Frågan som säkert många nu ställer sig och som också dykt upp i kommentarer här på bloggen är hur man ska investera sina surt förvärvade sparslantar i ett sådant scenario som jag målar upp.
För det första kan man konstatera att det är viktigt att gå ur sina eventuella aktieinvesteringar i tid istället för att som många banker rekommenderar "sitta still i båten". I mitten av juli i år fick vi ett så kallat dödskors på Stockholmsbörsens Omxs30-index vilket var en stark signal att ta hem vinsten och kanske till och med blanka. Den som agerade på denna signal är idag troligen glad att h@n gjorde det, när börserna den senaste veckan rasat. Alternativa aktiemarknader såsom den kinesiska är i dagsläget inte heller något alternativ, då exempelvis Shanghai-börsen uppvisade dödskors redan i juni i år.
Bostäder är i dagsläget inte heller en bra investering om man vill se den växa i värde och inte sjunka ihop som en pyspunka. Det börjar att bli alltmer uppenbart att den svenska bostadsbubblan spruckit. Ännu ett tecken på detta är nyheten idag att SEB:s boprisindikator första gången sedan april 2009 är negativ. 37 procent av de tillfrågade hushållen tror nu på fallande bostadspriser, medan bara 36 procent tror på stigande. Växlingen har gått snabbt - bara för en månad sedan trodde 42 procent på stigande bostadspriser och bara 33 procent på fallande.
”Dessutom inser hushållen att det trots kraftigt stigande räntekostnader på senare tid väntar fler räntehöjningar från Riksbanken framöver”, skriver SEB:s privatekonom Gunilla Nyström.Det tycker jag inte verkar vara en rimlig förklaring. Det som har förändrats sedan förra upplagan av boprisindikatorn är snarare att folks framtidstro fått sig en rejäl törn med de dåliga nyhterna på ekonomifronten, samt att vår svenska bostadsbubbla ett tag i början av sommaren fick en hel del uppmärksamhet i media.
Redan tidigare har jag uppmärksammat att de svenska reallönerna planade ut 2009-2010 efter att ha ökat varje år sedan mitten av 1990-talet. Bloggrannen Kvantitativt har tittat närmare på den senaste utvecklingen och sett att reallönerna i år börjat sjunka.
Och man kan ju undra varför Riksbanken är oroad över inflationen (som till stor del är deras egen förtjänst) när det är alldeles uppenbart att den inflation vi nu ser långt ifrån kompenseras fullt ut i löntagarnas plånböcker. Det mesta talar istället för att inflationen slår på hushållens konsumtion och lägger en våt filt på svensk tillväxt.Detta är en fundamental faktor som talar för fortsatta fall både för svenska bostadspriser och för de flesta svenska aktier.
Så långt vad som garanterat inte är bra investeringar i dagsläget. Så vilka bra investeringar finns det då? I ett globalt depressionsscenario ska man komma ihåg att det i första hand inte gäller att förmera sina sparpengar genom smarta investeringar, utan att istället att bevara värdet på det man har. Det gäller alltså att finna "säkra hamnar" (safe havens) att placera sina sparpengar i.
Guld har länge setts som en värdebevarare i oroliga tider och dagens rekordpris för guldet bekräftar detta. Man ska dock komma ihåg att guldpriset också kan falla vid utdragen lågkonjunktur eller depression. Under den första finanskrisens början hösten 2007 steg också guldpriset i dollar räknat, för att sedan falla under 2008 (framförallt under andra halvåret). I kronor räknat steg dock guldpriset kraftigt även under 2008, så för den som är bosatt i Sverige kan guldet vara attraktivt som trygg placering i finanskristider. Man ska dock som vid alla placeringar komma ihåg att hålla koll på hur priset rör sig. Det finns även en icke försumbar långsiktig risk för att staten bestämmer sig för att förbjuda privatpersoner att inneha investeringsguld - USA gjorde det på 1930-talet - men då är vi troligen ganska långt in i finanskraschen. Cornucopia har skrivit ingående om guld som investering och att förvara guld i utländskt bankvalv.
Samtidigt drabbas övriga råvaror vid lågkonjunktur av prisfall, exempelvis oljan, för när ekonomin saktar in behövs det helt enkelt mindre råvaror för att driva runt industrin.
Ett vanligt bankkonto (även med låg ränta) kan vid en utdragen nedgång på aktiebörserna i jämförelse te sig som en rikgtigt bra placering, liksom räntefonder. I ett längre perspektiv (några år) ska man dock se upp med vad räntefonderna har för räntepapper i sina portföljer, liksom säkerheten hos den eller de banker där man har konton.
