2011-08-14

Stendöd eurofråga och Cyperns kris

Apropå att Anna-Karin Hatt (C) skriver i SvD idag om att "Frågan om euron är död i minst 10 år till" så vill jag påminna om vad jag skrev i januari 2010:
Men denna debatt om införandet av euron i Sverige kommer med största säkerhet att vara stendöd inom något år. Och begravd två meter under jorden. För eurosamarbetet kommer framöver att knaka så mycket att en anslutning till EMU inte kommer att te sig särskilt attraktiv. Dessutom kommer troligen EMU:s medlemmar om något år inte att ha möjlighet att ta in nya euroländer innan man har rett upp problemen i de nuvarande. Det kommer snarare att handla om att vissa länder börjar överväga att lämna eurosamarbetet.

Tror ni mig inte? Vi får väl se hur många som förespråkar svensk euroanslutning år 2012.
Göran Pettersson (M) frågar sig idag om euron går att rädda. Jag frågar mig detsamma.

Fast det går kanske fortfarande att hitta en och annan enveten folkpartist som fortfarande vill ha euron. När Folkpartiets önskedröm om svensk euroanslutning nu ser ut att gå i kras önskar sig en folkpartist en svensk valutaunion med Schweiz och Norge! Dagens skratt!

MussoliBerlusconi försöker snabba på krisåtgärderna och åtstramningspaketet innan Italien följer med Grekland ner i statsfinansernas avgrund. Även om man får igenom ett uppsnabbat paket ser det illa ut för Italien och dess banker.

Samtidigt kan vi också läsa att Greklands BNP sjönk sjönk med 6,9 procent under andra kvartalet, jämfört med motsvarande period i fjol - alltså en snabbare takt än första kvartalets 5,5 procent. Utvecklingen går åt fel håll för dem som trodde att man skulle kunna "rädda" Grekland.

Och hur ska det gå med eurozonens "räddningsfond" EFSF den dag i en snar framtid när Frankrike blir av med sitt AAA-kreditbetyg?

Ett litet euroland som det inte skrivits så mycket om men som är i svår kris är Cypern. Bloggrannen LesserFool skrev om dem nyligen.
Cypern genomgår både en politisk och en ekonomisk kris. Den ekonomiska krisen beror till stor del på att landets banker (banksektorn är enorm i förhållande till BNP, jämför Island) har stor exponering mot Grekland. Totalt har de cypriotiska bankerna en exponering mot grekiska skulder (offentliga och privata) på 31 miljarder euro. Det motsvarar 170 procent av landets BNP. Cyperns näst största bank, Mafin Popular Bank, sitter på 12,5 miljarder euro i grekiska lån, vilket motsvarar 40 procent av bankens balansomslutning.
I slutet av juli sänktes Cyperns kreditbetyg till två steg ovanför skräpstatus med negativa utsikter. Cypern har inte bara stor exponering mot Grekland. Deras banksektor är också stor - bankernas balansräkningar motsvarar 700 procent av landets årliga BNP.

Till råga på allt drabbades Cypern i början av juli av en stor explosion av en vapenlast, som förstörde landets största kraftverk och slog ut hälften av elkraften. Det beräknas bli kostsamt att reparera - kanske så mycket som 2,4 miljarder euro eller 14 procent av landets BNP. Elbristen slår också mot landets turistinkomster. Energi och ekonomi hänger intimt ihop.

Cypern måste nu vidta kraftfulla nödåtgärder i statsbudgeten, men det ser ut att förhalas av politiska strider. Blir Cypern det första EU-landet som gör en riktig statsbankrutt? Visserligen är Cyperns ekonomi liten i EU-sammanhang, men en akut kris där kan lätt ge spridningseffekter. Och hur går det med den vilande konflikten med den turkcypriotiska halvan när Cyperns södra halva går in i akut kris?

3 kommentarer:

  1. Skulle ge mkt för att höra en intervju med Jan Björklund appropå hur han för bara ett halvår sedan kunde vara positiv till Euron... ;)

    SvaraRadera
  2. Hej Flute !
    Du behöver inte bekymmra dig om Cypern.
    Det blir inga problem där. Grekland kommer at hjälpa de.
    Hur går det annars med din potatis ? Du skriver inget. Har du redan plockat den ?
    Hur är det med dina hönns ?

    SvaraRadera
  3. Det var en nyhet i marginalen att Cypern knäar. Annars tycker jag verkligen synd om C B Hamilton och Fp, som blivit utan två av sina paradfrågor, mer kärnkraft och euroanslutning. Det är inte lätt att vara politiker med dåligt omdöme.
    Som tur är omger sig C B Hamilton goda och påhittiga rådgivare så nu går han och Fp ut med en ny paradfråga som tydligen är mycket viktig: Hemkörning av alkohol från Systembolaget!!. Det finns många sätt att förlora sin heder på,

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.