista.

Intressant är att Belgien också var med bland de länder som förbjöd blankning. Jag har sedan länge haft med dem som B på min BIGPISS-lista över EU-länder med dåliga statsfinanser. Där tilldrar sig framförallt Dexia intresset - Belgiens största bank, som redan under finanskrisen 2008 fick massivt stöd både från belgiska staten och amerikanska Federal Reserve. Nu verkar de vara illa ute igen, med bland annat stora lån till Grekland.

Läs även SvD/E24:s artikel om svenska bankers exponering mot andra EU-länder.

9 kommentarer:

  1. Jag är inte så insatt i detta med ekonomi men har nyligen börjat följa din blogg och tycker den är väldigt intressant.

    Undrar ifall blankningsförbud även infördes på Stockholmsbörsen 2008? Om detta stämmer när togs detta förbud tillbaks för vad jag vet är det inte blankningsförbud idag?

    /H

    SvaraRadera
  2. Bra skrivet!

    Jag tycker du borde undersöka möjligheten och intresse för en förening med banksparare som lobbar för minskade ränteavdrag och för högre räntor på banksparande.

    SvaraRadera
  3. Alla bankerna är insolventa.
    Du gör helt korrekt i att även nämna Belgien och då framförallt Dexia. Dexia är att jämställa med Nuclear Waste eller ngt än värre....

    SvaraRadera
  4. Bra skrivet. Det är anmärkningsvärt att marknaden bara får vara fri i tider av uppgång. Inte nog med det, galningarna slår slår sig för bröstet också. Eller vad sägs om nedanstående citat:

    Jean-Pierre Jouyet, head of the AMF, the French securities regulator, said on Thursday night: "They wanted to test French resistance. This is our response, as always very determined, and it will be so for all those who want to put us to the test." (från CNN)

    ..as always very determined..

    SvaraRadera
  5. Ummmm....
    Jag har bestämt för mej att det genomfördes stresstester på de europeiska bankerna i våras och att de flesta klarade sej så bra så bra.... Jag har förmodligen missförstått hela med stresstester och meningen med dem eller om de alls genomfördes får jag hoppas.

    SvaraRadera
  6. "...och för högre räntor på banksparande."

    Högre ränta = större risktagande.

    Ibland undrar man.

    SvaraRadera
  7. Jag antar att det inte var "högre räntor på banksparande" som åsyftades utan lägre skatt på sparräntan.

    SvaraRadera
  8. Nej det är ju ingen fara med de europeiska bankerna - det har ju stresstesterna visat ;-)

    SvaraRadera
  9. H: Sverige hade aldrig blankningsförbud, men börsens bergochdalbana följde ju övriga börser ganska väl, så jag tog bara den som exempel, eftersom jag hade data lätt tillgängliga.

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.