Det är också skillnad på vilka valutor man placerar i. Hittills i år har schweizerfrancen varit den stora vinnaren på valutamarknaden. Den japanska yenen har också stärkts, men verkar hållas tillbaka av efterverkningarna av tsunamin. Euron, dollarn och pundet skvalpar fram och tillbaks mot varandra. Den svenska kronan har hittills behållit sitt värde bra mot euron, men försvagats något mot dollarn. Som jag skrev så kan stora valutarörelser komma att prägla de närmaste åren, så det kan vara värt att vara på sin vakt här. Framförallt ska man akta sig för risken för att Sveriges ekonomi och valuta drabbas av efterverkningar av sprucken bostadsbubbla. Skulle dessutom staten gå in och rädda bankerna så bådar det inte gott för den svenska kronans värde. Finansminister Anders Borg har hittills agerat försiktigt vad gäller Sveriges statsfinanser, men frågan är hur han kommer att agera i ett riktigt krisläge om något år. Visserligen talar han om vikten av försiktighet och marginaler, men hur mycket är de orden värda om folkopinionen eller starka lobbygrupper (såsom banker) kräver något slags räddningsåtgärder? Dessutom kan man undra om det blir fortsatt borgerlig regering efter valet 2014 och vad som isåfall kommer istället. Ekonomiska kriser har som vi vet en förmåga att fälla den sittande regeringen oavsett dess eventuella delaktighet i orsakandet av krisen.
En placeringsmöjlighet som dykt upp i mitt huvud nyligen är fastigheter i länder som inte har haft någon bostadsbubbla, exempelvis Italien eller Tyskland. Italien tvekar jag dock om på grund av dess politiska instabilitet. Tyska fastigheter däremot kunde vara intressanta att studera närmare som värdebevarare.
Att blanka börsen i största allmänhet eller bankaktier i synnerhet borde också vara en god om än svängig investering. Aktiebörserna har återkommit till "sjösjukestadiet", när de kan hoppa uppåt eller neråt lika mycket på några minuter som de tidigare gjort på en hel dag. Här gäller det att ha rätt tajming, is i magen, samt rätt stopplossar och vinsthemtagningsnivåer, något som jag själv är rätt usel på.
Att "blanka bostadsmarknaden" kan man också tänka sig, alltså att sälja sin ägda bostad och flytta till en hyresrätt. Det är dock som jag visade tidigare i år tveksam lönsamhet om man som jag är obelånad eller lågt belånad. Har man stora bolån kan det däremot vara högaktuellt. Hela detta inlägg förutsätter ju att man liksom jag har pengar sparade som man vill placera på säkraste vis, men om man istället har stora lån blir prioriteringarna annorlunda. Att byta bostadsform är dock som bekant inte alltid det lättaste. Hyresbostäder är svåra att komma över i storstäderna och valet av bostad styrs till stor del av arbete, barn och sånt.
Något som är viktigt i kristider är att se över vad som skulle hända vid "oväntade" händelser. Hur skulle du exempelvis klara dig om du blev arbetslös, om frun blev arbetslös, eller kanske båda två? Glöm inte att det kan dröja flera månader innan du får din första utbetalning från a-kassan, särskilt när det är hög belastning med många nya arbetslösa.
Och glöm inte det viktigaste - i en global depression ska man inte räkna med att lyckas med investeringar som ger avkastning, utan det gäller istället att bevara värdet på de besparingar man har.
Härmed öppet för diskussion...
om man gillar lite halv gambling kan man alltid köra med bear certifikat i råvaror eller börser om man nu är helt säker på att världen verkligen är på väg in i en depression eller en stor finanskris är det mer av en investering.
SvaraRaderaJag följer dina tankar med stort intresse, flute.
SvaraRaderaDet bästa du kan göra är att sälja huset och köpa stor husbil. På det sättet är du inte fast på en ort och kan enkelt flytta dit arbete finns
SvaraRadera"i en global depression ska man inte räkna med att lyckas med investeringar som ger avkastning, utan det gäller istället att bevara värdet på de besparingar man har."
SvaraRaderaHelt fel. I en global depression kan man få lika mycket avkastning som i en uppgång, det gäller bara att tänka lite. Suck.
"Ha panik när alla andra är Euforiska, och var Euforisk när alla andra har panik"
-Warren Buffet.
