Marknaderna hade förväntat sig att den turkiska centralbanken skulle höja styrräntan med runt 2 procentenheter på ett extrainsatt möte idag, men det blev istället en verklig chockhöjning. Styrräntan höjdes med 5,5 procentenheter till 10 procent. Utlåningsräntan höjdes med 4,25 procentenheter till 12 procent. Detta har i alla fall för tillfället varit tillräckligt för att abrupt vända den turkiska lirans fallande trend. Frågan är bara vad denna brutala höjning av räntan får för effekt på den turkiska ekonomin. Som jag skrev nyligen så är Turkiet på väg mot en ekonomisk baksmälla. Många företag har stora lån från utlandet, som blev farliga när valutan föll i värde. Nu har centralbanken bromsat upp valutafallet, men till priset av betydligt högre inhemskt ränteläge. Frågan är vilket som är värst.
Den som är tillräckligt gammal minns förstås hur vår svenska Riksbank chockhöjde räntan hösten 1992 i ett försök att försvara kronkursen. Detta misslyckades till slut, kronan fick släppas fri och föll därefter. Kommer det turkiska försöket att bromsa upp valutafallet också att misslyckas till slut? Lite tidigt att uttala sig om, men risken verkar definitivt inte försumbar.
Hos ZeroHedge läser jag också om en undersökning av vilka som är de mest riskfyllda "tillväxtmarknaderna" utifrån ett antal indikatorer. Turkiet är absolut värst sett till högt underskott i bytesbalansen i kombination med liten valutareserv i förhållande till mängden kortfristiga utlandslån. Sydafrika, Indien och Indonesien ligger också ganska dåligt till enligt dessa indikatorer.
Plughorse – Läxhjälp med AI – WILD1000 och personlig kod!
13 timmar sedan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.