2014-01-29

Investera i Frankrike?

Via Mish läser jag om hur utländska investerare verkar allt mindre villiga att investera i Frankrike. Trots att utländska investeringar i EU som helhet ökade från 2012 till 2013, så minskade investeringarna i Frankrike med 77 procent till 5,7 miljarder dollar. År 2007 var utlandsinvesteringar i Frankrike vid sin topp på 96 miljarder dollar. Förra året var det sämsta sedan 1987!

Detta i motsats till Tyskland där utländska investeringar förra året nästan fyrfaldigades till 32 miljarder dollar. Utländska investeringar i Italien, Belgien, Nederländerna och Irland steg också. Till och med i krisande Spanien steg utländska investeringar förra året med 37 procent till 37 miljarder dollar.

Det ser alltså ut som om investerarna inte har särskilt stort förtroende för Frankrike, ett land som försöker låtsas vara ledande i EU tillsammans med Tyskland, men som egentligen har en ganska rutten ekonomi och snart riskerar att hamna i samma klass som Italien eller Spanien. Se till exempel hur Frankrikes budgetunderskott och statsskuld ser ut - alla år sedan 2008 har franska staten haft underskott som varit större än den av EU stadgade gränsen på 3 procent av BNP. Eller se på arbetslöshetskartan över EU, där Frankrike är mer likt Italien eller Polen än Tyskland eller Sverige.

3 kommentarer:

  1. är för ung (35) för att minnas.. Berätta.

    SvaraRadera
  2. Är det inte när alla flyr som man ska investera?

    SvaraRadera

Kommentarer bör hålla sig till ämnet för den bloggartikel de hör till. Personangrepp, hets mot folkgrupp och andra kränkningar tillåts inte. Kommentarer som bara består av länkar tillåts normalt inte. Kommentarer som bryter mot reglerna kan komma att tas bort.