Hört talas om ädelmetaller? De brukar gå upp när allt annat går ner...
SvaraRaderaPlatina är en metall som är väldigt konjunkturkänslig och är en som man bör undvika när det blåser snålt.
SvaraRaderaVarför förutsätter du att dina läsare är gifta heterosexuella män "Hur skulle du exempelvis klara dig om du blev arbetslös, om frun blev arbetslös, eller kanske båda två? "
SvaraRaderaAnonym 19:58
SvaraRaderaMan kan tänka sig ett antal olika förklaringsmodeller, fem av dem nedan.
1: Flute är en ond ideologiskt medveten heterosexist.
2. Flute är en oupplyst stackare som är hopplöst fast i den heterosexuella matrisen.
3. Flute riktar sig till vad han/hon/hen, mer eller mindre välgrundat, antar vara den typiska läsaren.
4. Flute är lat och orkar inte skriva "om du blev arbetslös, om frun blev arbetslös, om två av dina tre män blev arbetslösa, om en av dina fruar och en av dina män blev arbetslösa" och alla andra tänkbara varianter som innebär att en eller flera av parterna i en relation blir arbetslös(a).
5. Flute är i själva verket betydligt mer queer än vad du är och tänkte när han skrev på ett gift lesbiskt par.
Sålde min BR för ett drygt år sen, löste lånen, betalade vinstskatt och flyttade till en HR. Ligger likvid på tre olika bankkonton, med en hel del i räntefonder. Dock Nordeas korta räntefond som vid närmare granskning ser ut att innehålla en hel del bostadspapper...kanske dags att vikta om? Nu hoppas jag bara att inflationen inte drar iväg så att pengarna urholkas för mycket utan att Ingves och co. ser till att åtminstone ha värdigheten att fixa positiv realränta.
SvaraRaderaTill er som kan: Borde inte ränteläget dras upp i ett deflationsscenario, när det så att säga blir brist på pengar?
/ Linus
En underskattad investering som få nämner är riktiga pengar, dvs kontanter. Pengar på ett konto är bara en fordran på pengar, och så som bankerna kommer att se ut framöver kan det vara en god idé att plocka ut lite av sina surt förvärvade. Men passa på innan det blir förbjudet (obs inget skämt)
SvaraRadera/Edward
Anonym 2011-08-08 19:58:
SvaraRaderaSjälvklart finns det fler alternativ, men som anonym 20:27 skriver, så orkar jag inte skriva ut allihop.
Vad gäller ädelmetaller nämnde jag specifikt GULD, som har gått upp den senaste tiden. Silver och platina har mycket industriell användning och är därför betydligt mer konjunkturkänsliga. Efterfrågan på guld får nog mest ses ur perspektivet "safe haven".
SvaraRaderaWell, angående sexistiskt att säga fru, så finns det ju en fru i varje gift par. Men det är inte alltid den som saknar snopp.
SvaraRaderaVad gäller investera i global depression så är det ärligt talat skitsvårt. Men det är också hypotetiskt. Den bästa investeringen är i det läget en icke-investering, nämligen att amortera av sina skulder. Först när man är skuldfri behöver man i en depression oroa sig över hur man skall investera.
Hej Flute!
SvaraRaderaJag håller inte med dig om allt men tycker att du genom din blogg tillför ovärderliga perspektiv på mainstream media. De senaste dagarnas inlägg har varit mycket bra!
Fortsätt det goda arbetet!
Hasse
Som finanskonsult Mikael Rickfors sade 1989: "köpa vingar för pengarna och flyga ut över ängarna"
SvaraRaderaJordbruksmark kan visa sig vara en bra investering. Det är dessutom meningsfullt att odla livsmedel.
SvaraRaderaPia
Dessutom finns det en risk att stater i en depression svarar med inflationsdrivande åtgärder. I ett sådant läge riskerar vinstskatten på nominella värdeökningar bli en förmögenhetsskatt på det reella värdet.
SvaraRaderaAntag att man köper guld eller tyska bostäder eller vad man nu gör – antag att man köpt något som bevarar sitt reella värde, och att den allmänna prisnivån när man så småningom säljer har gått och blivit den dubbla. Någon reell värdeökning har inte skett. Men skatten baseras på det nominella värdet, som gått upp 100%. På detta ska du sedan betala skatt — nominellt vinstskatt, reellt en förmögenhetsskatt.
