I Västsverige är som bekant Saab Automobile på fallrepet och Kronofogden mäter ut pengar på löpande band. Det löpande bandet i fabriken står dock stilla och löneutbetalningarna försenas. Trots att Saab Automobile uppenbarligen är bankrutt är företaget inte officiellt försatt i konkurs och de anställda lever tydligen fortfarande på hoppet. Det verkar dock bara vara en tidsfråga innan sammanbrottet är ett faktum, för nya finansiärer går knappast att finna i dagens ekonomiska klimat. Inte bara Trollhättan drabbas av Saabs kommande undergång, utan många underleverantörer lär få dra ner på personalen.
En mer framåtblickande ekonomisk indikator är Konjunkturinstitutets barometerindikator - dagens siffra visar ett fall från 103,2 i juli till 100,2 i augusti och alla sektorer i näringslivet bidrog till nedgången. Siffran 100,2 betyder som Cornucopia påpekar att ekonomin balanserar precis på kanten till recession. Hushållens konfidensindikator sjönk från 12,0 till 4,3, vilket är under det historiska genomsnittet och den lägsta nivån sedan 2009.
Idag kom även Exportrådets exportchefsindex som sjönk till 52,1 från 63,9 i maj. Värst här är att det framåtblickande delindexet backade till 47,5 från 66,4 i maj, vilket är ett lika snabbt fall som vid finanskrisens början. Då bottnade exportchefsindexet på 34,3.
Att exportcheferna deppar är inte så konstigt, då det inte går så värst bra för många av våra viktiga exportmarknader.
I länder som USA, Storbritannien, Spanien och Italien har man inte noterat någon nämnvärd återhämtning utan snarast sett hur krisen fördjupats medan Sveriges viktigaste handelpartner Tyskland har fått se tillväxten bromsa in under det förra kvartalet.Bloggrannen Kvantitativt noterade nyligen att det tyska ZEW-indexet i augusti föll kraftigare än någon gång under den senaste lågkonjunkturen 2008. Lite om Danmarks ekonomi skrev jag igår. Att det inte går så bra för USA och Storbritannien vet vi ju. Då återstår Norge av våra största exportmarknader. Norges oljeproduktion sjunker som bekant med flera procent per år sedan år 2000 och deras exportinkomster har bara hållits uppe av att oljepriset under tiden har flerdubblats. Hur går det för Norges ekonomi om oljepriset faller kraftigt på grund av global lågkonjunktur?
Sveriges ekonomi har dopats av låga räntor de senaste åren och hushållens skulder har ökat utan ens ett hack för finanskrisen 2008. Sedan början av 2010 har dock ökningstakten för hushållens skulder mattats av - Sveriges hushåll har uppenbarligen nått skuldmättnadsstadiet. I dagens Finansmarknadsstatistik från SCB ser vi att utlåningen till hushållen i juli bara växte i en årlig takt på 6,4 procent, mot 6,6 procent i juni och 8,9 procent i juli 2010.
Den sjunkande lånetillväxten känns och kombinationen av sjunkande konsumtion och sjunkande export blir inte så lyckad för Sveriges ekonomi.
När vi runt 2000 gick all in för att bli en kreditdriven konsumtions ekonomi ala Usa så bestämde vi rikets öde.
SvaraRaderaDe nya moderaterna är ännu mer övertygade om kreditdriven tjänsteekonomi. ROT/RUT och nu snart krog avdraget. Skolan är värdelös så vi har ingen framtid som kunskapsnation eller högteknologisk produktion samt forskning.
Nej vi ska alla sälja tjänster åt varandra subventionerat av staten. Jättelyckat!
Alla hyllar Borg, jag tycker han bara sätter spiken i kistan för ett sjukt system! Skolan är a och o ändå verkar just skolan vara minst viktig för alla partier. Må 1000 nödår drabba alla korkade får!
Tillväxttakten för utlåning till hushåll har alltså legat över 6 procent under hela den här perioden. Undra på att Sverige har gått bra! Men allvarligt, vad skulle hända om svenskarna kommer på att de lånat för mycket och börjar spara och betala av på sina lån?
SvaraRaderaK. H.
"Att bemanningsbolagen har goda tider med rekordmånga uthyrda under första halvåret i år är oroande,..."
SvaraRaderaEtt exempel på hur lönearbete förminskar tankeförmågan.
Äh, jag skiter väl i tillväxten; det viktiga är att guldpriset fortsätter upp. Ett stort hus för en liten tacka, ja tack!
SvaraRadera/Guldkalle
Mera tjänsteekonomi där folk kör saker åt varandra är oerhört bra inför oljans sinande. Det ger både nytta, sysselsättning, socialt kapital och förbereder folk inför större behov av att underhålla det de har i stället för att köpa nytt.
SvaraRaderaVäl skrivet, beundransvärd blogg! Mycket intressant läsning!
SvaraRaderaIntressant hur alla fortfarande gapar efter tillväxt som om den är överdrivet möjlig i all evighet. Visst man kan ha tillväxt i absoluta tal genom att köra inflation men i verkligheten sätter det stopp förr eller senare.
SvaraRaderaKanske börjar bli dags att prata om annan typ av ekonomi än ständigt växande?
Sedan att tjänster och leka med pengar ses som framtiden är helt absurt. Visst man kan göra tjänster fram och tillbaka så det fungerar någorlunda men banker håvar in pengar för ingenting. Finansindustrin är en parasit som vi får nog göra oss av med om läget ska bli bättre. Så länge vi belönar de för ett anti-socialt beteende kommer det bara gå snabbare åt pipan än vad det redan gör.
Frågan är bara när folket får nog och ballar ur som vi sett på senare tid.