2014-01-12

Doug Noland definierar "bubbla"

Jag har tidigare diskuterat hur en finansiell bubbla ska definieras och föreslog då följande definition:

En kreditbubbla inträffar när mängden krediter till en viss sektor inom samhället (t.ex. hushållen) ökar så mycket att denna sektor i längden inte längre kan betala räntor och amorteringar på skulderna.

Orsaken till kreditbubblan är att villkoren för kreditgivning förslappats på ett eller flera sätt, t.ex. extremt låga räntor, amorteringsfrihet eller låga krav på kontantinsats. När kreditvillkoren sedan skärps spricker kreditbubblan.


Engelska Wikipedia har följande definition av fastighetsbubbla (min översättning):
Den karakteriseras av snabba ökningar i värderingen av fastigheter såsom bostäder, tills de når ohållbara nivåer i förhållande till inkomster och andra ekonomiska faktorer, följt av en minskning av prisnivåerna.

Svenska Wikipedia har följande definition av Finansbubbla:
En finansbubbla eller finansiell bubbla är en situation när det pris som personer betalar för finansiella tillgångar, till exempel aktier eller fastigheter, överstiger det reella värdet på tillgången ifråga, d.v.s. det värde som tillgången har om man ser till de inkomster som tillgången realistiskt sett kan generera.

Doug Noland skriver sedan många år veckobrevet Credit Bubble Bulletin som förutom en läsvärd analys av någon aktuell aspekt av den globala kreditbubblan också innehåller en bra sammanfattning av veckans ekonomiska och finansiella händelser. I senaste Credit Bubble Bulletin definierar Doug Noland "bubbla" så här (min översättning):
En bubbla är en självförstärkande - men oundvikligen ohållbar - inflation (pris och/eller kvantitet) driven av monetär expansion förenat med signifikanta destabiliserande missuppfattningar och distorsioner.
Doug Noland har dock reservationen att "de olika formerna av bubblor och komplex bubbelanalys kan inte reduceras till ett par meningar" och förklarar vidare:
För att tillägga lite analytiskt djup till min definition är det viktigt att notera att monetär inflation vanligen är en expansion av Krediter. Bubblor drivs vanligen av en alltför beredvillig monetär miljö, även om kreditexcesser mycket väl kan vara begränsade till en viss sektor (t.ex. telekomkrediter 1999). Dessa krediter kan vara statliga, till företag, till hushåll eller marknadsbaserade. Sannolikt är den monetära expansionen kopplad till rask tillväxt i den finansiella sektorns balansräkningar och riskförmedling. Monetära excesser kan vara riktade mot specifika tillgångslag, såsom bolån (MBS) eller tillgångskrediter (t.ex. repo, "carry trade", lån till aktieköp). Spekulation med hävstång spelar typiskt en kritisk roll. De senaste åren har vi emellertid bevittnat hur snabbt "penningskapande" från centralbanker (balansräkningstillväxt) också kan bli en del i att blåsa upp tillgångsbubblor.
Eftersom Doug Noland har analyserat kreditbubblor under så lång tid anser jag att hans definition är särskilt intressant.

Definitionen kan appliceras på den svenska bostadsmarknaden. Vi har sett en stark inflation av bostadspriserna. Denna är självförstärkande, exempelvis eftersom den bygger på att man ser att det "fungerar" för andra att köpa bostäder till allt högre priser och därför kan man tänka sig att göra det själv. Denna bubbla är driven av monetär expansion i form av krediter till hushållen (bolån). En mängd missuppfattningar florerar, till exempel att "bostadspriserna går alltid upp". Vi ser också distorsioner i ekonomin - till exempel att folk "tvingas" att köpa bostad, fastän de kanske egentligen inte skulle vilja det. Bankerna har som bekant varit mycket beredvilliga när det gäller att ge bolån till hushållen.

De svenska bostadsköparna ägnar sig även åt spekulation, fast inte på det sätt som man vanligen menar, alltså att köpa och sälja för snabba vinster. Folk köper bostad för mångmiljonbelopp för att "det är lugnt, för bostäder i Stockholm kommer alltid att behålla sitt värde". Detta kallar jag för spekulation. Även att anta att räntan kommer att förbli låg är spekulation. Även att anta att den ekonomiska situationen kommer att vara fortsatt gynnsam är spekulation.

5 kommentarer:

  1. Vad tror du flute händer med bostadspriserna i innerstaden vid en sprucken bubbla?
    Min vän som är ekonomiskt bevandrad menar att det är riskfritt då bostäder alltid behåller värdet i dom bästa lägena.
    Tore

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tror din vän har fel. De behöll inte värdet i innerstan när priserna skönk runt år 2008. Jag köpte en lägenhet i innerstan i Stockholm på 36kvm för 1 925 000. Ett halvår senare gick en exakt likadan för 1 800 000. Och då fick jag den för ett ganska okej pris tom. Dessutom sprack ju inte ens bubblan då.

      Radera
  2. Hängde upp mig på "tvingas köpa...". Tror det stämmer, mellan hyresrätter är relativt enkelt att flytta, mellan bostadsrätter ska man göda en mäklare. Funkar på en marknad där priset stiger många procent varje år men knappast annars.
    Tar man exemplet att man flyttar vart fjärde år och mäklararvodet är 48000 blir det 1000 kr i ökad månadskostnad. Alternativt måste en 2 miljonerslägenhet öka i pris med drygt 0,5 prrocent per år bara för att kompensera för mäklararvodet.
    Med tanke på att arbetslivet blir mer och mer dynamiskt tror jag det vore bra med fler hyresrätter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har du testat att byta hyresrätter i Stockholm? Tar ofta över ett år innan man kan få till ett lyckat byte

      Radera
  3. Om alla dessa spekar nu inte blir som fårket förväntar, vad hända då?
    Så är det inte lite HSI över det hela, ALLT är "too big to fail" snart...
    Önskar bara jag var det. Too big to fail. Ni kan tänka vilka gåvor jag skulle få var dag för att inte bli sur och ge bort alla pengarna till bildandet av en trygg regim i Somalia... eller?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.