2014-01-16

BR-priserna i Stockholms innerstad gick ner i början av 1990-talet

Jag fick en läsarfråga nyligen om bostadsrättspriser i Stockholms innerstad faktiskt sjönk under krisen i början av 1990-talet. Läsarens kompis påstod att de inte gjorde det. Cornucopia har idag med hjälp av läsare letat upp lägenhetspriser för Vasastaden 1973-2013 samt bostadsrättspriser för Stockolms innerstad från 1992 som visar att det ser ut att ha varit en nedgång i början av 1990-talet.

Jag gjorde en liten sökning och hittade i den rapport om hushållens skuldsättning och bostadsmarknaden som byggbranschen nyligen beställde av Evidens ett diagram över bostadsrättspriser 1980-2011 i Stockholms innerstad. Jag har rensat bort den linje som de lagt in där de jämför sin modell med det faktiska utfallet. Det blir lite fult, men det får ni stå ut med - huvudsaken är att man ser vad som hände.
Inte oväntat följde bostadsrättspriserna i Stockholms innerstad vad som hände rent allmänt med bostadspriserna i Sverige 1989-1993. Den största nedgången skedde 1991-1993. Totalt ser (de nominella) priserna ut att ha gått ner runt 45 procent.

En prisnedgång nominellt på 45 procent är alltså inte orimligt att tänka sig, vilket inte ligger alltför långt från det jag brukar gissa på mellan tummen och pekfingret, nämligen att jag förväntar mig att bostadspriserna när nedgången väl startar kommer att halveras. Vad skulle en sådan nedgång innebära för Sveriges ekonomi idag?

P.S. Det är helt klart att det är Värderingsdata som har de bästa källorna till historiska bostadspriser i Sverige. Jag antar att de tar betalt för att lämna ut siffror.

4 kommentarer:

 1. Priset skulle alltså legat på 15000 redan i början på 80-talet? Skiljer sig ganska mycket från Cornucopias siffror...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Diagrammet ovan anger väl priser justerade för inflation? Det prisfall man ser efter 1980 var reellt; priserna låg stilla men penningvärdet föll.

   kh

   Radera
 2. The Minsky moment of the Swedish housing bubble
  Merijn Knibbe economist and economic historian.
  Real-World Economics Review
  http://rwer.wordpress.com/2014/01/17/a-housing-bubble-in-sweden-wrong-question/

  Lars Pålsson Syll -Malmö Högskola
  http://larspsyll.wordpress.com/2014/01/17/the-minsky-moment-and-the-swedish-housing-bubble/#comment-9432

  SvaraRadera
 3. Notera även skogsmarkbubblan(som sprack) vilket man gärna talar tyst om

  SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.