2011-08-10

Frustration i England

Som ni säkert läst så har flera av Englands storstäder härjats av upplopp de senaste fyra dygnen. Den senaste natten var det lugnare i London, men i gengäld spreds oroligheterna till bland annat Manchester, Birmingham och Liverpool.

Den tändande gnistan var att Mark Duggan blev ihjälskjuten av polisen. Först påstods att Duggan skulle ha skjutit först, men idag visar det sig att det inte var så. Duggan beskrivs ömsom som gangster och droghandlare, ömsom som älskad fyrabarnsfar och taxiförare - båda bilderna kan mycket väl vara sanna, men det är egentligen inte intressant för att förstå kravallerna, då Duggans död bara var den tändande gnistan.

De underliggande orsakerna till kravallerna är förstås något annat. (Relativ) fattigdom, arbetslöshet (framförallt bland ungdomar) och utbredda känslor av frustration och hopplöshet. Detta är något som inte är unikt för engelska storstäder, utan finns i de fattigare områdena i alla Europas storstäder. Efterhand som den ekonomiska krisen förvärras ökar risken att vi får se liknande kravaller på andra ställen. Det behövs bara en tändande gnista.

I USA finns också starka sociala spänningar i många områden. Minns ni upploppen i Los Angeles 1992? Nu borde det finnas ännu fler ännu mer frustrerade unga människor där. Vilken blir gnistan där? Och när?

Extrainsatsen i England av 16000 poliser, gummikulor och vattenkanoner stoppar bara upploppen just nu. Om någon månad eller nästa år kan det vara dags igen, så länge inte de grundläggande problemen löses. Fast de underliggande sociala problemen tar åratal att lösa och det blir inte precis lättare när det samtidigt är ekonomisk kris. Premiärminister Cameron verkar ta till kontrollinjen istället med förstärkt polis.
- Vad det här landet behöver är tydligare regler för uppförande och straff för de som bryter mot dem, sade Cameron.
Men det löser ändå aldrig problemet, utan kommer bara att leda till en upptrappning. För att få en förändring måste man ta till ett stort socialt program, men det lär knappast en konservativ regering göra. För att få pengar till ett sånt program måste man också skära bort andra offentliga utgifter och Storbritanniens statsfinanser är redan hårt ansträngda och statsskulden hög. Därför har jag även svårt att se att en ny brittisk regering av annan politisk färg skulle kunna lösa grundproblemen.

Så länge de flesta får det bättre i ekonomisk tillväxt kan man för det mesta hålla sociala problem gömda under mattan, men i ekonomiska nedgångar kommer de underliggande problemen fram i våldsam form. Finns det något land som har planerat för annat än tillväxt?

Tillägg: Effekts Matilda Welin skriver intressant från London om hur hon uppfattar situationen i England.

10 kommentarer:

  1. Hur utformar man ett socialt program så det får människorna som påverkas av det att bete sig konstruktivt?

    Det kommer knappast att funka att staten köper sig till ett bra beteende, framförallt inte i en krympande ekonomi, på något sätt måste människor övertygas om att bete sig konstruktivt och givetvis få ut något av det så beteendet blir lönsamt för dem.

    SvaraRadera
  2. Ju större klassklyftor och desto fler fattiga och utsatta människor desto mer av sin disponibla inkomst måste den övre medelklassen spendera på sin personliga upplevda trygghet och säkerhet.

    Många har missat denna nya lag men i Sverige röstade moderaterna för något år sedan igenom den lag som gör det möjligt att nu bygga murar runt sitt hus i vanliga villaområden helt utan bygglov - oavsett hur nära grannens hus ligger !

    SvaraRadera
  3. I ett samhälle som blir fattigare eller ännu värre faller sönder blir kostnaderna för trygghet störst för de som är fattigast så det gäller att hejda problemen innan de blir stora. (Själv är jag engagerad i moderaterna)

    Reglerna att man inte få skugga grannens tomt hur som helst är kvar så jag är nyfiken på vad du refererar till Marcus.

    SvaraRadera
  4. Får man fråga om det är någon av som har en god idé om hur man samtidigt som finanskrisen urholkar såväl statsfinanser som vanligt folks plånböcker, ska lösa integrationen av 100000 nya personer som behöver försörjning varje år.
    Och förhindra att de ej känner sig frustrerade.
    Jag har börjat fundera.

    MVH Nyfiken

    SvaraRadera
  5. "Nyfiken", krisar ekonomin rejält blir det tvärstopp, sådana problem måste lösas medan ekonomin mår bra annars blir det SD lösningar eller sämre.

    Om det blir tvärstopp för invandring kommer det även att göra ekonomin ännu sämre då vi har nytta av att locka hit duktiga människor inom de branscher som växer när ekonomin anpassar sig. Blir det riktigt dåliga tider kan det vara sådant som tekoindustri med att lära folk sy kläder medan glassiga design och handelsjobb på H&M har överskott på folk.

    SvaraRadera
  6. Det vi ser i London är helt enkelt mångkultur!

    SvaraRadera
  7. Hävdar man att detta är ett "mångkulturproblem", så har man lyssnat på mantrat från SD och inte riktigt hajat vad det handlar om.
    Nej, detta är som Flute så tydligt skriver ett ekonomiskt och socialt problem, inget annat, som givetvis också kan/kommer att drabba Sverige.

    Sverige kan tyckas ligga i periferin och utom räckhåll för dessa destruktiva krafter. De senaste 10 åren har klyftorna ökat även i Sverige. Välfärdsstaten har flagnat och idag återstår nästan bara ett skelett. Med en ungdomsarbetslöshet över 20 %, ett sjukförsäkringssystem knappt värt namnet med mera har vi stora grupper i samhället som lever på marginalen och riskerar att hamna utanför gemenskapen. Ett oroande tecken inför framtiden.

    SvaraRadera
  8. Anonym 2011-08-10 20:22:
    Nej, det vi ser i London är "månginkomst". Vissa tjänar massor, andra tjänar väldigt lite och blir väldigt frustrerade av det.

    SvaraRadera
  9. Enligt "NYA PBL" gäller samma regler om murar som det gjorde i gamla PBL. Och i gamla PBL från 1987 så fick man uppföra mur runt sitt hus om man håller sig mer än 4,5 meter bort från tomtgränsen plus en del andra förutsättningar om man är inom planlagt område.

    Finns ingen lag om att man inte får skugga ;) dock en lag om lämplighet och BETYDANDE olägenhet. Om man inte får skugga grannens tomt så är det rätt svårt att bygga ett hus i ett villaområde...

    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/20100900.htm
    http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM

    SvaraRadera
  10. Anonym 2011-08-10 20:22: Du borde kanske läsa på lite om historia. Upplopp och liknade är inte så ovanligt som du tror. Visst det är lätt att skylla på en annan grupp. Vi "Svenskar" mot de andra, men jag är inte med dig, inte på ditt krig mot "de andra".

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.