Den inflationstriggade reella förmögenhetsskatten blir högre ju högre inflationen är. En analys av skatteeffekter på olika strategier skulle kännas välkommen, så att man maximerar bevarat värde efter skatt, snarare än att maximera mängden skatt man har att betala. Det känns inte alldeles självklart att samma strategi är bäst i båda fallen.
Pia:
SvaraRaderaTyvärr är även jordbruksmark och skogsmark indragna i den svenska fastighetsbubblan och har just nu orimligt höga priser i förhållande till den avkastning de kan förväntas ge. Jag har skrivit om det förut bland annat här:
http://flutetankar.blogspot.com/2011/05/olika-fastighetsprisers-utveckling.html
vonschultz:
SvaraRaderaKlokt påpekande! Men skatteeffekter är svåra att sia om, då denna kris säkert kommer att tvinga många regeringar att ändra på skatter.
Man ska också hålla koll på inflation kontra deflation. Vi kommer säkert att få se båda två, men olika i olika länder och vid olika tidpunkter.
Till 2011-08-08 20:27: Hahaha, jag skrattar så att jag gråter.
SvaraRaderaGuldet drivs främst av de åtgärder som presenteras som motmedel mot deflation och är således den givan vinnaren framöver, tillsammans med ev silver och gruvbolagen som bryter metallerna.
SvaraRaderaAktier, skog, bostäder kommer alla gå sämre än guldet, då är cash att föredra.
Men först buffert och amortering så klart.
/FL
"Varför förutsätter du att dina läsare är gifta heterosexuella män "Hur skulle du exempelvis klara dig om du blev arbetslös, om frun blev arbetslös, eller kanske båda två? "
SvaraRaderaLOL, har inte attack-feministerna dragit sig tillbaka för att mögla under en sten ännu? Nåväl :
Om man tror på massiv inflation så är rullande matförråd inte helt dumt, då man konstant betalar "gårdagens priser". Byta till sig bränslesnålt fordon kan nog också vara en bra sak, särskilt om det frigör lite likvida medel (jag förutsätter alltså att man säljer sin löjligt dyra SUV och köper en snål begagnad kombi istället).
Jag tror att lyxfällan-tänket kan vara ganska bra. Att investera i lägre omkostnader är en garanti mot många otrevliga scenarier.
Jag är väldigt skeptisk till detta med att köpa guld och INGET ANNAT. Guld ger absolut ingenting, du får ingen ränta och ingen utdelning. Du måste sälja guldet för att göra en vinst. Guldet saknar dessutom riktiga slutanvändare till skillnad från jordbruksmark som generar mat och skog som generar byggvaror och papper osv. Om allt guld som förvaras i bankfacken idag skulle ut på marknaden skulle ju guldpriset rimligtvis sjunka för det finns ingen köpare till guldet. OLja, mat, koppar zink, stål och sånt lagras ju inte bankfack, så där finns ingen fallhöjd på det sättet.
SvaraRaderaWarren buffet sa att guldpriset idag innebär att om man tar allt guld som finns i världen blir det 40*40*40 meter, en enda stor kub med guld, och denna kub guld skulle vara värd mer än hela USAs jordbruksmark och industri....
Vad ger mest värde en kub med guld som inte generar ngt eller USAs jordbruksmark och industri. Måste jag välja avstår jag guldinvesteringen i det läget.......
Jag kan förstå resonemanget dock men jag tror att fastigheter, aktier och annat kan vara minst lika bra.
Aktier skyddar minst lika bra mot inflation som guld gör. En del av börsens regelmässiga uppgång på sikt är ju faktiskt inflationsjustering. Det är jag helt säker på, samma sak med fastigheter.
Men om det blir en finansiell kris igen och med antagandet att det inte blir ngn katastrofal hyperinflation så räcker det med att bara hålla sig till bolag med låg belåning.
Hufvudstaden, Lundbergs tex........lågt belånade bolag som inte påverkas nämnvärt av att kreditåtstramning sker. Och med det menar jag att dom kommer att finnas kvar efter att krisen gått över, medan andra riskerar att duka under.
Jag har själv kollat fastighetsbolagen idag, och konstaterade att det finns inga fastighetsbolag som är nere på fyndpriser, jag skulle vilja se fastighetsbolag med minst 50 % soliditet
och gärna P/E-tak kring 7 för att det skall kunna sägas vara prisvärd att gå in på.
Jag tror inte vi får en situation likt efter lehman igen där volvo hade negativ orderingång, jag tror det blir en långvarig lågkonjunktur, men inte att det kommer att bli masskonkurser som under 30 talet.